06 octombrie 2011

Les grands esprits se rencontrent



Na, că era să scriu "les Grands Maîtres" :). Oricum, e clară, mai vorbim despre regionalizare după 1 ianuarie 2013. Sper să rămână doar vorbe.

Partea nasoală este că vor încerca să treacă regionalizarea în Constituţie (ăsta a fost jocul transpartinic, de la bun început !). Se va încerca din nou măsluirea cifrei de participare la referendumul constituţional, ca în 2003 (pentru validare). Atenţie la Legea referendumului, aflată pe agenda parlamentului în această sesiune, se va încerca scoaterea condiţiei de validare (participarea a peste 50% din alegători).
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, din punctul său de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face, apreciind că modificarea arhitecturii administrative a ţării trebuie făcută odată cu revizuirea Constituţiei.

"Din punctul meu de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face. Domnul Kelemen are dreptate. Modificarea arhitecturii administrativ-teritoriale trebuie făcută odată cu modificarea Constituţiei", a spus Frunzăverde.

Întrebat când se va face modificarea Constituţiei şi respectiv reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, Sorin Frunzăverde a răspuns: "Când Parlamentul va fi în stare să modifice Constituţia".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Arad, că reorganizarea administrativă nu va avea loc până în 2012, iar "dacă se va face, se va face fără UDMR", pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi susţine luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral.

Frunzăverde: Din punctul meu de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face (România liberă)

2 comentarii :

Lilick Auftakt spunea...

O sa ramana doar vorbe. Nu ai vazut cum reactioneaza lumea daca indrazneste cineva sa reorganizeze tara altfel decat pe cele 8-9 regiuni istorice? Iese scandal monstru. E un subiect foarte sensibil. Si nimeni nu vrea sa reorganizeze altfel decat dupa propriile centre de interese. Si PDL si UDMR si USL. Ne pare rau. Asa, dupa interesele unuia sau altuia, nu avem.

Riddick spunea...

Cum am mai spus, se va încerca trecerea în Constituţie, într-o forma sau alta, în 2013. Spre surprinderea multora (nu şi a mea), pentru regionalizare se vor gasi 66% (şi chiar peste) parlamentari care să o voteze, într-o formă sau alta.

Să vedem noi ce vom face, la referendum. Poate vor scoate chestia cu participare minim 50%.

Regionalizarea este o strategie a UE de a scoate de sub autoritatea guvernelor teritorii naţionale, care vor avea relaţii directe cu Bruxellesul.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: