20 iunie 2010

La toamnă, vom şti mai bine...



La toamnă, Gazprom aşteaptă poziţia oficială a României în legătură cu participarea la South Stream (ştire ITAR-TASS).

Tot cam la toamnă, vor unii un alt guvern...

O analiză interesantă în Curentul, de Corneliu Vlad:


Ce caută neamţu-n Bulgaria? 

„Ce caută Rasmussen la Sofia?“, se întreba în urmă cu o lună ziarul bulgar „Sega“. Întrebări cu Bulgaria sunt multe, mai ales de la instalarea ca premier, în iulie 2009, a energicului fost primar al capitalei, Boiko Borisov. Perplexa replică a lui Pampon „Ce caută neamţu-n Bulgaria?“ e reluată de la o vreme de analişti în felurite ipostaze ce ţin de politică, energetică sau chestiuni militare.
Va intra şi Bulgaria în sistemul american antirachetă din sud-estul Europei, faţă de care Sofia şi-a afişat disponibilitatea? Ori va merge pe un proiect similar, sub egida NATO (de unde şi vizita la Sofia a secretarului general al Alianţei, apropo de prima întrebare). Apoi: are de gând Bulgaria să-şi schimbe strategia energetică, dacă tot temporizează ori anulează proiecte convenite cu Rusia? În sfârşit, intervine o schimbare majoră în orientarea geopolitică a Bulgariei, dacă ţinem seama de toate cele de mai sus?
Să le luăm pe rând. Apărarea antirachetă în Europa e încă un subiect nedecantat. Sunt variante americane, ale NATO, ale Rusiei şi rămâne de văzut pentru care dintre ele se va opta şi dacă ele vor fi, eventual, combinate. Bulgaria pendulează deocamdată între proiectul american şi cel nordatlantic şi se declară împotriva amplasării de rachete antirachetă ruseşti pe teritoriul ei, cum este o idee.
În materie de energetică, premierul Borisov a făcut trei anunţuri stupefiante. 1. Renunţă la oleoductul Burgas-Alexandroupolis, care ar fi dezavantajos şi ecologic, şi economic (proiect ruso-greco-bulgar). 2. Proiectul de sursă occidentală Nabucco e mai interesant pentru Bulgaria decât proiectul rusesc South Stream, dar o decizie fermă în materie va fi luată abia la toamnă. 3. Bulgaria renunţă la proiectul centralei nuclear-electrice de la Belene, ce trebuia construită în colaborare cu Rusia.
Înseamnă, toate acestea, o reorientare spectaculoasă a politicii externe a Bulgariei? „Se mută“ Bulgaria mai la Vest, mai departe de Moscova? Opoziţia de stânga de la Sofia şi unii comentatori ruşi au pus deciziile anunţate de premier pe seama presiunilor exercitate de Occident, dar Borisov a amintit că ţara sa a optat în mod clar pentru Vest, de vreme ce a intrat în NATO şi în UE.
Comentatorul rus Andrei Fediasin dedramatizează lucrurile. Borisov, spune el, vrea să distragă atenţia partenerilor occidentali de la amploarea corupţiei din ţară şi tărăgănează proiectele convenite cu Rusia pentru a obţine condiţii mai bune. „Acum cinci ani, toate aceste demersuri ale Bulgariei i-ar fi putut şoca pe partenerii ruşi, dar nu acum“, „nu e un motiv de vărsat lacrimi“, scrie Fediasin. „Nezavisimaia Gazeta“ ia însă lucrurile mai în serios: „Experţii ruşi văd în aceste evenimente o presiune a UE şi a SUA pe statele din Balcani. Dar problema e mai profundă. Dezmembrarea Iugoslaviei şi agravarea contradicţiilor americano-turce au suscitat în Bulgaria speranţa de a deveni o putere regională. Sofia are intenţia de a atinge acest obiectiv făcånd din Bulgaria o redută a influenţei americane în Europa de sud. De aici, o înclinaţie antirusească a politicii bulgare“. Drept care, continuă autorul articolului, Aleksei Fenenko, „Rusia trebuie să-şi reconsidere politicile sale din zona Balcanilor“. Mai precis, să continue să lupte pentru a-şi păstra „resursa bulgară“, dar să ia în considerare trei parteneriate alternative: cu Turcia, cu România şi cu Ungaria. Alternative care au, însă, şi ele dezavantaje. De pildă, cu România: „ar putea crea probleme Moscovei din cauza disputelor României cu Ucraina, Serbia şi Ungaria şi a aspiraţiilor sale în privinţa R. Moldova“. Analistul rus creditează România cu un sindrom al cetăţii asediate pe care domnia sa pare să-l resimtă mai acut la Moscova decât noi, împricinaţii de la Bucureşti.
Oricum, îndelungatele şi sucitele discuţii energetice româno-ruse devin mult mai consistente.

19 comentarii :

Despina spunea...

excelenta postare !

Riddick spunea...

Ai să râzi, vreau şi eu un alt guvern... 100% PDL, şi FĂRĂ VIDEANU !

Despina spunea...

Inteleg ca poate mai la toamna....
Am inteles bine?

Riddick spunea...

Gazprom are deja OK-ul de la Videanu pentru accesul la efectuarea unui studiu de fezabilitate, dar ne ţine (Videanu) ca pe caraghioşi, nu spune clar care este scopul acestui studiu.

Se aude de o moţiune de cenzură pentru la toamnă, septembrie-octombrie.

Despina spunea...

Este oare numai Videanu responsabil de asta ?

Riddick spunea...

Vedem...

Adrian Năstase: PSD nu va depune, în cele zece zile care au mai rămas din sesiunea parlamentară, o nouă moţiune

http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/14537-Adrian-Nastase-PSD-nu-va-depune-in-cele-zece-zile-care-au-mai-ramas-din-sesiunea-parlamentara-o-noua-motiune.html

Despina spunea...

ma abonez la comenarii.nu pot sa fac asta din prima.nu stiu de ce

Despina spunea...

A fost circul Klutzki cu reducerea salariilor,pensiilor.
Gata s-a terminat,mergem in concediu...
Purceaua-i moarta-n cotez
:)

Politica de doi lei !
Chiar nu se poate altfel ?

Riddick spunea...

Dacă ne apucam din 2009 de economii, se putea. Dar cum să o faci cu jumătate de guvern de la PSD?

Rumânu' (cum îi place lui Ţiriac să spună) a fost obişnuit cu nemunca şi cu pomana de la stat...

Dacă nu ar fi şi miza externă, aş vrea PSDNL la guvernare până în 2012, ca să vadă bizonu' că sacul e gol.

Despina spunea...

Nu stiu daca rumanu-i de vina ca a fost obisnuit cu nemunca.
Iliescu cu rusii lui ,guvernele de dupa 89, reginul politic sunt de vina.

Ce mare catastrofa s-ar intampla daca le zicem pas la rusi?
Ne taia FMI imprumutul?

Imi vine sa plang de necaz

Riddick spunea...

N-are treabă FMI cu South Stream.

Ziceam că până şi cei care mai vroiau să facă câte ceva se dau înapoi când văd că intră alţii "prin faţă".

Despina spunea...

Imi imaginez ce simt cei care chiar vor sa schimbe ceva.
Oare Negoita este printre acestia?
Din cauza asta demisioneaza?

Riddick spunea...

Negoiţă este unul din finanţatorii lui Prigoană, via bugetul Primăriei Sector 3 Bucureşti.

Cineva i-o fi sugerat în ceasul 11:45 să stea cu capul la cutie, că nu se ştie...

Despina spunea...

Am inteles,

Dar daca ma dezamagesc ii manac

Asteptam toamna...
Sper sa nu se joace cu viata noastra.

Ma retrag ca sa mai lucrez nitel
A fost o zi grea.

Noapte buna !

Riddick spunea...

Noapte bună !

Despina spunea...

Am uitat sa-ti multumesc pentru informatiile de-a lungul zilei !
:)

Riddick spunea...

:)

Anonim spunea...

Rasmunssen; ESTE DANEZ

Riddick spunea...

Sigur că-i danez, Corneliu Vlad doar a folosit expresia "Ce caută neamţu' în Bulgaria", ca să sublinieze momentul !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: