25 iunie 2012

Déjà vu ? 2005



9AM NEWS (7 mai 2005): Vasile Blaga favorit la șefia PD

Democratii au inceput sa se agite pentru alegerile interne. Membrii Colegiului Director s-au reunit ieri pentru a pune la punct desfasurarea sedintei de astazi a Consiliului National de Conducere, premergatoare Conventiei Nationale de la sfarsitul lunii iunie. Majoritatea liderilor PD accepta ideea eliminarii din Statutul partidului a prevederii conform careia motiunea cu care un democrat candideaza la presedintia PD trebuie sa fie social-democrata. Articolul 89 din Statut spune clar: "Motiunile sunt alternative programatice in privinta liniei politice a partidului care respecta orientarea social-democrata, moderna, a acestuia". Prin eliminarea orientarii social-democrate, se va deschide calea depunerii si a unei motiuni populare, asa cum doreste vicepresedintele Sorin Frunzaverde, responsabilul cu doctrina in partid. El a avut, deja, cateva discutii cu popularii europeni si recunoaste faptul ca este promotorul transformarii PD intr-un partid popular. Putini sunt insa cei care il sustin, dupa cum ne-au declarat surse din conducerea partidului, intre acestia regasindu-se deputatii Romeo Raicu si Mihai Stanisoara.
In opinia fostului presedinte al PD, Petre Roman, detronat de la sefia democrata in 2001 de Traian Basescu, o schimbare doctrinara radicala ar putea insemna pentru PD serioase framantari interne. De altfel, si Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca 80% dintre membrii partidului nu ar accepta o schimbare a orientarii PD. De retinut este si faptul ca, o data cu venirea lui Basescu la conducerea partidului, PD s-a pronuntat in favoarea unor masuri de dreapta si de centru-dreapta: restituirea proprietatilor, reforma fiscala si restrangerea interventiei statului.
Liderii importanti ai PD - Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu - nu cred in oportunitatea unei schimbari radicale a doctrinei PD si a transformarii partidului intr-unul de orientare populara. Ei nu considera imposibila, insa, aderarea PD, cu actuala doctrina social-democrata usor modificata, la grupul Partidului Popular din Parlamentul European. Modelul ar fi Partidul Social Democratic (Portugalia) condus de Jose Manuel Barroso si Uniunea Crestin Sociala (Germania), condusa de Edmund Stoiber, ambele formatiuni avand doctrina sociala si fiind membre ale PPE. Cert este ca astazi se va deschide calea unor transformari ce-ar putea fi esentiale pentru viitorul PD.
Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga carora li se va alatura, probabil Sorin Frunzaverde cu o motiune populara, ar fi in acest moment cei care vor candida la presedintia PD, sustin sursele citate din conducerea PD. Acestea afirma ca cele mai mari sanse le-ar avea ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, un democrat foarte apropiat si apreciat de Traian Basescu. Acest fapt este dovedit de numirea lui Blaga ca sef al campaniei electorale prezidentiale a lui Basescu si, dupa castigarea alegerilor, de numirea sa ca sef al Administratiei Prezidentiale, la care a trebuit sa renunte in favoarea Internelor. Emil Boc ar putea reveni pe locul secund in partid, de presedinte executiv, daca functia se va pastra in Statut, el dorindu-si foarte mult sa se ocupe mai serios de Primaria Cluj-Napoca, in loc sa fie mai tot timpul pe drumul catre Bucuresti. Un alt candidat ce-ar putea avea succes la sefia partidului este Adriean Videanu, proaspat ales succesor al lui Basescu la Primaria Bucurestilor, conditii in care ceilalti - Blaga si Berceanu - si-ar putea pastra posturile de vicepresedinti. De altfel, Berceanu nici nu isi doreste decat sa-si pastreze postul de vicepresedinte.
In PPE sunt si partide sociale
Vicepresedintele PD Adriean Videanu ne-a declarat ca partidul are nevoie de o analiza temeinica a locului sau pe scena politica. El a aratat: "Nu cred ca este lipsit de interes pentru PD sa faca o analiza asupra culoarului pe care trebuie sa si-l asume. Analiza acestei idei trebuie facuta in forurile decizionale. Sa nu uitam ca sunt si partide sociale, precum cel din Portugalia condus de Jose Manuel Barroso, cu doctrina social-democrata moderna - nu social-democratia inteleasa de PSD - care au aderat la PPE. Nu ar fi nici o incompatibilitate din acest punct de vedere. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa clarifice doctrina pe intreg esichierul politic romanesc".
Promotorul schimbarii
Sorin Frunzaverde, vicepresedintele PD, considera ca este promotorul schimbarii doctrinare. "Da, chiar sunt promotorul ideii de schimbare a Partidului Democrat intr-un partid popular. Acest lucru s-ar putea face la Consiliul National de Conducere de maine prin modificarea articolului 89 din Statutul partidului. Astfel, s-ar crea posibilitatea unei motiuni populare care sa intre in competitie cu o motiune social-democrata. Doctrina populara este, de fapt, identitatea PD, aceasta se suprapune peste comportamentul si atitudinile noastre politice. In guvernarea 1996-2000 si in cea de acum, PD a guvernat in coalitii de centru-dreapta si nu putem spune ca nu am facut politica de centru-dreapta", ne-a precizat el.
PD isi va clarifica orientarea pana la 1 iulie
Radu Berceanu, vicepresedinte al democratilor, afirma ca, pana la 1 iulie, PD va avea o conducere definitiva, nou aleasa, si isi va clarifica orientarea politica, populara sau social-democrata. Radu Berceanu a declarat, citat de Rompres, ca nu crede ca vor fi batalii intre contracandidati. El a spus ca va opta pentru fotoliul de vicepresedinte executiv, adaugand ca pentru sefia PD nu stie sa mai fi aparut alte nume decat cele deja vehiculate ale lui Vasile Blaga, Adriean Videanu si Emil Boc. "Poate intre Boc si Videanu va avea loc o discutie, sau poate ca a si a fost. (...) Problema lui Emil Boc e ca este la Cluj si e greu sa conduci un partid de la distanta, prin "remote control". (...) Dar cred ca Boc trebuie sa fie numarul doi in partid", a sustinut liderul democrat, care a mai spus ca, din cate stie, Vasile Blaga si impartaseste opiniile cu privire la acest subiect. Cat despre clarificarea optiunii politice a PD, Radu Berceanu a precizat ca orice membru va putea depune o motiune care sa fie populara, iar in functie de numarul adeptilor se va lua o decizie referitoare la o eventuala reorientare pe scena politica.
Schimbarea de doctrina inseamna framantari interne
Petre Roman, presedinte al PD in perioada 1991-2001, estimeaza ca o schimbare a doctrinei partidului nu ar fi benefica. El a sustinut: "Daca doctrina PD se va schimba aceasta va fi o confirmare a schimbarii de orientare din 2001, cand eu am parasit presedintia PD, respectiv din 2003 cand am parasit partidul spunand ca PD nu mai e PD, referindu-ma si la schimbarea orientarii politice. PD a devenit un partid de dreapta, centru-dreapta, deci o confirmare a acestei realitati. Mai mult, schimbarea pare si oportunista, PD fiind acum la guvernare si trebuie sa tinem cont ca Partidul Popular este un partid de dreapta, centru-dreapta si unul din cele mai bine reprezentate in Parlamentul European.
Schimbarea de doctrina, care este una radicala - de la stanga la dreapta - inseamna si framantari interne, pentru ca PD a avut pana acum un discurs social-democrat modern, fiind si primul partid din Romania care a intrat in Internationala Socialista. O asemenea schimbare radicala, dupa ce partidul a fost format pe stanga esichierului politic, dupa modelul european, va duce inevitabil la framantari interne. In opinia mea, o astfel de miscare era imposibila daca partidul nu era la putere.
Mai mult, pentru ca PD sa-si asume o noua orientare, fundamental diferita, este nevoie de o personalitate care sa intrupeze aceasta schimbare. Ar trebui sa fie cineva care sa aiba forta necesara politica si intelectuala. Eu nu stiu cine ar putea fi aceasta persoana".
Parerea lui Basescu
Presedintele Traian Basescu aprecia, intr-un interviu pentru Realitatea TV in ianuarie, ca - in opinia sa - pentru PD solutia ar fi aceea in care un partid social-democrat ca PD sa se regaseasca in PPE.
"Eu cred ca, aflandu-se la guvernare, guvernarea devine mai solida daca cele doua partide fuzioneaza. Problema este - si asta va trebui sa decida si PNL in structurile lui, si PD in structurile lui - catre ce sa se indrepte? Catre Partidul Popular, extrem de puternic in momentul de fata... Si e extrem de important pentru Romania sa fie un corespondent intre PPE si o Romanie care vrea sa intre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Ca va fi optiunea ca PNL sa ramana liberal, pentru ca eu va garantez, stiind PD, nu va accepta sa mearga in Internationala Liberala... Maximum de concesie pe care il poate face PD este o fuziune si sa realizeze un Partid Popular European. In nici un caz PD nu va merge catre liberalism", arata in interviu Basescu. El sustinea atunci ca 80% din membrii PD nu vor sa paraseasca Internationala Socialista. Concluzia fostului presedinte al PD a fost: "Nu cred ca fuziunea se va realiza", adaugand ca Alianta va functiona, probabil, pana in 2008, pe baza Protocolului existent.

Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: