16 septembrie 2011

Va crea Patriciu "partidul capitalului românesc" ?



De la o vreme, Patriciu a început să facă o serie de declaraţii în care pune sub semnul îndoielii "dogmele oficiale" în ceea ce priveşte UE, moneda euro, sistemul bancar şi cel politic, declanşând reacţii diverse, de la contestări în presă ori pe bloguri de politicieni (deocamdată, doar PDL...), până la "oferte" de asociere la Albă ca Zăpada.

Ceva-ceva se coace, vor fi surprize. Oricum, un lucru este de-acum imposibil de ignorat: pe lângă dezbaterea "clasică" dreapta vs. stânga, a apărut dezbaterea România/leu vs. UE/euro.

Patriciu, în Adevărul:
 Europa unică

Acum vreo 200 de ani, PIB-ul Chinei era mai mare decât al Europei, Americii de Nord şi de Sud luate la un loc.

Unii au simţit, deja, "pericolul"
Teoretic, însurătoarea e pe viaţă. Totuşi, separarea este reglementată legal peste tot în lume. Tratatul de la Lisabona prevede şi el condiţiile în care un stat se poate retrage din Uniunea Europeană. Nu există însă niciun cadru legal în care un stat membru să poată părăsi uniunea monetară. Zona euro este un fel de căsătorie catolică din care nu ieşi decât cu picioarele înainte. Politicienii care au negociat constituirea ei erau perfect conştienţi de această hibă. A fost o crimă cu premeditare. „Sunt sigur că euro ne va obliga să introducem un set nou de instrumente de politică economică. Este imposibil din punct de vedere politic să propunem asta acum. Însă într-o bună zi va începe o criză şi se vor crea noi oportunităţi", spunea în decembrie 2001 preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Romano Prodi. Mai direct spus, şefii de atunci îi păcăleau pe cetăţeni, ca şi astăzi de altfel. Existenţa unei monede comune presupune, în primul rând, politici fiscale unitare, cedarea unei părţi a suveranităţii naţionale şi controlul public limitat asupra unei guvernări aflate undeva departe. Fiecare ţară devine un judeţ, land sau regiune. 

Indiferent de limba judeţeană pe care o vorbesc, de cultură, de tradiţie istorică, de geografie sau climă, Ion, Janos, Johann, Jan, Jean şi Juan sunt trataţi şi taxaţi la fel. (În cele din urmă o să-i cheme pe toţi John.) Cel mai tare îi deosebeşte însă nivelul de dezvoltare economică. Niciunul dintre ei nu este vinovat pentru acumularea unor decalaje economice imense în sute de ani. 

Datoria oricărei guvernări este să lase economia cetăţenilor săi, indivizi sau corporaţii, să progreseze cât mai rapid pentru ca ei să-şi poată asigura prosperitatea. Uniformizarea fiscală nu sprijină competiţia, ci, dimpotrivă, îi face mai săraci pe cei săraci şi mai bogaţi pe cei bogaţi. În acelaşi timp, piramida administrativă este cu atât mai scumpă cu cât are mai multe trepte. 

Ce s-ar întâmpla dacă una sau mai multe ţări ar dori astăzi să părăsească uniunea monetară? Există analişti care prevăd urmări catastrofice, urgii ce s-ar abătea asupra noastră, de parcă bătrânul continent ar fi buricul pământului. Pe hărţile care au în centru China sau America de Nord, Europa apare însă ca fiind micuţă. Acum vreo 200 de ani, PIB-ul Chinei era mai mare decât al Europei, Americii de Nord şi de Sud luate la un loc. Astăzi, cel al Europei este mai mic decât al celorlalte trei luate separate.

În această peninsulă a Eurasiei nu încape un imperiu. Doar ea însăşi s-a văzut pe sine în ultimii 2000 de ani ca şi centrul civilizaţiei. Având marginile populate de navigatori şi o tehnologie militară mai avansată, datorită lungilor războaie interne, a devenit o sumă de puteri coloniale pentru câteva sute de ani. Pe unde au fost, au lăsat în urmă o formă de civilizaţie, limbă, cultură şi obiceiuri. Copiii îşi părăsesc însă părinţii, al căror destin este să se retraga în pensie şi să se descurce cum pot.

Unui ministru italian căruia acum câţiva ani îi era frică de colonizarea chineză, astăzi i-ar crăpa buza ca aceştia să cumpere obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate. În ordinea firească a bătrânei filosofii confucianiste, premierul chinez Wen Jiabao îi răspunde însă „puneţi-vă ordine în casă şi nu contaţi pe miracolul chinez". Mai aproape, poate cel mult americanii să fie oarecum preocupaţi de soarta vecinilor atlantici. Se vor ajuta însă întâi pe ei, loc mai au, deşi au tipărit trilioane, dolarul se apreciază faţă de euro. Europa nu poate face acelaşi lucru. Moneda ei nu are cum aspira la un statut global. Evoluţia bolii e previzibilă. Datoriile suverane nasc criza creditului şi aceasta duce la recesiune. 

Primarul unei localităţi, cu suportul tuturor cetăţenilor ei, în total 500 de suflete, a declarat că vrea să se separe de Italia. Faptul divers, nu din amuzament, ci pentru că reprezenta o tendinţă pe cale de a creşte, a fost luat în serios de cele mai mari publicaţii ale lumii.

Grupuri anarhice de tineri dau foc maşinilor de lux în Berlin, imigranţi furioşi dezlănţuie tulburări interetnice în suburbiile Parisului şi delincvenţi minori se transformă în instigatori ai incendierii unui cartier în Londra. Pur şi simplu ei contestă autoritatea. Soluţia nu este cumva ca aceasta să fie reprezentată de administraţia unor comunităţi cât mai mici? În era comunicării instantanee, coordonarea intercomunitară nu trebuie să fie neapărat centralizată.

Statele unite ale Europei ar putea exista şi fără ca cetăţenii ei să aibă o monedă comună, să fie iobagii unei birocraţii supranaţionale ce şi-ar găsi în mare grabă de lucru, ar inventa noi şi noi nevoi de reglementare şi control.

Forţa Europei nu stă în încercarea de a crea o supra naţiune. Nu cumva soluţia crizei stă în recunoaşterea propriei unicităţi de-a lungul istoriei? Europa e puternică pentru că a fost şi este diversă şi atomizată.

12 comentarii :

niku_elektriku spunea...

coerent esti, frateee!
printre putzinii din blogosphera :)

bravo!

Crystal Clear spunea...

Cine are incredere in Patriciu?

Crystal Clear spunea...

Daca e sa-l parafrazam pe Petru Bogatu ,cam asta-i ce face Patriciu :
"Comuniştii profită de slăbiciuni"... Ei nu mai vor să rămână în opoziţie "...

Pe tabla de şah, precum se ştie, există un număr limitat de mutări. Iar numărul de mutări câştigătoare este şi mai mic. Prin jocul dezastruos de până acum (PDL) s-a pus într-o situaţie foarte dificilă. Se pare că pe tabla de şah nu au mai rămas mutări bune.

http://bogatu.voceabasarabiei.net/?p=1722

Riddick spunea...

@niku_elektriku: Pâi ce dracu' să fac, sunt "vaccinat"...

@Crystal Clear: Dacă nu scoate nimic până la primăvară (martie-aprilie), nici că mai face ceva. Sau poate vine cu vreo 10-20 de foşti liberali la Albă ca Zăpada, în peţit.
Interesantă părerea lui Petru Bogatu.

Crystal Clear spunea...

ACZ a lui Lazaroiu ??????
Catastrofa

Crystal Clear spunea...

Asta a fost planul B
Sa preia sau Secta sau Patriciu puterea. Cine da mai bine la electorat.
De fapt ambele planuri au acelasi numitor comun :rusii sau alianta lor cu nemtii.
Pentru noi e la fel

Riddick spunea...

O nuanţă, aici: dacă reuşeşte o majoritate fără (cea mai mare parte din) USL şi nu exclude "garda veche a PDL" de la candidaturi în 2012, e o soluţie satisfăcătoare, în locul tandemului Ponta-Antonescu. Nu-i vorbă, vor avea cu ei peste 66% şi vor încerca regionalizarea, dar mai avem şi noi câte un vot, la referendum. Nu mai e timp de altceva pentru 2012, cine nu face nimic până în primăvară, ori nu mai face, ori face pentru 2014-2016. Da, interesanta chestia cu planul B. Deocamdată avem două false alternative ale eurosistemului, USL şi PDL. Nu a apărut challengerul.

Crystal Clear spunea...

Patriciu e varianta ruseasca a eurosistemului
Nu cred ca va aparea "challangerul" niciodata. In Romania nu exista nici macar carti despre dreapta adevarata.De ce n-o traduce nimeni Ayn Rand ?

Anonim spunea...

"Uniformizarea fiscală nu sprijină competiţia, ci, dimpotrivă, îi face mai săraci pe cei săraci şi mai bogaţi pe cei bogaţi."

Sa inteleg ca de asta ii este frica lui Patriciu? Si altor bogatasi?
Parerea mea este ca o competitie trebuie sa se desfasoare in aceleasi conditii pentru toti participantii.
Sa inteleg ca unii isi vor impune punctul de vedere in Europa Unita?
Pai daca sunt cei mai bogati o vor face oricum, cu "pumnul in gura".
Uniunea se va face, acum sau mai tarziu. Esenta este ca
CU NOI sau PESTE NOI se va face!
Cum vrem?

Riddick spunea...

@Anonim: Patriciu se referă la o posibilă cotă unică a taxării profitului şi la un TVA comun pe tot teritoriul UE. Probabil, şi la "taxa directă UE", despre care, deasemenea, s-a mai vorbit. Am pierdut (pe mâna omului UDMR de la CCR, care a declarat neconstituţională tăierea pensiilor) avantajul unui TVA mic, de 19% (Irlanda îl are de 12%, deasemenea impozite mici şi nu vrea cu niciun chip să renunţe la ele). Ăsta e un atu, TVA mic, atrage investiţiile. UE vrea ca banii să fie dirijaţi centralizat (de organisme UE), ca în socialism, dar unul continental.

Ce ne interesează pe noi ? Să fim fair în competiţie (cine e, oare ?), cu flori frumoase depuse la catafalc, ori pe picioarele noastre, şi să ne fie atât de bine după cât tragem (că doar nu ne-or face alţii binele).

Nu sunt deloc sigur că se vor face SUE (dacă se vor face) fără maţe înşirate pe caldarâm, şi nici că vor dura multă vreme dacă asta va fi calea construirii SUE.

Crystal Clear spunea...

Nu e nimeni fair in competitie !
E lupta ca-n jugla.
O sa ne colonizeze daca suntem prosti si acceptam asa ceva.
Si Patriciu ar face la fel, daca ar putea.
Eu nu vreu sa merg pe mana lui Patriciu ci sa fim noi, pe picioarele noastre. Muncim de ne ies ochii dar tot strainii castiga grosul..

Riddick spunea...

Corect.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: