05 martie 2012

EuroBăse strecoară o șopârlă scârboasă sub o declarație pompoasă



Ceea ce spune azi Băsescu este în favoarea legiferării posibilității ca România să exporte gaze din resursele sale interne, limitate. Parlamentul a dat o lege în care acest export din producția internă este interzis, dar Băsescu a returnat legea la parlament, cerând legiferarea exportului de gaze din producția internă. Că doar el nu lucrează pentru România, ci împotriva ei. Guvernul, deasemenea, se opune acestei variante a legii. Observați pluralul majestății din scrisoarea cererii de reexaminare a legii - "(noi) considerăm":   
În aceste conditii, ținând cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, considerăm că impunerea condiției valorificării producției interne de gaze naturale numai în piața internă de gaze, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertății de circulație a gazelor în piața internă a Uniunii Europene.
Traian Băsescu: România are perspectiva independenţei energetice totale 

"Am fost în mare, în perimetrul Neptun la bordul navei Deepwater Champion, este o navă specializată în prospecţii la mare adâncime, vestea bună este ca s-a descoperit un zăcământ de circa 100 miliarde de metri cubi şi pe perspective similare sunt ca alte câteva depozite care urmează să fie prospectate în perioada următoare. În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenţei energetice totale, iar dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea însăşi, dar şi pentru multe alte ţări din Europa", a spus Băsescu, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.

El a precizat că nu trebuie să ne aşteptăm ca exploatarea zăcământului să înceapă imediat, punctând că acest lucru va fi posibil după ce se vor face toate prospecţiunile.

"Să nu vă aşteptaţi că mâine începe exploatarea zăcământului. Exploatarea zăcământului ar putea începe după ce se fac toate prospecţiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când îşi termină programul de explorări acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016, România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic", a completat Băsescu.

3 comentarii :

Riddick spunea...

La o lectură mai atentă, observăm, de fapt, că el nici măcar nu e de acord cu amânarea acestui export până la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, îl vrea posibil imediat !

Crystal Clear spunea...

Ce poate sa ne faca...

Riddick spunea...

Cine nu ştie toată tărăşenia crede că e mare chestie cu gazele alea, că sunt doar pentru noi.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: