Deficitul de cont curent al statului a scăzut la sub 5% din PIB, de la aproape 14% cu trei ani în urmă, când Lehman Brothers a intrat în faliment.
Cea mai nouă rundă de economisire se va realiza prin disponibilizări şi tăieri de salarii în sectorul public, îngheţarea pensiilor, vânzarea unor companii deţinute de stat şi reorganizarea altora.
România intenţionează să reducă numărul lucrătorilor din sectorul public la 1,1 milioane la sfârşitul anului viitor, de la 1,4 milioane în 2010. Guvernul a eliminat deja 180.000 de locuri de muncă, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Economia românească va înregistra o creştere de 1,8% în 2011, iar Guvernul estimează că 2012 va aduce o creştere de 2,1%. Ţinta este mai mică decât estimările anterioare de 3,5%, însă tot s-ar putea dovedi prea optimistă, spune Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics. Acesta estimează o „contracţie uşoară, aproape de 0,5%, în baza unei recesiuni severe în zona euro“.
Economia României suferă de pe urma apropierii de zona euro. Jumătate dintre exporturile României (care au un aport de 30% din PIB) se îndreaptă către zona euro, potrivit datelor Capital Economics, iar băncile sunt deţinute, în mare parte, de părinţi greci sau austrieci.
Potrivit datelor Băncii Naţionale ale României, băncile elene deţin 15,5% din sistemul bancar român (după active), în timp cegrupurile austriece deţin 38,8%.
Un semnal de alarmă în ceea ce priveşte economia românească şi întreaga Europă de Est a fost tras şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Cererea internă rămâne fragilă, volumul creditelor neperformante este ridicat şi există vulnerabilitate accentuată în faţa volatilităţii cursurilor de schimb, având în vedere gradul ridicat al împrumuturilor în valută.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit recent în scădere prognoza de creştere economică pentru România de la 3,8% la 1,1%.
Tăierea cheltuielilor bugetare şi „sugrumarea“ creditării pentru populaţie şi companii vor face din 2012 un an greu pentru România, scriu şi jurnaliştii „The Economist“. „Ţineţi-vă bine“ este sfatul lor pentru români.
2 comentarii :
Prin presa, aceasta presa infecta de scandal va obosi lumea, cautând sa critice cu viclenie tot ceea ce este bun si va urmari totodata sa zapaceasca mintile celor multi în asa fel încât acestia sa nu mai stie a se descurca aproape deloc în gestionarea propriilor lor afaceri. Al doilea mijloc este sa se aduca atâta trivialitate, abjectie, stricaciune, pornografie, pacate (vicii) în popor si sa învrajbeasca partidele politice unele împotriva altora, pâna când în final se va ajunge la o criza generala cu neputinta de vindecat. P.I.S.
E haos organizat. Încep să devin pesimist și pentru termenul lung, nu doar pentru cel mediu.
Trimiteți un comentariu