05 ianuarie 2011

Adrian Severin: Construim cu toţii “Statele Unite ale Europei”



Asta s-o crezi tu, jigodie... Ăştia trebuie striviţi aşa cum striveşti orice libarcă.

Interviu al lui Severin pentru Radio Europa Liberă:

Pericolul renaționalizării UE

03.01.2011
Iolanda Bădiliță

Interviu cu Adrian Severin, europarlamentar roman, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European

Europa Libera: Domnule Severin care vor fi prioritatile socialistilor romani din Parlamentul European pentru 2011?

Adrian Severin: Eu nu fac nici o diferenta si asa si trebuie sa nu facem nici o diferenta intre socialistii romani din PE si ceilalti. Construim cu totii “Statele Unite ale Europei”si din acest punct de vedere, in masura in care suntem europeni si vorbim ca niste europeni adevarati - europeni din Romania, europeni din Germania, Franta sau Italia - nu avem alte tinte. Partea proasta este ca unii dintre socialisti din diverse tari se comporta in Parlamentul European ca reprezentanti ai natiunilor lor si nu ca reprezentanti ai Europei. Iata de aici prima noastra prioritate: sa determinam pe toti colegii nostri sa fie mai intai socialisti europeni si apoi sa discutam ce ar trebui sa faca tarile noastre de origine pentru ca proiectul european sa triumfe. Pentru ca daca nu triumfa proiectul European, nu doar Romania, toate tarile membre se vor gasi intr-o situatie catastrofala, din care, o repet, chiar daca multi ridica din sprancene, razboiul nu este exclus.

Europa Libera: Dupa cum stiti, in Europa avem niste zone de conflict, unele inghetate, unele fierbinti, fie ca e vorba de Transnistria, fie ca e vorba de Osetia de Sud sau Nagorno Karabah, am putea avea de-aici din apropierea noastra o astfel de problema?

Adrian Severin: Evident! In primul rand sa nu uitam ca un razboi in Europa este astazi un razboi mondial. Europa este un actor global, este o prezenta globala, ce se intampla aici intereseaza pe toata lumea. Si in secolul 20 am avut doua razboaie care au izbucnit in Europa si care au fost razboaie mondiale.

Europa Libera: Da, dar la momentul acela nu exista UE, iar asa dupa cum stiti, prin Politica de Vecinantate, UE incearca sa tina sub control zonele de conflict din vecinatatea sa.

Adrian Severin: Exact! UE este in primul rand un proiect care se refera la garantarea pacii. Cand acest proiect se prabuseste, pacea este lipsita de una dintre cele mai importante, daca nu unica garantie. Daca s-ar ajunge, de pilda, la prabusirea monedei euro( iar speculatiile de pe pietele financiare si lipsa de promptitudine a unor state membre in sustinerea monedei euro pot conduce la un asemenea deznodamant) ce se fa intampla a doua zi? Va incepe un razboi monetar! Fiecare tara va incepe sa isi aprecieze moneda pentru a reusi sa se salveze in raport cu celelalte tari. Un razboi monetar va duce imediat la un razboi comercial. Fiecare tara va impune bariere vamale pentru a-si proteja industria nationala. De aici se va ajunge la un razboi economic si de la razboi economic intotdeauna s-a ajuns la razboi pur si simplu.

Europa Libera: Pentru Romania, cred ca intrarea in Schengen este prioritatea numarul 1. Nu o promovati la nivelul grupului socialist?

Adrian Severin: Pentru toti europenii intrarea Romaniei in Schengen este o prioritate si asta cat mai repede, ieri daca se poate. Pentru unii dintre francezi si anume pentru dreapta franceza asta nu este o prioritate. As mai aduce aminte ca Romania a intrat in Schengen din punct de vedere juridic pentru ca suntem obligate, Schengen este parte a AQ-ului comunitar. Sigur, exista opinii potrivit carora ar exista o serie de altfel de probleme care tin de securitate, de coruptie, de situatia precara a romilor, atunci vom spune ca aceste probleme de securitate nu se rezolva prin limitarea libertatii de miscare ci prin cresterea coeziunii economice si sociale a UE. Ceea ce inseamna ca toate tarile, mai ales cele mai bogate din UE ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul UE. Insa una dintre cele mai mari amenintari care s-au profilat foarte clar in anul care a trecut si impotriva careia trebuie sa luptam anul aceste este aceasta renationalizare a UE, amplificata de criza, o criza care ii face pe multi sa nu vada ca ea poate fi tratata mai usor prin solidaritate europeana decat prin egoism national.

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Adrian Severin =Propagandistul de serviciu

"UE este in primul rand un proiect care se refera la garantarea pacii"

Pace, pace !


"egoism national"- e cahhhhhh ....

Riddick spunea...

Are impresia că se adresează unor oligofreni.

Teacheru spunea...

Construiti my ass! Din pacate, PRO, da' multi.

Riddick spunea...

Ia să afle lumea ce vor ăştia de fapt, să vezi cum n-ar mai fi atât de mulţi pro'. ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: