14 decembrie 2011

Posibilul scenariu



Potul mare care se urmăreşte de fapt este trecerea în Constituţie a regionalizării, referendumurile anterioare şi unicameralul sunt doar încălzirea şi cârligul pentru guvidul votant.

USL are în program, oficial, trecerea regionalizării în Constituţie, cu Senatul transformat în Camera Regiunilor. PDL se preface că vrea modificarea prin lege organică, doar în parlament. Se preface degeaba, deja USL şi PDL au bătut palma pe regionalizare.

Scenariul e următorul:

- trece angajarea răspunderii, cu localele bătute-n cuie pentru noiembrie 2012, “odată cu parlamentarele”;
- vine Ceasul Rău şi coaliţia pierde ori printr-o moţiune de cenzură prin februarie-martie, ori prin altă metodă (nu este esenţial cum);
- nu se poate mai departe decât cu anticipate, pentru luna mai, să zicem;
- noul parlament, întrunit în iunie, are deja lecţia învăţată şi scoate din dulap noua Constituţie, undeva prin august;
- în septembrie, referendum constituţional, “să se ţină localele aşa cum trebuie şi să nu pierdem alţi patru ani cu o administraţie locală baronizată”;
- localele se ţin în noiembrie, pe noua schemă;

E discutabil dacă se pot ţine, totuşi, localele "la termen", în mai în loc de iunie, dar maşina de zgomote va bagateliza acest aspect.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: