04 iulie 2011

Another one bites the dust !



A murit Otto von Habsburg, fiul ultimului împărat al Imperiului Austro-Ungar. Pentru monarhiştii naivi, trebuie spus că de fapt von Habsburg a fost un activist, un militant, în cea mai mare parte a vieţii. Şi anume, pentru "Europa unită", activând în cadrul mișcării Paneuropa-Union (Uniunea Pan-Europa) înfiinţată în 1923, mult înainte de "proiectul" Monnet-Schuman (care de fapt nu era al lor, dar ei fuseseră scoşi la înaintare). Deasemenea, a fost şi parlamentar european, la grupul PPE. Aşadar, pot lucra şi membrii caselor regale pentru internaţională.

Ce spune în programul său Uniunea Pan-Europa (aici, lăudată de Liga Pro Europa), care are o filială în România, şi care a ţinut o conferinţă la Bucureşti în octombrie 2005 (atenţie la termenii: unificare europeană, patriotism european, autodeterminarea popoarelor şi a grupurilor etnice, justiţie socială): 

Declaraţia fundamentală a Adunării Generale Internaţionale a Uniunii Pan-Europa de la Strasbourg, 1995

Uniunea Internaţională Pan-Europa, reunită la Strasbourg la 10 decembrie 1995, urmează cu fidelitate, ca mişcare supra-naţională, ideile politice şi idealurile fondatorului său, Richard Coudenhove-Kalergi. Formulată de el pentru prima dată în 1922, viziunea unei Europe unite în libertate, dreptate şi pace, continuă să se aplice fără încetare, chiar şi după schimbările istorice din ultimii ani.

Eliberarea popoarelor din Europa Centrală şi de Est de sub jugul comunismului sovietic a deschis o nouă fază a istoriei europene, care apropie şansa unificării europene.

Chiar şi după căderea regimului comunist în mai mult de jumătate din continentul nostru, Uniunea Pan-Europa nu este mulţumită cu status quo-ul.

Uniunea Pan-Europa se angajează spre un patriotism european, care este încununarea identităţilor naţionale ale tuturor europenilor. Într-o eră de interdependenţă globală şi de provocări, numai o Europă puternică şi unită politic poate garanta viitorul popoarelor sale şi a grupurilor etnice.

Uniunea Pan-Europa susţine autodeterminarea popoarelor şi drepturile persoanelor şi a grupurilor etnice la dezvoltare culturală, economică şi politică.

Uniunea Pan-Europa este pentru dezvoltarea liberă si de sine-stătătoare a persoanei, pentru întărirea familiei şi a altor comunităţi naturale, precum şi pentru o Europă care se caracterizează prin justiţie socială şi prin principiile solidarităţii şi subsidiarităţii.

Responsabilitatea pentru viaţa generaţiilor viitoare include responsabilitatea omenirii şi a statelor în crearea lor.

Creştinismul este sufletul Europei. Misiunea noastră este caracterizată de imaginea creştină a omului şi a statului de drept. Făcând apel la valorile comunitare europene, Uniunea Pan-Europa se opune tuturor tendinţelor care erodează forţa intelectuală şi morală a Europei. Aceasta respectă contribuţia iudaismului şi islamismului la dezvoltarea noastră mentală şi culturală, ceva la care au contribuit inseparabil.

Uniunea Pan-Europa este convinsă că diversitatea culturii şi istoriei europene, precum şi a popoarelor şi limbilor sale, fac parte din bogăţia Europei.

Scopul Uniunii Pan-Europa este unitatea tuturor naţiunilor europene într-o Europă puternică, care reprezintă în mod eficient interesele şi idealurile sale în lume. Pentru aceasta este necesară încorporarea rapidă a popoarelor din Europa Centrală şi de Est în Uniunea Europeană, care reprezintă nucleul Europei unite de mâine.

Uniunea Pan-Europa sprijină dezvoltarea Uniunii Europene, inclusiv în zonele de securitate şi apărare, ceea ce ar transforma-o într-o unitate politică pe deplin eficientă, atât spre exterior cât şi spre interior.

Această Europă ar trebui să menţină relaţii de prietenie cu vecinii săi, în special cu Rusia, Turcia şi alte ţări mediteraneene.

Continentul nostru este chemat să apere idealurile de libertate şi demnitate umană în lume.

>> Articole despre Otto von Habsburg (la European Navigator)

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Europa asta unita e o paranoia multora

Riddick spunea...

Ce formulări: unificare europeană, patriotism european... de parcă ar fi RDG cu RFG.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: