Propunerile prezentate în document pornesc de la următoarele premise:
1. Grecia nu a respectat parametrii financiari agreaţi cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
2. Fără “o îmbunătăţire semnificativă a abilităţilor Greciei de a-şi respecta angajamentele asumate”, Uniunea Europeană nu va oferi Greciei sprijin financiar.
Cerinţele ultimative sunt următoarele:
1. Consacrarea în legislaţia elenă a principiului priorităţii absolute a deservirii datoriei publice. Această prevedere înseamnă că statul elen va putea cheltui bani numai după ce din veniturile curente se scad plăţile pentru plata datoriilor şi dobânzilor. Autorii documentului recunosc că se urmăreşte “eliminarea de facto” a posibilităţii legale de a intra în faliment, implicit urmărindu-se privarea autorităţilor elene de posibilitatea de a şantaja Uniunea Europeană cu intrarea voluntară în faliment.
2. Modificarea Constituţiei Greciei în aşa fel încât autorităţile de la Bruxelles să aibă drept de veto asupra cheltuielilor bugetare şi să aibă posibilitatea de a controla şi forţa îndeplinirea prevederilor cu privire la prioritatea absolută a plăţii datoriilor.
Trebuie remarcat faptul că textului îi lipseşte orice fel de valenţă diplomatică şi intenţia este clară: “Grecia trebuie să accepte transferul suveranităţii bugetare la nivel european”. Majoritatea analiştilor au interpretat acest ultimatum drept o tentativă a Germaniei de a obţine controlul cvasi-total asupra Greciei şi, totodată, o tentativă de a crea un precedent care să poată fi reprodus şi în cazul altor ţări. Desigur, din punct de vedere formal, puterea ar fi în mâinile birocraţiei europene, dar numai Germania mai are ceva resurse pentru a finanţa periferia europeană, devenind în acest fel decidentul principal la nivel european.
Guvernul de la Atena a reacţionat la acest ultimatum:
“Politica bugetară este domeniul suveranităţii exclusive a guvernului Republicii Elene”.
(sursa: Dow Jones Newswires)
Era dificil de aşteptat ca autorităţile elene să renunţe uşor la suveranitate, însă Germania va avea de câştigat în oricare dintre scenariile posibile. Dacă guvernul elen va ceda, atunci Germania va avea precedentul necesar pentru a repeta aceeaşi schemă în cazul Portugaliei, Spaniei şi Italiei, dar cel mai probabil strategii de la Berlin se aşteaptă ca Grecia să refuze cedarea suveranităţii, chiar şi cu riscul unui faliment accelerat. În cazul refuzului Greciei, Berlinul va avea scuza perfectă pentru a nu mai oferi niciun eurocent pentru eforturile de salvare a Greciei şi, implicit, a zonei euro. Refuzul grecilor de a ceda suveranitatea va fi interpretat drept dorinţa de a păstra un sistem netransparent al furtului şi alocării defectuoase a banilor europeni, susţinerea acestui sistem din banii contribuabililor germani fiind lipsită de sens. În aceste condiţii, crearea unei noi uniuni monetare, în care să opereze numai ţările cu “politici bugetare responsabile”, este un pas evident, iar susţinerea populaţiei şi a unei părţi din elita politică europeană va fi asigurată. Dorinţele industriaşilor germani se vor îndeplini şi crearea “uniunii monetare a Europei de Nord” va deveni o realitate palpabilă.
Într-o anumită măsură, situaţia de astăzi a Greciei va fi reprodusă în România. În condiţiile înrăutăţirii conjuncturii economice internaţionale ne va aştepta (din nou) situaţia în care bugetul de stat va avea nevoie de ajutor extern urgent. Desigur, tehnocraţii “profesionişti” şi economiştii amatori ne vor spune că “suntem în regulă” şi acordul cu FMI este de tip “precauţiune”, dar am mai auzit aceste poveşti în 2008-2009. De data aceasta, ne vom confrunta cu realitatea unei Uniuni Europene lipsite de capacităţi financiare şi poate chiar în plin proces de dezintegrare efectivă. După precedentul creat de Grecia şi alte ţări periferice, autorităţile de la Bruxelles (a se citi: Berlinul) nu vor avea nici bani, nici dorinţă şi nici suport popular pentru a salva periferia europeană din zona non-euro. Consecinţele acestei situaţii în plan economic şi politic sunt lesne de imaginat.
4 comentarii :
Romania e bine. Europa sta prost...../:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-11372374-jeffrey-franks-fmi-suntem-pista-pozitiva-din-punct-vedere-macroeconomic-insa-situatia-este-inca-dificila-deasupra-europei-este-cer-noros.htm
Cine-i asta care scrie ?
Stories written by "kittracer"
Dacă eram în eurozonă eram mai afundaţi în caca.
Probabil kittracer e o platformă multimedia.
Asa e
Trimiteți un comentariu