05 decembrie 2011

Good point... dar nu-i destul.



Oricum, această declaraţie a USL trebuie ţinută minte, să vedem şi ce vor declara după summitul UE, şi ce vor face dacă vine la vot în parlament propunerea de modificare a tratatelor UE. Că până acum nu au zis nimic clar. Iar punctează USL, iar PDL se duce în jos, îndeplinind "obligaţii" transnaţionale pentru care nu a fost mandatat nici electoral, nici parlamentar.

Prezenţa preşedintelui Băsescu la Consiliul European, contestată de USL. Ponta: Să prezinte public mandatul României 

Liderii USL i-au cerut, astăzi, socoteală, președintelui Traian Băsescu pentru participarea sa la Consiliul European din 8-9 decembrie, reuniune unde se vor vota unele modificări fundamentale în ce priveşte funcţionarea UE, care de obicei este rezervată șefilor de guvern , nu de stat.

"Este un Consiliu European important pentru toată Uniunea Europeană, este vorba despre schimbarea tratatelor privind UE, despre viitorul ţărilor care sunt în zona euro şi a celor care sunt în afara zonei euro. Traian Băsescu este singurul şef de stat care participă la acest Consiliu fără primul ministru şi fără a avea niciun fel de mandat public pentru a vota în numele României", a explicat co-preşedintele Uniunii Social Liberale (USL) Victor Ponta, motivele pentru care cere șefului statului să prezinte public mandatul cu care va participa la Consiliul European.

El a dat ca exemplu modelul german de lucru, acolo unde Angela Merkel are, înainte de Bruxelles, o întâlnire oficială cu Opoziţia şi o prezentare în Parlament a modului în care va reprezenta Germania în Consiliul European.

"Nu mi-l pot închipui pe Traian Băsescu informând nu Opoziţia, cred că nici pe Emil Boc nu-l informează cu ce idee se duce la Bruxelles şi cum reprezintă România. Este vorba de o situaţie foarte gravă şi poate pentru prima dată în ultimii trei ani Băsescu ar trebui să se comporte responsabil, să prezinte public care va fi poziţia României şi care sunt implicaţiile pentru România a propunerilor făcute de către preşedintele Franţei şi de cancelarul Germaniei şi care probabil vor fi votate şi de România fără ca românii să ştie ce votăm", a apreciat preşedintele PSD.

Modelul Merkel
 
Potrivit lui Ponta, președintele ar trebui să comunice românilor cum va vota România în privinţa propunerilor privind modificarea tratatelor constitutive ale UE fără a se mai trece prin Parlamentul European şi prin parlamentele naţionale, a propunerii privind o guvernanţă economică şi o politică bugetară europeană comună.

"Orice şef de stat responsabil trebuie să-şi informeze propriul popor ce înseamnă pentru România să avem o guvernanţă economică şi o politică bugetară comună. De exemplu, pot să vă spun eu. Dacă avem politică bugetară comună, nu o să mai putem avea cotă unică de 16% că este dumping fiscal. Cred că aceste subiecte Traian Băsescu nici nu le stăpâneşte, el se duce şi votează cu cei care sunt la putere acum în UE pentru ca Mekel şi Sarkosy să nu-l întrebe cum stăm cu criteriile democratice, cu mutarea alegerilor, cu încălcarea libertăţii presei'', a susținut co-preşedintele USL.

El a mai declarat că acest Consiliu European va fi fundamental pentru UE, ''iar România nu există în această discuţie''. ''Traian Băsescu va vorbi ceva la Otopeni, în româneşte, pe aeroport, iar acolo o să tacă”, a mai spus Victor Ponta.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/prezenta-presedintelui-basescu-la-consiliul-european-contestata-de-usl-ponta-sa-prezint-9565.html

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"El a mai declarat că acest Consiliu European va fi fundamental pentru UE, ''iar România nu există în această discuţie''. ''Traian Băsescu va vorbi ceva la Otopeni, în româneşte, pe aeroport, iar acolo o să tacă”, a mai spus Victor Ponta."

Pacat ca USL face asta doar pt ca este in opozitie.
Ar fi facut la fel daca erau la guvernare....

Riddick spunea...

Bineînțeles. Aș spune mai mult, sunt mână-n mână când e vorba să cedeze ceva de la România către nuștiuce.

Crystal Clear spunea...

Da, sunt intelesi inca din '90.Toti stiau ca e o cacialma.S-au luptat intre ei fiind curente diferite ale aceluias centru...

Cand ma uit la fata lui Basescu si vad cum isi inchipuie ca ne prosteste mi se face rau ...

Crystal Clear spunea...

Comentariu pe hotnews:"De asemenea , nu numai ca ar fi fost normal, dar si necesar, ca inainte de fiecare participare la reuniunile Consiliului European, presedintele sa aiba un mandat clar, aprobat de Parlament sau avizat de guvern, in spirit de transparenta fata de interesele Romaniei si pozitiile de sustinut la Bruxelles. Niciodata nu am auzit de asa ceva. Dupa ce T.Basescu nu va mai fi presedinte o sa se descopera probabil ca el a aprobat sau promovat lucruri in contradictie cu interesul national si chiar cu interesele UE, ghidandu-se exclusiv dupa propria-i gandire, ceea ce ar fi total aberant pentru un stat de drept. Aicea, intr-adevar,ne aflam in fata unui caz de suspendare a presedintelui, pentru maniera personala si prin ignorarea competentei celorlalte institutii ale statului,prin care a participat la reuniunile Consiliilor Europene. "

Riddick spunea...

Este un proiect de lege în acest sens, întocmit de Departamentul pentru Afaceri Europene (acum este ministerul lui Leonard Orban), zace de cel puțin jumătate de an. Culmea, UE l-a cerut !

Are n-șpe mii de chichițe expres plasate pentru ca guvernul să se eschiveze de mandatul parlamentar, dar nici așa nu l-au vrut.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: