16 martie 2012

"Integritatea" cealaltă



Monica Macovei continuă propaganda pro-gay în favoarea adoptării "legii anti-discriminare" în Moldova. Legea este controversată, fiind respinsă de Biserică şi de opinia publică. Guvernul a retras-o din parlament, dar este foarte probabilă readucerea în discuţie a legii după alegerea preşedintelui republicii. Pare un experiment - dacă este respinsă, este posibilă blocarea sine die a negocierilor de aderare a Moldovei la UE (n-ar fi deloc rău pentru moldoveni !), dacă este acceptată devine un precedent de la care vor porni alte cereri şi presiuni, atât interne cât şi faţă de statele limitrofe - Ucraina, Rusia, România.

Macovei - interviu pentru Radio Europa Liberă:

Europa Liberă: Atât Uniunea Europeana cat si ONU cer Republicii Moldova sa adopte cat mai curand legea anti-discriminare, in conditiile in care recent autoritatile locale din Balti, de pilda, au interzis activitatile organizatiilor gay iar Biserica Ortodoxa este considerata ca avand o pozitie privilegiata. Intr-o comunicare publica recenta IPS Vladimir, mitropolitul Moldovei, a declarat ca „modificarea legislației pentru înlesnirea pătrunderii lejere a diverselor culte în Republica Moldova este, de fapt, un atac direct la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova”. Care este pozitia Dvs?

Monica Macovei: Anti-discriminarea in toate domeniile este un criteriu vital, esential pentru indeplinirea in fapt a democratiei. Nu exista democratie si discriminare. Este clar ca Republica Moldova si societatea intreaga, autoritatile, inclusiv conducerea Bisericii Ortodoxe trebuie sa inteleaga asta. Si in Romania a necesitat timp. Imi aduc aminte cand au aparut in Romania asa numitele „secte”. Iar in Romania se facea diferenta intre culte si „secte”. Si imi aduc aminte ca Biserica Ortodoxa  era tot asa suparata. Practic a fost o lupta de ani de zile pana cand aceste „secte” au dobandit statut de culte. Exista aceasta rezistenta. Este ca la competitie: nu vrei sa mai intre nimeni pe piata. Cu cat se explica mai bine populatiei cat de importanta este diversitatea si in religie, si in viata private, si in orice altceva, cu atat lucrurile se vor dezvolta mai repede. Nu putem construi democratia pe obligativitatea unei anumite religii sau a unui anumit comportament privat.

Europa Liberă:
V-as intreba daca acest capitol, Legea anti-discriminarii, este vital in procesul de aderare la Uniunea Europeană al Republicii Moldova.

Monica Macovei:
Da, este. Anti-discriminarea este una dintre masurile din planul de actiuni pentru liberalizarea vizelor si, evident, in tot ceea ce inseamna proces de integrare europeana in toate negocierile, va fi acolo si va trebui adoptata. Stiu ca exista discutii, stiu ca exista segmente din populatie care nu o doresc, Biserica Ortodoxa, poate si partide si politicieni anume, dar trebuie toata lumea sa inteleaga ca democratia inseamna anti-discriminare si ca fiecare trebuie sa fie liber sa aiba ce fel de viata sexuala vrea, sa sa duca la orice fel de biserica sau cult, sau cum vrem sa o numim, sau sa nu se duca deloc. Trebuie facuta o campanie de informare a populatiei. Sa presupunem ca la presiunea politicienilor de la putere, Parlamentul Republicii Moldova va adopta acesta lege. Daca insa nu este absorbita de populatie si populatia o va urî, poate ca se vor rasfrange si asupra Uniunii Europene aceste sentimente negative. Trebuie sa venim cu colegi din alte state care sa le explice ca nu se schimba nimic, nu cade cerul pe noi. Cine vrea sa fie heterosexual si ortodox va ramane asa si dupa adoptarea acestei legi, dar trebuie sa ii respecte si pe ceilalti care poate sunt diferiti.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cum poate o femeie responsabila,echilibrata, care se gandeste la viitorul unei natiuni ,la copii , sa faca asa ceva?

Este o dezaxata,o criminala .
Anticrist..

Riddick spunea...

Era în cor cu Renate Weber pe tema asta (și pe altele) încă de pe vremea CDR.

Crystal Clear spunea...

N-am stiut asa ceva..Sinistru..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: