17 noiembrie 2011

Guvernul se opune interzicerii exportului de gaze din România !



legea n-ar fi conformă cu legislația europeană, blabla...

HotNews:

Miza pe energie: PSD si PDL isi unesc fortele in Parlament pentru a adopta doua proiecte care incalca legislatia nationala si comunitara

PSD si PDL promoveaza in Parlament doua proiecte de legi in domeniul energetic care, daca ar fi adoptate in forma initiala,  ar incalca atat legislatia europeana, cat si cea nationala. Una dintre initiative a ajuns pana la votul final care ar putea fi dat chiar luni, 21 noiembrie, in Plenul Camerei Deputatilor, iar cealalta se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Pentru ambele cazuri, punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale. 
  • Proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si  servicii, Iulian Iancu (PSD), care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. "Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv", se arata in initiativa deputatului.
Guvernul nu sustine propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele  comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce mai plang consumatorii de gaze din industrie ca nu li se permite sa foloseasca gaz romanesc decat in procent mic !!! Normal ca pretul gazului romanesc este mult mai mic decat cel importat......
In loc sa incurajam productia interna folosind gaz romanesc rezultand produse competitive, incurajam importul de gaze de la rusi...

Riddick spunea...

Nu prea ține cu încurajatul, zăcămintele scad mereu, măcar să le folosim noi, nu alții. Să vedem cu gazul de șist, despre care a început să se vorbească anul ăsta, ce va fi.

Crystal Clear spunea...

Sigur, si eu ma refeream ca in loc sa exporti gaz, mai bine-l dai la intern pentru productie sau il pastrezi strategic


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: