03 martie 2012

Viktor Orban contraatacă



Desigur, HotNews interpretează tendenţios poziţia lui Orban:

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeana de lipsa "legitimitatii democratice", transmite AFP, care citeaza pasaje dintr-un interviu ce va aparea duminica in Frankfurter Allgemeine Zeitung. Seful Executivului de la Budapesta a denuntat si campania dusa de "stanga internationala" impotriva Guvernului sau.

"Eu sunt ales, Guvernul ungar este ales, Parlamentul European este de asemenea ales. Dar cine a ales Comisia Europeana, unde este legitimitatea sa democratica?", s-a intrebat Orban.

Reuters reaminteste ca relatiile dintre Budapesta si Comisia Europeana s-au tensionat mult in ultimele luni. Saptamana trecuta, Comisia a propus inghetarea ajutorului pentru Ungaria, in incercarea de a sanctiona deficitul bugetar excesiv. Vineri insa, premierul Orban a spus ca tara sa nu va pierde "un cent" din fondurile de coeziune.

Budapesta se afla si in atentia UE din cauza unor legi controversate, menite sa reformeze Banca Centrala si sistemul de justitie.

Orban, care s-a declarat un "plebeu de dreapta", popular si suveran, a denuntat "stanga internationala" care conduce o campanie impotriva guvernului sau.

In opinia lui, din cauza colapsului stangii in Ungaria, miscarea lanseaza atacurile "din exterior, nu doar din Europa, ci si din America".

El i-a acuzat pe liderii europeni ca si-au pierdut "credinta" in ceea ce a fost "maretia" Europei. "Refuzam sa folosim forta, care facut ca Europa sa fie lumea culturii crestine", a spus Orban.

El a spus ca germanii sunt "purtatorii sperantei" in criza datoriilor, avand "destinul" de a conduce Europa.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Orban s-a declarat dispus sa renegocieze cu oficialii de la Bruxelles pentru a adapta legislatia Ungariei.

AFP reaminteste ca Viktor Orban este acuzat de tendinte autoritate de catre opozantii sau. Comisia Europeana a cerut premierului de la Budapesta sa modifice o serie de legi controversate, despre care afirma ca reduc independenta Bancii Centrale si permit autoritatilor sa controleze sistemul de justitie.


3 comentarii :

Riddick spunea...

Sunt curios ce va fi în înterviul acela, voi încerca să îl traduc dacă nu va fi prea lung, ori măcar pasajele relevante.

Orban are nişte contradicţii vorbă/faptă, a semnat pactul fiscal, şi acum spune că germanii sunt "purtătorii speranţei" în criza datoriilor, având "destinul" de a conduce Europa. Dacă astea sunt vorbe de naţionalist...

Crystal Clear spunea...

Cuidate contradictiile astea...

Riddick spunea...

Nu găsesc interviul. O să-l mai caut.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: