16 decembrie 2011

FT: România suferă de pe urma apropierii de zona euro. Austeritatea nu face decât să agraveze problema (Adevărul)


România se îndreaptă către austeritate, în parte, pentru a-şi mulţumi partenerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu care este implicată într-o linie de credit de tip precaut, în valoare de cinci miliarde de euro.Tăierile vor agrava situaţia, iar criza din zona euro va afecta economia românească, notează jurnaliştii "Financial Times". 
România s-a alăturat joi unui număr tot mai mare de ţări care îmbrăţişează austeritatea, atunci când Parlamentul a aprobat un buget sever pentru 2012, prin care speră să-şi reducă deficitul bugetar cu mai mult de 50%, de la 4,4% din PIB în 2011 la 1,9% în 2012. Aceste ţinte depind însă de o rată de creştere economică de peste 2% în următorul an – o premisă optimistă pentru o economie cu legături strânse cu problematica zonă euro, scrie cotidianul britanic "Financial Times".
Parlamentul român a votat joi un buget pe 2012 care consolidează poziţia financiară a României şi nu are nicio conotaţie electorală înainte de alegerile generale de anul viitor, a declarat premierul român Emil Boc, citat de FT.  
„Aţi votat un buget care consolidează stabilitatea macroeconomică a României. Astăzi, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-a votat un buget fără conotaţii electorale pentru anul electoral care urmează'“, a declarat Boc după adoptarea bugetului cu 239 de voturi pentru şi 168 împotrivă.
România ocupă a doua poziţie în rândul celor mai sărace economii din Europa şi, pentru ea, austeritatea nu este ceva străin, după ce a finalizat anul acesta un program de asistenţă financiară în valoare de 20 de miliarde de euro de la UE şi FMI.

Deficitul de cont curent al statului a scăzut la sub 5% din PIB, de la aproape 14% cu trei ani în urmă, când Lehman Brothers a intrat în faliment.


Cea mai nouă rundă de economisire se va realiza prin disponibilizări şi tăieri de salarii în sectorul public, îngheţarea pensiilor, vânzarea unor companii deţinute de stat şi reorganizarea altora.


România intenţionează să reducă numărul lucrătorilor din sectorul public la 1,1 milioane la sfârşitul anului viitor, de la 1,4 milioane în 2010. Guvernul a eliminat deja 180.000 de locuri de muncă, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Economia românească va înregistra o creştere de 1,8% în 2011, iar Guvernul estimează că 2012 va aduce o creştere de 2,1%. Ţinta este mai mică decât estimările anterioare de 3,5%, însă tot s-ar putea dovedi prea optimistă, spune Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics. Acesta estimează o „contracţie uşoară, aproape de 0,5%, în baza unei recesiuni severe în zona euro“.
„Şi mai multă austeritate nu va face altceva decât să contribuie la turbulenţele“ care pândesc economia românească, spune Shearing. Dacă zona euro va avea probleme grave, „economia României nu va fi într-o poziţie de a impulsiona creşterea“, adaugă acesta. 

Economia României suferă de pe urma apropierii de zona euro. Jumătate dintre exporturile României (care au un aport de 30% din PIB) se îndreaptă către zona euro, 
potrivit datelor Capital Economics, iar băncile sunt deţinute, în mare parte, de părinţi greci sau austrieci.  


Potrivit datelor Băncii Naţionale ale României, băncile elene deţin 15,5% din sistemul bancar român (după active), în timp cegrupurile austriece deţin 38,8%.  


Un semnal de alarmă în ceea ce priveşte economia românească şi întreaga Europă de Est a fost tras şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). 


Cererea internă rămâne fragilă, volumul creditelor neperformante este ridicat şi există vulnerabilitate accentuată în faţa volatilităţii cursurilor de schimb,
 având în vedere gradul ridicat al împrumuturilor în valută.
“Şocurile externe pot fi mai grave decât au fost în 2008-2009 din cauza nivelului mai ridicat de strs din zona euro, inclusiv din sistemul bancar“, potrivit BERD. „Există riscul că abilitatea grupurilor bancare de a sprijini subsidiarele din regiune să fie constrânsă de guvernele din ţările de origine ale acestora. Rezultatul ar putea fi o inversare substanţială a fluxurilor de datorii bancare şi o contractare masivă a creditării în regiune, cu unele consecinţe grave asupra producţiei“, spun economiştii BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit recent în scădere prognoza de creştere economică pentru România de la 3,8% la 1,1%.


Tăierea cheltuielilor bugetare şi „sugrumarea“ creditării pentru populaţie şi companii vor face din 2012 un an greu pentru România,
 scriu şi jurnaliştii „The Economist“. „Ţineţi-vă bine“ este sfatul lor pentru români.

2 comentarii :

Simeone spunea...

Prin presa, aceasta presa infecta de scandal va obosi lumea, cautând sa critice cu viclenie tot ceea ce este bun si va urmari totodata sa zapaceasca mintile celor multi în asa fel încât acestia sa nu mai stie a se descurca aproape deloc în gestionarea propriilor lor afaceri. Al doilea mijloc este sa se aduca atâta trivialitate, abjectie, stricaciune, pornografie, pacate (vicii) în popor si sa învrajbeasca partidele politice unele împotriva altora, pâna când în final se va ajunge la o criza generala cu neputinta de vindecat. P.I.S.

Riddick spunea...

E haos organizat. Încep să devin pesimist și pentru termenul lung, nu doar pentru cel mediu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: