Think tank-ul PSD, Institutul Social Democrat "Ovidiu Șincai", teoretizează dizolvarea statului național și redefinirea reperelor identitare naționale !
Perspective ale anului politic 2012
[...] Anul 2012 inchide, insa, un ciclu istoric, dincolo de ciclul electoral. Divortul dintre elite si masa este una dintre caracteristicile lui. O alta caracteristica este destructurarea tesutului social national si descompunerea unei natiuni presupus democratice intr-o pluralitate de oligarhii locale marcand emergenta unei Romanii neofeudale.
Pe acest fundal se constata ascensiunea fortelor politice anti-sistem amintind de dreapta radicala de nuanta fascizanta. Toate aceste procese se vor fi consumat ori finalizat in perioada 2004-2012. La capatul ei, constienti sau nu, romanii au nevoie de redemocratizare, renationalizare, remodernizare. In fata lor apare astfel, macar ca necesitate, perspectiva unei noi tranzitii – de la neo-cezarism si neo-feudalism la modernitatea cosmopolita euroconforma – fara de care Romania nu se poate reconecta la timpul si la proiectul istoric indispensabil cu valente globale care vizeaza edificarea Statelor Unite ale Europei. [...]
I. Contextul istoric al anului politic romanesc 2012
Anul 2012 ca eveniment electoral romanesc nu poate fi desprins de contextul politic intern si international. In expresia sa cea mai sintetica acest context este acela al unui „sfarsit de lume”, adica al incheierii unui ciclu istoric. Faptul este anuntat de agregarea crizei economice globale cu criza democratiei nationale si cu criza morala generala exprimand, printre altele, o criza de valori si de proiect. Globalizarea saraciei se asociaza cu si este potentata de sovinismul bunastarii, impreuna generand sentimentul ca decadenta este ireversibila, ca demnitatea umana este iremediabil pierduta si ca efortul social nu mai are sens. Reperele identitare fie se prabusesc, fie se delegitimeaza, fie indica tendinta de intoarcere la tribalismul originar. Egoismul celor care au si vor sa nu isi piarda acumularile, alaturat egoismului celor care nu au si vor sa scape singuri si pe seama altora de saracie, submineaza orice idee de solidaritate si orice politica calculata pe termen lung si imping spre fragmentare, destructurare și spre pierderea valorilor morale și umane.
Romanii nu fac exceptie de la aceste fenomene. Mai mult, daca omenirea incheie un ciclu istoric fara a fi inca limpede spre ce se indreapta, romanii incheie si ei un asemenea ciclu. Sunt aceste cicluri similare, sincronice sau anacronice? Indiferent de raspuns, dinamica romaneasca nu ramane in afara influentei dinamicii globale. Istoria s-a globalizat si Romania nu este in afara istoriei.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu