Protocolul de la Kyoto este o schemă financiară creată pentru a mulge de bani ţările industrializate "vinovate", "poluante" (care emit "mai mult" CO2), şi care, pentru a-şi menţine nivelul de industrializare - şi deci, de dezvoltare - cumpără "certificate de emisie" de la alte state, în general din Lumea a Treia, în general non-democraţii. Baza "ştiinţifică" - teoria încălzirii globale provocată de activităţile umane. De fapt, o subversiune la scară mondială împotriva statelor puternic industrializate, subversiune îngăduită şi încurajată chiar de clasa politică din acele state ! Un transfer de bani în schimbul cărora statele industrializate nu primesc nimic. Rusia a anunţat că se va retrage din Protocol, SUA nu l-au ratificat (e ciudat că a făcut-o China, un mare poluator).
Dar nu numai transfer între state, ci şi între firme. O firmă în dificultate, care îşi restrânge activitatea, vinde o parte din "cota" sa de certificate de emisie, emisie care oricum nu mai avea loc ! "Bancă populară", ce mai...
Cel care a cumpărat recent manuscrisele lui Cioran cu vreo 400.000 de euro (iar apoi le-a donat Academiei Române), a scos multe milioane de euro din jonglerii cu certificate de emisie de CO2, milioane plătite (şi) de firme din România. Piaţa respectivă este foarte exclusivistă, ca să devii jucător pe piaţa de CO2 trebuie să ai spate, să fii agreat de mafii naţionale şi transnaţionale, unele camuflate ca organisme guvernamentale, europene, onusiene, etc. Ai nevoie doar de un sediu, un sistem informatic bun şi mulţi deschizători de uşi. Nu încarci marfa în TIR-uri, nu o ambalezi ori o îmbuteliezi, nu te mai încurci cu sindicatele, nu ai nevoie de docuri de încărcare-descărcare, de containere, de antrepozite... trebuie doar să fii ştiut, precum bişniţarii de valută de pe timpul lui Ceauşescu, care stăteau ciorchine pe la intrările hotelurilor, iar miliţienii şi securiştii treceau pe lângă ei făcându-le cu ochiul, iar când nu se uita nimeni, întindeau mâna la luarea dreptului. Dădeau şi note informative (că mai şi prestau, ce, altfel mai erau lăsaţi pe bulevard ?).
Complexurile energetice din Oltenia au ars 66 de milioane de certificate de emisii CO2, iar acum ar putea cheltui sute de milioane de euro pentru achizitia altora, fapt ce ar ridica pretul energiei
Epuizarea certificatelor de emisii de CO2 repartizate prin Planul National de Alocare (PNA) pentru perioada 2008 - 2012 ar putea reduce productia de energie a complexurilor energetice din Oltenia, apreciaza analistii pietei de profil. Complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova au primit pentru perioada mentionata circa 66 de milioane de certificate de emisii CO2, adica 80% din necesar.
De anul acesta, complexurile energetice au trecut la achizitia masiva de certificate CO2, pentru ca nivelul emisiilor de carbon este proportional cu productia de energie. Pentru perioada 2008 - 2012, CE Turceni a primit 28,18 milioane de certificate, CE Rovinari - 24,2 milioane de certificate, iar CE Craiova - 13,5 milioane de certificate. Reprezentantii CE Turceni spun ca necesarul anual de certificate este de 5,6 milioane.
"Avem un deficit de 1,8 milioane de certificate si am inceput sa le cumparam de pe piata. Preturile sunt de 12/15 euro pentru un certificat, in functie de tip. Anul acesta
ne-am propus sa producem 6,16 milioane MW, deci trebuie sa mai cumparam 1,8 milioane de certificate.
Dupa 2013, situatia se va complica, pentru ca trebuie sa cumparam de pe piata toata cota anuala de certificate. Costurile se vor reflecta in pretul energiei.Cu Planul Naţional de Alocare (PNA) ne-au pricopsit guvernele PNL-PD-UDMR şi PSD-PNL-UDMR-PC, Tăriceanu 1&2.
La adoptare, s-a pretins - propagandistic - că România "va exporta certificate de emisie". Ca să înghită bizonu' momeala mai uşor:
bull shit |
România poate vinde aer de un miliard de euro. Ţării noastre i-a fost alocată o cotă mai mare cu peste 100 de milioane de tone faţă de cantitatea emisiilor care ajung în acest moment în atmosferă. "Ca atare, România a devenit o ţară extrem de interesantă pentru societăţile din Occident care vor să cumpere CO2", a declarat Dănuţ Ştefănescu. Vânzarea diferenţei va trebui însă să ţină cont de dezvoltarea ulterioară a economiei româneşti. Pentru emisiile vândute acum cu mai puţin de 10 euro pe tonă, companiile româneşti ar putea plăti în viitor peste 100 euro penalizări. Ca urmare, beneficiul de a obţine în acest moment o sumă considerabilă din vânzarea de emisii de gaze ar putea costa scump în viitor. La scară mai mică, aceste observaţii sunt valabile şi pentru societăţile care au cotă de dioxid de carbon. "Convenţia de la Kyoto urmăreşte în primul rând reducerea emisiilor. Ca atare, societăţile sunt încurajate să investească în retehnologizare, astfel încât să rămână cu CO2 în plus pe care l-ar putea comercializa", susţine Corneliu Botez. Reversul medaliei: societăţile pot rămâne în "pană" de dioxid de carbon.
2 comentarii :
Ce bazaconie ,ce escrocherie si ce mafie internationala !S-au asociat puturosii cu escrocii ca sa dea verdicte stiintifice !
Ce mai teoretizează madam Sulfina Barbu chestiuni de acest gen... Acum, cică face parte dintr-un grup care cere dotarea parlamentului cu vreo 30 de automobile electrice (mult mai scumpe decât cele clasice). În Herăstrău s-au pus stâlpi fotovoltaici "economici" (la consum, altfel instalaţia de pe ei costă de rupe).
Trimiteți un comentariu