Kelemen Hunor: "Regionalizarea nu se va face până în 2012 sau, dacă se va face, se va face fără UDMR. Eu cred că o reformă administrativă trebuie făcută la începutul ciclului electoral, nu la sfârşitul mandatului, şi de aceea în acest moment tot ce am discutat, ce am văzut, nu poate fi susţinut".
Sebastian Lăzăroiu: "Dar, dintre toate, parcă regionalizarea mi se pare de cea mai mare importanţă. Şi urgentă. E atât de important acest proiect pentru România încât o amânare ar fi un dezastru. Înseamnă patru ani pierduţi. De deblocat se poate debloca doar prin asumarea răspunderii. Până la urmă, regionalizarea e atât de importantă încât merită să cadă un guvern pentru ea".
Crin Antonescu: "Opoziţia ştie ce are de făcut, poate merge până la retragerea din Parlament. Dacă, într-un fel sau altul, Puterea constrânge UDMR-ul să nu respecte ceea ce a spus până acum - că nu se face reorganizarea până în 2012 - putem recurge la metode extreme. Ar fi unul dintre motivele - în opinia mea - pentru care USL s-ar putea retrage din Parlament".
Toate partidele parlamentare vor regionalizare, într-o formă sau alta (nu sunt esenţiale deosebirile dintre cele două variante, fiecare în felul său este nocivă). Problema lor este cum să prezinte această chestiune electoratului, care de la o zi la alta devine tot mai nereceptiv, ba chiar ostil faţă de tema regionalizării. Diferenţele de timing (înainte sau după alegeri ?) sau cele de fond ("judeţe mari" sau "regiuni plus consilii regionale şi Camera Regiunilor în loc de Senat" ?) par mai degrabă a servi doar ca tactici electorale.
Partidele de la guvernare mai sunt supuse, suplimentar, şi altor presiuni. În PDL a început o contestare a noii echipe alese la congresul din primăvară (aşa cum a fost aleasă, cu electori triaţi, 1300 în loc de 4000). Un eventual rezultat slab la alegerile locale ar declanşa un bilanţ intern cu consecinţe directe asupra conducerii actuale, posibil chiar în privinţa accesului la noi candidaturi la alegerile parlamentare. De aceea, actuala conducere centrală a PDL este direct interesată în comasarea alegerilor, regionalizarea fiind un alibi destul de bun. UDMR este interesată ca noul partid maghiar al lui Tokes să nu aibă prea mult timp ca să se organizeze, pragul electoral de 5% devenind critic. Este posibil ca UDMR, în urma unor analize, chiar să prefere alegerile anticipate.
2 comentarii :
Garantez ca PDL nu vrea alegeri anticipate.
Intreaga masina de partid e pornita sa faca autostrazi, parcari publice, aranjamente stradale, care sa fie inaugurate in 2012, anul alegerilor.
Nu poti sa deturnezi un cuirasat.
Nu vrea - nu vrea, dar atunci ce tot vorbeşte Lăzăroiu de angajarea răspunderii pe regionalizare ? Poate cifrele reale sunt scary (criză economică majoră la începutul anului viitor, de exemplu). Sau poate se ştie când va defecta UDMR.
Ai văzut "Under siege" I ? (cu Steven Seagal, Gary Busey, Tommy Lee Jones şi Erika Eleniak ? ). Unii au reuşit (pentru scurt timp, ce-i drept) sa preia controlul asupra unei nave aparţinând US Navy, cuirasatul Missouri.
Trimiteți un comentariu