16 martie 2010

Au început să guiţe şi unii de pe la noi ( ăăă... de la peneloi )



Odată cu ratificarea şi intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Sovietul Suprem de la Bruxelles pritoceşte aşa-zisa "Armată a UE", sub sintagma Common Security and Defence Policy (CSDP), sau Politica de securitate şi apărare comună.
 

De această dimensiune a politicii UE răspunde Catherine Ashton, actual Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, şi fost activist comunist în anii '80.
 

După cum am mai scris aici, a început un proces de subminare a NATO, dirijat de Franţa şi Germania, în special.
Dar odată ce a intrat în vigoare controversatul Tratat de la Lisabona, parcă nu ne mai miră nimic.
 

În urmă cu câteva zile, a apărut în Der Spiegel o scrisoare deschisă, semnată de patru politicieni germani, cu titlul... "Este timpul să invităm Rusia să adere la NATO". Scrisoarea a fost comentată de Cristian Câmpeanu, în România liberă : România, parte în planul de "finlandizare" a Europei.
 

Surpriza este şi mai mare, când afli că un contingent francez va participa la parada de 9 mai din Piaţa Roşie din Moscova ( Ziua Victoriei a la russe, Vestul are V-E Day pe 8 mai ; România tot pe 9 mai, încă ).
Dar...staţi aşa, trimite şi tov. Obama militari americani la defilare !  Sarkozy este un fals politician "de dreapta", iar Obama un comunist nedeclarat. Deja partidul lui Sarkozy a gustat papara înfrângerii la alegerile locale de duminica trecută, democraţii lui Obama o vor face la toamnă, când sunt mid-term elections pentru Congres.
 

Disidentul Vladimir Bukovsky compara UE cu "un nou URSS" ( interviul - aici ):

  

Nu puteam nici "noi" să stăm deoparte, aşa că Norica Nicolai ( europarlamentar PNL/grupul ALDE, vicepreşedinte al Subcomisiei pentru securitate şi apărare - SEDE ), îi cere lui Catherine Ashton elaborarea unei strategii coerente de securitate şi apărare la nivelul Uniunii Europene : "Aştept, în continuare, doamnă Ashton, o strategie mult mai coerentă în materie de politică de securitate şi apărare pentru că este primul nostru demers comun după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona."
Ştiţi, în trecut cele două cucoane au avut preocupări pacifiste, NN era preocupată de retragerea trupelor române din Irak.

La Ziare.com a fost azi o emisiune în direct cu titlul De ce solicită România o strategie de securitate la nivelul UE? , unde Norica Nicolai s-a exprimat în legătură cu subiectul respectiv, şi a răspuns întrebărilor adresate online. Înregistrarea emisiunii - aici.

Aţi observat, desigur - mai întâi (11 martie), europarlamentarul PNL/ALDE Norica Nicolai cere strategia, azi (16 martie) o cere... România.

Dar iată vocea României, exprimată prin reprezentantul legitim, preşedintele (iunie 2008, vizită la Cartierul General NATO):

"La sfîrşitul vizitei sale oficiale, de ieri, de la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles, şeful statului a avertizat că, fără a apărea o concurenţă între forţele militare ale UE si cele ale NATO, Uniunea trebuie să-şi dezvolte propriile capacităţi de garantare a securităţii. Preşedintele Traian Băsescu, avîndu-l alături pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, după întrevederea de aproximativ o oră, s-a întrebat „de ce nu este posibilă o concurenţă între cele două capacităţi militare ?”.

Răspunsul a venit tot de la şeful statului: “Pentru că discutăm despre aceleaşi forţe”. Preşedintele a oferit acest răspuns după ce a fost întrebat dacă România susţine iniţiativa Franţei de creare a unei armate europene şi dacă, în viitor, cele două forţe ar putea deveni concurente.


Conform viziunii lui Traian Băsescu, „o bună cooperare între NATO şi UE va asigura succesul unui astfel de proiect”. Pentru secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, însă, o forţă militară europeană este în „interesul Alianţei”. Secretarul general a insistat asupra faptului că „vom discuta despre această forţă, despre securitatea europeană, pentru că ceea ce se întîmplă în Uniune are o foarte strînsă legatură cu ceea ce se întîmpla în NATO”. „O Uniune Europeană puternică ar ajuta NATO”, a adăugat el".


-The Russo-German Plan to Dismantle NATO


UPDATE ! Bonus (via Reporter  virtual ) :

"Cu Norica Nicolai în jacuzzi"  - AICI.

14 comentarii :

Anonim spunea...

cu asthon asta ne spalam cu ea pe cap acum...in anii 80 facea spume la gura condamnand "imperialismul nuclear american" si acum vrea control total asupra afacerilor externe ale ue...cat de lung e mandatul ei?

La mine pe blog, Curuletz Nastasian isi face "mea clisma" in public!!!?!?!

Riddick spunea...

Cred că 2,5 sau 5 ani, nu sunt sigur.

LaMargineaNoptii spunea...

Traim vremuri ciudate, ca sa nu spun chiar tampite. Nu e nimic altceva de zis.

Despina spunea...

Cat de repede evolueaza lucrurile.
Iar ALDE+ Socialistii sunt mereu in ofesiva.

Sunt curioasa care este pozitia lui T.B privind armata UE+Rusia in conditiile de acum

Riddick spunea...

@LaMargineaNoptii : Eu mă aştept la mişcari disperate ale şobolanilor ăştia. Ne lipseşte un Churchill, un Reagan, un McCarthy, un Teddy Roosevelt.

@Despina : ...iar PPE îi pupă-n cur în plen, la Bruxelles, în loc sa-i ia la şuturi! Ce pretenţii să ai de la tovarăşul Barroso...

Băsescu le-a dat răspunsul încurcat bandiţilor ălora, la Bucureşti era înca premier Papion, s-ar fi interpretat un răspuns tranşant. Nici acum nu ştiu poziţia exactă (tocmai menţiona Lisabona printre motivele revizuirii Constituţiei... ).

Despina spunea...

Da, traim vremuri cum n-am mai trait.
Sau poate au trait parintii nostri inainte de razboi.
Intr-adevar ne trebuie o figura politica mare caer sa aiba curaj si sa stie cum sa manevreze lucrurile
Sper sa nu ratam ,din nou

Riddick spunea...

Ce noroc au jigodiile astea cu Obama la casa Albă, se agită să fructifice "fereastra" mandatului Obama.

Despina spunea...

Se misca imediat.Sunt mereu in ofesiva, fructifica orice situatie,sunt mereu pe faza.

Riddick spunea...

Las' că şi lumea s-a mai deşteptat.

Acum atacul îl dau pe copii şi tineret (manuale "alternative", filme gen Avatar, propagandă ecologistă, tricouri cu Che)...

La anii lor aruncam cu pietroaie şi sticle goale în scutierii lui Ceaşcă (21 decembrie 1989) sau ai lui Iliescu , după.

Despina spunea...

Asa este.
Pe de alta parte, foarte putina lume avizata nu se baga deloc in politica.
Toate lumea fuge de politica.
Tineretul nu mai spun..
Si pana la urma politica ne determina viata

Despina spunea...

Ai citit?

http://www.europalibera.org/content/blog/1985034.html

Riddick spunea...

Acum...

Pe vremuri, trădătorii erau scurtaţi de cap sau aninaţi prin copaci, să vadă lumea şi să ştie ce păţesc cei care luptă contra comunităţii.

Despina spunea...

Ma uit la B1Tv- e mortala emisiunea cu Segiu Nicolaescu care nu s-a sclerozat complet inca

Riddick spunea...

Da... sluga de lux la ceasul Marelui Adevăr...

Mai degrabă l-aş crede pe Stănculescu decât pe Nicolaescu.

Zicea că va scoate o carte (Stănculescu), acum câţiva ani.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: