29 ianuarie 2012

SCRIE SCRIITORUL : Popor de mâna a doua (Botoșăneanul)



Suntem un popor de mâna a doua şi cam ne place să fim aşa. Expresia a fost folosită de Emil Cioran, în perioada interbelică, când, de bine de rău, mai scosesem capul în lume. Înclin să cred că marele filozof a avut dreptate.  Românul e obişnuit să înghită orice, cu precădere hapuri politice şi… otevisme senzaţionale.  Privind retrospectiv spre zbuciumata noastră istorie cred că acest „nărav”  de a ne complace în mediocritate face parte din structura noastră ancestrală. De-a lungul veacurilor am tot luat otrăvuri de la toţi cei care ne-au trecut hotarul, de multe ori ne-am ucis  între noi, doar spre a face dovada că existăm, cum unul dintre confraţii noştri scotea capul în lume cum a venit un altul şi i-l reteză fără cruţare. Ne-am hrănit cu minciuni, iluzii şi speranţe, şi totuşi n-am ajuns încă la capătul răbdării, văd că şi astăzi suntem dispuşi să consumăm, într-un mod conştient, cele mai trăsnite şi gogonate aberaţii despre noi ca popor. A venit istoricul Neagu Djuvara şi ne-a demonstrat că s-ar putea să curgă şi ceva sânge de cuman prin venele noastre, de îndată s-au găsit tot felul de „istorici patrioţi” , gen Mircea Dogaru, să-l lovească din toate părţile, cu şi fără documente. Mai grav este că şi câţiva politicieni s-au gândit să se pronunţe asupra originii noastre daco-romane venind cu tot felul de fraze bombastice fumate de când lumea, extrase din „documente” prefabricate în laboratorul comunismului. De lucru ăsta profită din plin politicienii naţionalişti. Cine sunt ei? Un Vadim Tudor, un Gigi Becali şi mai nou Dan Diaconescu, adică exponenţii patriotismului de mucava.

Da, în ţările civilizate, în care societatea răspunde unor parametri cu adevărat democratici, politicianul reprezintă simbolul unui grup şi are bunul simţ de a nu se pronunţa  asupra afirmaţiilor unor specialişti, la noi toţi neaveniţii îşi dau cu părerea despre orice lucru crezându-se multilateral dezvoltaţi şi purtătorii adevărului absolut. Închipuiţi-vă un Florin Ţurcanu ca fiind „chintesenţa” spiritului acestor ţinuturi, sunt convins că dacă-l pune păcatul să-l citească pe Mihai Eminescu l-ar sancţiona cu „vot de blană” pentru obrăznicia de a fi scris Scrisoarea a III-a fără ştirea lui. Nici Stelică Iacob Strugaru  nu-i mai breaz, dar are bunul simţ să nu se dea în spectacol, el are cu totul alte preocupări, multe fiind mai puţin ortodoxe.

Mă uit la tot felul trepăduşi ai patriotismului  roz-bombon cum se burică numai cu  vorbe de înălţare privind istoria acestui neam, mă mir că nu şi-au înghiţit limba când rostesc pe de rost tot felul de enormităţi, pe deasupra se şi cred „protectorii istoriei adevărate” , de parcă ar deţine monopolul absolut asupra tuturor documentelor. Poporul acesta are neapărat nevoie de-o dezintoxicare generală, altfel este în pericol să trăiască într-un fals istoric ce poate duce încetul cu încetul  la destructurarea fiinţei naţionale.

Lucian ALECSA

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: