06 octombrie 2011

Les grands esprits se rencontrent



Na, că era să scriu "les Grands Maîtres" :). Oricum, e clară, mai vorbim despre regionalizare după 1 ianuarie 2013. Sper să rămână doar vorbe.

Partea nasoală este că vor încerca să treacă regionalizarea în Constituţie (ăsta a fost jocul transpartinic, de la bun început !). Se va încerca din nou măsluirea cifrei de participare la referendumul constituţional, ca în 2003 (pentru validare). Atenţie la Legea referendumului, aflată pe agenda parlamentului în această sesiune, se va încerca scoaterea condiţiei de validare (participarea a peste 50% din alegători).
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, din punctul său de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face, apreciind că modificarea arhitecturii administrative a ţării trebuie făcută odată cu revizuirea Constituţiei.

"Din punctul meu de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face. Domnul Kelemen are dreptate. Modificarea arhitecturii administrativ-teritoriale trebuie făcută odată cu modificarea Constituţiei", a spus Frunzăverde.

Întrebat când se va face modificarea Constituţiei şi respectiv reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, Sorin Frunzăverde a răspuns: "Când Parlamentul va fi în stare să modifice Constituţia".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Arad, că reorganizarea administrativă nu va avea loc până în 2012, iar "dacă se va face, se va face fără UDMR", pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi susţine luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral.

Frunzăverde: Din punctul meu de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face (România liberă)

2 comentarii :

Lilick Auftakt spunea...

O sa ramana doar vorbe. Nu ai vazut cum reactioneaza lumea daca indrazneste cineva sa reorganizeze tara altfel decat pe cele 8-9 regiuni istorice? Iese scandal monstru. E un subiect foarte sensibil. Si nimeni nu vrea sa reorganizeze altfel decat dupa propriile centre de interese. Si PDL si UDMR si USL. Ne pare rau. Asa, dupa interesele unuia sau altuia, nu avem.

Riddick spunea...

Cum am mai spus, se va încerca trecerea în Constituţie, într-o forma sau alta, în 2013. Spre surprinderea multora (nu şi a mea), pentru regionalizare se vor gasi 66% (şi chiar peste) parlamentari care să o voteze, într-o formă sau alta.

Să vedem noi ce vom face, la referendum. Poate vor scoate chestia cu participare minim 50%.

Regionalizarea este o strategie a UE de a scoate de sub autoritatea guvernelor teritorii naţionale, care vor avea relaţii directe cu Bruxellesul.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: