06 ianuarie 2012

Cine măsoară nivelul de democraţie



[...] Întrebat dacă este îngrijorat de ceea ce se întâmplă la Budapesta - care a stârnit nelinişte pe plan internaţional din cauza noii Constituţii, considerate nedemocratice - ministrul Teodor Baconschi a remarcat că vecinii de la vest "au încasat o papară de la tot felul de autorităţi", dar nu consideră că este vorba despre un "derapaj grav".

Baconschi a precizat că a citit Constituţia Ungariei şi a spus că se bucură că face o referire la Dumnezeu. El a explicat că ar fi vrut ca şi Tratatul de la Lisabona, în preambul, să facă o referire la tradiţia iudeo-creştină a culturii europene.

"Urmărim ce se întâmplă, relaţia bilaterală este bună", a asigurat Teodor Baconschi în legătură cu Ungaria. Îmi pare rău că Guvernul de la Budapesta nu pare la fel de entuziast ca acum şase luni sau un an faţă de ideea unei şedinţe comune de guvern; am făcut una cu italienii, alta cu israelienii, vom face una cu moldovenii, am avut un asemenea exerciţiu şi cu vecinii de la sud, bulgarii", a menţionat ministrul român de externe. "Între România şi Ungaria există acelaşi set consistent cu interese comune", a adăugat şeful diplomaţiei.

"Vecinii noştri au încasat o papară de la tot felul de autorităţi, mai de curând Alain Juppé şi-a manifestat îngrijorarea, ministrul francez de externe, Hillary Clinton, Comisia Europeană - ei sunt în negociere, şi pe legea Băncii Centrale, şi pe Constituţie, cum va fi aplicată. Nu cred că este vorba de un derapaj grav, dar trebuie să fim atenţi şi să lăsăm Comisia, care este gardianul tratatelor, să măsoare nivelul de democraţie pe care noua lege fundamentală şi legislaţia secundară îl comportă", a conchis Teodor Baconschi.

Ungaria şi-a pierdut "entuziasmul" faţă de ideea unei şedinţe comune de guvern (The Epoch Times)


>> Noua Constituţie a Ungariei - o Constituţie a normalităţii

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: