15 decembrie 2011

"Ciocu' mic ! Germania nu are datorii față de România !"



Penibile, slugile europeiste portocalii (nu că alea roșu-galbene ar fi altfel, dar măcar joacă comedia, cerând crearea acelei comisii).

Blaga: BNR a comunicat că România nu are creanţe faţă de Germania. Senatul nu mai face comisie (MEDIAFAX)

Senatul a respins, joi, propunerea de înfiinţare a unei comisii speciale privind problematica datoriei istorice a Germaniei către România, după ce Vasile Blaga a anunţat că BNR a comunicat că a identificat date suplimentare care indică faptul că România nu are creanţe faţă de Germania. 

Proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei a fost respins cu 65 de voturi "împotrivă", 48 de voturi "pentru" şi trei abţineri.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, anunţase plenul că Banca Naţională a României (BNR) a transmis conducerii acestei Camere legislative că a identificat date suplimentare care indică faptul că România nu are creanţe faţă de Germania.

Biroul Permanent al Senatului a decis, în 28 noiembrie, să propună plenului o hotărâre privind înfiinţarea comisiei care să analizeze subiectul "datoriei istorice a Germaniei către România".

"Senatul României cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei, în termenul solicitat, orice informaţii şi documente care sunt de natură să servească activităţii acesteia", se arăta în proiectul de hotărâre.

Înfiinţarea comisiei urma să fie aprobată de plenul Senatului.

Conducerea Senatului a luat act, la finele lunii octombrie, de o scrisoare semnată de Radu Golban, economist, în care era semnalată existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, membrii Biroului Permanent hotărând să propună acestei Camere înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia.

În scrisoarea înregistrată la Senat în 26 octombrie se subliniază că "în perioada subordonării României de către Germania hitleristă s-a încheiat, în 1935, acordul pentru reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României, acordul prin care se stabilea ca plăţile, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare, să fie efectuate bilateral între BNR şi Casa de Compensaţie germană din Berlin".

"Printr-o clauză instituită în 1940, BNR a fost obligată să achite exportatorii din România chiar dacă sumele necesare pentru acestea depăşeau vărsămintele în lei ale importatorilor. (...) La nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring bilateral depăşea un miliard de mărci imperiale", se menţionează în documentul citat.

Radu Golban susţine că soldul la care face referire a fost confirmat de mai multe "surse externe", între care Casa Germană de Compensaţie, Raportul Comisiei Bergier, arhiva Germaniei, Banca Reglementelor din Basel (raport de lucru nr.14).

"Calitatea şi sursele informaţiilor nu pot fi contestate. Mai mult, atât timp cât BNR invocă faptul că nu există documente care să ateste existenţa unei eventuale creanţe a BNR faţă de Casa Germană de Compensaţie, putem spune că nici nu mai este necesară căutarea acestora în România", se mai arată în scrisoare.

Economistul consideră că "o soluţionare diplomatică la nivel de state ar fi preferabilă".

"În absenţa unui astfel de demers se poate acţiona pe cale privată, perspectivele fiind însă mai puţin previzibile şi diplomatice. Sper că veţi găsi mijloacele necesare pentru a sensibiliza şi responsabiliza factorii de decizie pe linia lămuririi soldului", se arată la finalul scrisorii transmise conducerii Senatului.

>> Țară de tâmpiți ?
>> Radu Golban: "S-au făcut presiuni ca România să renunţe la cele 19 miliarde de euro din Germania"

4 comentarii :

Anonim spunea...

jocurile au fost facute. ne-au mai dat niste fonduri,ne lasa sa exportam porci, o sa intram cu aeroporturi in schengen si alte "avantaje". e bine si asa. daca era ciumara ministru iesea ca avem noi sa le dam.

Riddick spunea...

Bacșișuri, cioburi de oglindă, mărgele de sticlă colorată...

Crystal Clear spunea...

Pai ,Basescu s-a angajat deja ca le dam,ca-i ajutam, ca suntem solidari cu momentele grele prin care trec ei, "saracii" ..... Ca si ei ne-au "ajutat " pe noi , la ananghie.

Eu nu reusesc sa-mi aduc aminte nici un moment in care ei ne-au "ajutat" pe noi

Crystal Clear spunea...

Preiau si eu postarea


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: