30 septembrie 2011

Vai, cât de neconvenabil; ce anormalitate !



O "anormalitate", după mintea vuvuzelei de Bruxelles, Ovidiu Nahoi: "deciziile statelor-membre le răstoarnă pe cele ale instituţiilor europene".
Dacă aceia care militează pentru „Europa naţiunilor“ şi pentru sistemul interguvernamental, împotriva Europei integrate, îşi vor vedea visul cu ochii, atunci ziua de 22 septembrie 2011 va fi trecută cu litere de aur în istoria pe care sigur ei o vor (re)scrie cîndva. 

În plină confuzie, una dintre televiziunile de ştiri de la Bucureşti titra, în seara Consiliului JAI de la Bruxelles, în care Olanda şi Finlanda blocau aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen: „Europa nu ne vrea“. Este o uriaşă exagerare, dacă nu cumva un fals de la un capăt la altul. Nu „Europa unită“ ne-a respins, ci tocmai „cealaltă Europă“, în care deciziile statelor-membre le răstoarnă pe cele ale instituţiilor europene. Raportul care atesta pregătirea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen fusese însuşit de Comisia Europeană şi avizat de Parlament, cu o majoritate confortabilă. Cum s-ar spune, reprezentantul legitim al cetăţenilor europeni spusese „da“ României şi Bulgariei. Doar că această decizie trebuia să primească girul unanim al Consiliului, unde sînt reprezentate statele membre. Şi aici, două opinii contra, de la Haga şi Helsinki, au răsturnat totul. Dar ce au în comun Olanda şi Finlanda? Guvernele lor fragile sînt supuse presiunii constante din partea unor formaţiuni naţionalist-populiste, eurosceptice, de „tip nou“: Partidul pentru Libertate din Olanda şi Partidul Adevăraţilor Finlandezi. Acestea reuşesc să-şi impună o parte din promisiunile electorale, fără însă a suporta şi erodarea inerentă participării la guvernare. De teama pierderii sprijinului parlamentar, fragilele guverne de la Haga şi Helsinki acceptă jocul. Cuvîntul de ordine al acestor partide populiste este: „Nici o concesie Uniunii Europene!“. [...]

Folosind abuziv, dar inteligent, regula unanimităţii, două guverne, sub presiunea a două partide minoritare, populiste şi antieuropene, nu doar că au spus „stop“ României şi Bulgariei. Dar au aruncat în aer reforma Spaţiului Schengen. O reformă care ar urma să împiedice state precum Danemarca, Franţa ori Italia să reia controalele la frontiere, fără acordul prealabil al Comisiei.
Atac la principii: suveranitate ("controalele la frontiere, fără acordul prealabil al Comisiei"), democraţie (naţională), egalitate ("regula unanimităţii"), şi, nu în ultimul rând, statalitate. Ce altceva poate însemna "Europa unită" ? (se utilizează, cu abilitate, "u" mic, dar ştim toţi ce înseamnă, de fapt).

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Noi suntem niste "tarani prosti" ne-emancipati care nu intelegem cat de mult ne va inalta SUE nivelul ce civlizatie....

Riddick spunea...

Nişte troglodiţi. Da. Daaa...

Crystal Clear spunea...

:))))

postoricanul spunea...

Schengen este o chestie foarte misto...spun din experienta, ca stiu si de cand exista granita pazita povesti de crima, viol si spaga. Numai un tembel s-ar bucura ca nu am intrat acolo. Pozitia lui Nahoi e foarte justa: niste partide de politicieni populisti oportunisti si extremisti votate de niste rednecksi cu IQ de 2 cifre incat nu inteleg ca fie in Schengen sau nu romanii tot sunt cetateni ue si au dreptul la libera circulatie si stabilire.

Si pentru cei ce vor desfiintarea liberei circulatii in ue nu pot decat sa le doresc ca sa reprinda vremea vizelor de turist cu cozile de la 6 la ambasada...cu dovada de domiciliu, invitatie autentificata si dovada de resurse pentru sejur...si cu cota fixa pe zi de vize turistice ce se pot da, asa cum am prins eu. Ah...si ei sa cada in afara cotei.

Riddick spunea...

Asta e "cafeaua", dar ce te faci cu "zaţul" ? Se urmăreşte diluarea competenţelor statului în administrarea propriilor graniţe, o problemă mult mai gravă decât nişte timp pierdut de turişti.

Crystal Clear spunea...

Si la SUA trebuie sa luam viza.Valabila 10 ani.Nu e usor de luat.
Trebuie sa prezinti garantii.Isi apara teritoriul ....

postoricanul spunea...

zatul se arunca...se baga la zdup etc. ca de aia platim atata politie, ca doar hotii nu se prind in vama.

noi am trebui sa fim primii bucurosi ca datorita liberei circulatii s-a scurs mult din zat. oamenii de calitate oricum gaseau ei o cale sa fuga din saracie.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: