14 decembrie 2011

Posibilul scenariu



Potul mare care se urmăreşte de fapt este trecerea în Constituţie a regionalizării, referendumurile anterioare şi unicameralul sunt doar încălzirea şi cârligul pentru guvidul votant.

USL are în program, oficial, trecerea regionalizării în Constituţie, cu Senatul transformat în Camera Regiunilor. PDL se preface că vrea modificarea prin lege organică, doar în parlament. Se preface degeaba, deja USL şi PDL au bătut palma pe regionalizare.

Scenariul e următorul:

- trece angajarea răspunderii, cu localele bătute-n cuie pentru noiembrie 2012, “odată cu parlamentarele”;
- vine Ceasul Rău şi coaliţia pierde ori printr-o moţiune de cenzură prin februarie-martie, ori prin altă metodă (nu este esenţial cum);
- nu se poate mai departe decât cu anticipate, pentru luna mai, să zicem;
- noul parlament, întrunit în iunie, are deja lecţia învăţată şi scoate din dulap noua Constituţie, undeva prin august;
- în septembrie, referendum constituţional, “să se ţină localele aşa cum trebuie şi să nu pierdem alţi patru ani cu o administraţie locală baronizată”;
- localele se ţin în noiembrie, pe noua schemă;

E discutabil dacă se pot ţine, totuşi, localele "la termen", în mai în loc de iunie, dar maşina de zgomote va bagateliza acest aspect.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: