Unul dintre aceste obiective este diminuarea capacităţii de luptă a NATO, mergând până la divizarea şi ulterior dizolvarea sa, prin crearea aşa-numitei armate europene.
Dar până atunci, se folosesc alte metode, precum dezarmarea consimţită a statelor din Vest, prin aderarea la tot felul de tratate de interzicere sau de limitare a aşa-ziselor arme "inumane" sau "imorale" - armele chimice, bacteriologice, minele antipersonal sau muniţia cu fragmentare (cluster bombs).
Desigur, marile puteri se retrag în ultimul moment de la aceste conferinţe de dezarmare, nu ratifică tratatele, sau nu participă la discuţii.
Este clar că un stat care nu dispune de tehnologia armelor nucleare, ar avea ca "ultim argument" armele chimice sau bacteriologice.
România a avut grijă să renunţe la acest tip de armament (pe timpul lui Văcăroiu: semnare-1993, ratificare-1994). Bănuiesc că doar retoric, doar nu or fi nebuni să lichideze stocurile...
Las' că nici CDR nu s-a lăsat mai prejos, ratificând Convenţia interzicerii minelor antipersonal. Inutil de precizat că nicio mare putere nu a semnat acea aiureală.
Pe siteul Agenţiei de Investigaţii Media (AIM) a apărut un articol cu titlul: România în scandalul muniţiilor explozive :
"Un motiv în plus ca lumea să se uite chiorâş la noi
Tara noastra se incapataneaza sa nu semneze Conventia care interzice folosirea oricarui tip de munitie cu fragmentatie, plasandu-se in afara politicilor NATO. Desi a fost somat in repetate randuri, inclusiv de catre Parlamentul European, sa renunte la acest tip de armament, extrem de periculos pentru civilii necombatanti, statul roman se face ca ploua".
Pâi atunci şi SUA se plasează "în afara politicilor NATO", dar şi alte ţări.
De la o vreme s-au înteţit atacurile la capacitatea de apărare a României.
Să ne reamintim tergiversările, iar în final sabotarea investiţiei potenţiale de la IAR-Braşov a firmei Bell-Hellicopter, pentru producerea de elicoptere de atac "Cobra" (1998/99, premierul Radu Vasile şi ministrul de finanţe Daniel Dăianu spunând că România renunţă la afacere din lipsă de fonduri).
Iar recent, poziţia exprimată de europarlamentarul PNL Norica Nicolai, adresându-se Înaltului Reprezentant al UE pentru probleme de Politică Externă şi Securitate: "Aştept, în continuare, doamnă Ashton, o strategie mult mai coerentă în materie de politică de securitate şi apărare pentru că este primul nostru demers comun după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona."
Această cerere venea pe fondul unei noi încercări a Germaniei de a introduce Rusia în interiorul NATO şi de finlandizare a Europei.
4 comentarii :
Pana acum vreun an cand am inceput sa citesc blogul tau habar n-am avut ce lupta cumplita este in domeniul asta.Si cu cat citesc mai mult cu atat realizez cat de ingrijoratoare este situatia .Auzi, cica suntem intr-un grup recalcitrant :
"Six EU states declined to sign a historic convention against the use of cluster bombs in the Norwegian capital Oslo on Wednesday (3 December), with Finland, Poland, Romania, Slovakia, Greece and Cyprus in the recalcitrant group"
Concomitent este si o postare la patrupezi cu titlul:
"Libertatea nu e pe gratis"
I-ai vazut si cei care au murit azi la Tuzla...
Grecii nu puteau semna, din moment ce nici "prietenii" lor turci nu au făcut-o, aceeaşi situaţie cu Ciprul (grecesc).
Ar trebui să ridicăm la pătrat recalcitrantismul (na, ca am creat un nou curent... :) ).
AN-2 este un avion rezistent şi destul de sigur, accidente rare. Probabil că era vechi, sau nu era bine întreţinut.
Am citit, voi posta ceva acolo.
Da ,e super :
Curentul "recalcitrantist" !
Trimiteți un comentariu