16 iunie 2012

Am ajuns la 99 miliarde de euro datorie externă




Datoria totală a României, adică banii pe care îi au de dat înapoi atât firmele, cât şi statul, a ajuns la 99 miliarde de euro. Conform Băncii Naţionale a României (BNR), datoria pe termen mediu şi lung a statului, inclusiv împrumuturile garantate public, era, la sfârşitul lunii aprilie, de 32,7 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro mai mare decât la sfârşitul anului trecut.

Datoria pe termen mediu şi lung negarantată de stat era, după primele patru luni din 2012, de 36,6 miliarde de euro. Depozitele nerezidenţilor au ajuns la 7,9 miliarde de euro, cu peste jumătate de miliard de euro mai puţin decât la sfârşitul anului trecut, când străinii aveau depuşi în România 8,5 miliarde de euro.

Datorie externă pe termen scurt a ajuns, la sfârşitul lunii aprilie 2012, la 21,6 miliarde de euro, de la 22,8 miliarde euro la sfârşitul anului 2011.

Pe de altă parte, în perioada ianuarie – aprilie 2012, contul curent al balanţei externe de plăţi a înregistrat un deficit de 1,2 miliarde de euro, în scădere cu 23,7% faţă de perioada ianuarie – aprilie 2011, pe fondul majorării cu 24,1% a excedentului transferurilor curente, al transformării deficitului balanţei serviciilor în excedent şi al reducerii deficitului balanţei veniturilor cu 4,6%. Transferurile curente sunt reprezentate, în primul rând, de banii de la „căpşunari” şi de fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE). Cum „căpşunarii” nu prea mai trimit bani în ţară, criza manifestându-se mult mai puternic în ţările în care lucrează cei mai mulţi muncitorii români din străinătate (Italia, Spania, Grecia), cele mai multe fonduri provin de la UE.

Dacă e o veste bună că vin fonduri europene, nu e deloc bine că, în ţară, nu se mai fac investiţii stăine aproape deloc. Deficitul contului curent în perioada ianuarie – aprilie 2012 a fost finanţat în proporţie de 36,3% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 446 milioane euro (faţă de 490 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2011), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 413 milioane euro, iar creditele intra-grup 33 milioane euro, ceea ce înseamnă că străinii au investit circa 100 milioane de euro lunar. Reamintim, în 2008, străinii investeau aproape un miliard de euro lunar.

7 comentarii :

Gogu spunea...

Bun , BNR ne ''informeaza'' ?! Face ca romanii din Transilvania care se pling la ''mitici'' cind ii incaleca ungurii pe care, dealtfel, ii iubesc tare si se inteleg ''civilizat'' pina cind ii dau afara din serviciu, scoli etc. Si, ce-mi trebuie mie asta ?! Eu vreau sa stiu ca fiecare isi face treaba si nu se plinge la mine ca s-a ales praful pentru ca a fost EL(nu noi) imbecil, dusman sau tradator !
Aici nu mai e vorba de clementa, toleranta, tact, democratie(?) s.a.; aici e vorba de a fi sau a nu fi, ceea ce inseamna ca mai devreme sau mai tirziu UNII vor raspunde. RAU DE TOT !Vor raspunde ''organizat'', in Justitie, sau NATURAL, eu optind pentru a doua variana, ca fiind ce-a mai sanatoasa. Ma opresc fiindca nu vreau sa inoportunez gazda, dar tare ar mai merita citeva rinduri si, mai ales, ACTIUNE !

Riddick spunea...

O parte provine din creditul cu buletinul de la începutul deceniului trecut. Iar acțiune... acțiune s-a văzut pe 10 iunie. Va crește îndatorarea cu USL, dacă va continua în 2013.

Gogu spunea...

Riddick, situatia se degradeaza ingrijorator de repede; in Tara si in Lume. Inceputul anilor '30 pare o imagine stearsa pe linga tensiunile actuale din Europa, Orientul Apropiat si Mijlociu, raporturile intre Marile Puteri etc. Nicio ''norma'' europeana sau ''democratica'' nu-i va opri pe nationalistii(sau comunistii) greci sa ajunga la putere, perfect democratic; ca in Germania in 1933, parca ! Si atunci ce se va intimpla ? Va fi ca in Austria cind a cistigat Joerg Haider ?
Intrebari ca asta sint multe.
Pe mine ma ingrijoreaza ca, din nou, Romania e prinsa cu economia distrusa, indatorata rau, condusa de ''viermi''(fiindca astia nu sint clasa politica) si, in mod sigur, fara prieteni !
Sii ceva, nu ma priveste daca bancile au fost imbecile(sau parsive) si au dat bani unor imbecili cu buletinul. Primii sa dea faliment, ca ASA E IN CAPITALISM, iar ceilalti sa plateasca sau sa ramina pe strada ! Cine nu stie cit sa se imprumute sa sufere consecintele ''luxului prostiei'' !
Iar Boc la puscarie, impreuna cu Basescu si camarila, asa cum sta si femeia aia la Kiev ! Sa se lecuiasca fesenistii actuali sa mai faca precum fratii lor sus-pomeniti !

Riddick spunea...

Nu e nimic în neregulă cu Haider. Cum de pot să facă parte din coaliții comuniștii sau troțkiștii, iar naționaliștii nu ?

"Uniunea Europeană încerca să preseze în mod inutil Austria pentru că, atunci când ai economia Austriei, discursurile devin formale. Problema a fost rezolvată de preşedintele Austriei de la acea vreme, care era o persoană ce nu prea apărea la televizor. În acel moment, el l-a chemat pe Jörg Haider, liderul extremei drepte, şi a avut loc o discuţie în care i-a spus că pentru binele Austriei „dumneata nu trebuie să formezi guvernul". El trebuia să formeze guvernul pentru că avea majoritatea. I-a cerut să se retragă şi Haider s-a retras. Astea sunt momentele în care preşedintele intervine! El intervine în momente de criză". - Emil Constantinescu justificând stereotipurile utilizate de UE în cazul partidelor şi politicienilor neconvenabili (non-europeişti).

http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Emil_Constantinescu-_-Romania_duce_o_acuta_lipsa_de_cetateni_0_386961805.html

E o singură echipă, acționează divizați în două bande ca să ne deruteze.

Mela spunea...

Mai si generalizati din cand, si Germania are datorii deci te rog frumos...
Nu crede ca Romania e cea mai ce.

Crystal Clear spunea...

Trebuie sa cerem o structura a datoriilor ca sa stim exact ale cui sunt,cine le-a facut , nu asa la gramada.

Eu am inteles ca datoriile mari nu sunt ale cetatenilor care au facut "credit cu buletinul" ci ale marilor firme transnationale.
Cetatenii sunt evacuati si li se confisca locuinta daca nu-si platesc rata.

Riddick spunea...

http://riddickro.blogspot.ro/2012/04/si-totusi-de-ce-s-imprumutat-statul.html

Şi totuşi, de ce s-a împrumutat statul român cu 15% din PIB într-o noapte dacă datoria sa publică era de doar 20% din PIB?

Ziarul Financiar :

Omul care a îndatorat România într-o noapte cu 15% din PIB, adică 20 miliarde de euro, Jeffrey Franks, face ultima sa vizită în România ca şef al delegaţiei FMI, la trei ani de când a aterizat cu banii.

Încheierea misiunii lui Franks, care a schimbat patru miniştri de finanţe în aceşti trei ani şi doi premieri, lasă nelămurită o întrebare fundamentală, la care niciunul din înalţii oficiali nu a dat încă un răspuns clar: de ce a trebuit să împrumute statul român peste noapte cu 20 miliarde de euro, adică 15% din PIB, dacă datoria sa publică era de doar 20% din PIB în 2008?

Cu numai 6-7 ani înainte, când se discuta despre un credit de la FMI era vorba de un miliard de euro, iar tranşele erau de 100-150 milioane de euro. Dintr-o dată, a trebuit să ne împrumutăm cu 20 miliarde de euro.
Împrumutul luat în martie 2009 este cel mai mare împrumut din istoria României şi probabil cel mai mare împrumut din istoria lumii raportat la datoria existentă deja.

Adică statul român avea o datorie de doar 20% din PIB în decembrie 2008, ceea ce după orice standarde era foarte puţin, dar a luat un credit de încă 15% din PIB, adică aproape că şi-a dublat datoria publică.
PIB-ul în 2008 a fost de 137 mld. euro, iar datoria publică, internă şi externă, era în decembrie 2008 de 27 mld. euro. În prezent, după trei ani şi trei luni, este de 50 mld. euro.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: