11 iunie 2010

ONG pe banii şi terenul statului


Secretariatul General al Guvernului a publicat pe 28 mai 2010 un comunicat de presă în care se anunţă o Hotărâre de Guvern prin care încetează dreptul de folosinţă gratuită a două terenuri ale statului (de 18.000,04 mp şi 346.929,76 mp), acordat Camerei de Comerţ si Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti (CCIRMB), prin H.G. nr. 1709/2004 şi prin H.G. nr. 2127/2004 (guvernul Năstase).

CCIRMB
este un ONG, care a beneficiat de cele două H.G.-uri chiar la finalul mandatului guvernului Năstase, "că nu se ştie ce mai vine" (14 octombrie 2004 şi 30 noiembrie 2004). 
În 2008 apare o iniţiativă legislativă (PSD, PNL, UDMR, minorităţi) de trecere a Oficiului Naţional Registrul Comerţului, de la stat (Ministerul Justiţiei) la ONG-ul CCIRMB, dar este respinsă de Senat. În cele din urmă legea trece la Camera Deputaţilor (camera decizională, 3 noiembrie 2009), cu un ruşinos scor : 242 voturi favorabile, 36 împotrivă şi 8 abţineri.

Care sunt 
mizele obţinerii Registrului Comerţului:

"Transferul registrului comerţului (ONRC) din subordinea Ministerului Justiţiei la Camerele de Comerţ are doua mize importante: banii încasaţi anual de către ONRC (aproximativ 40 milioane euro pe 2008) şi, în al doilea rând, baza de date cu toate informaţiile economice despre firmele care functionează pe teritoriul României. Camera de Comerţ, este o mafie  instituţie privată şi, deloc întâmplător, este condusă de Mihail Vlasov, socrul fostului ministru liberal de Interne Cristian David (ex -Troacă).


Practic, veniturile şi baza de date ar urma să treacă din administrarea statului în cea a unei organizaţii private. Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ si Industrie a României , abia aşteaptă ca ONRC să treacă în subordinea sa. "Din 1990, când a fost reinfiinţat ONRC, timp de 13 ani a funcţionat în subordinea Camerei de Comerţ. Transferarea ONRC către Ministerul Justiţiei în 2002 a fost o greşeala fundamentală.", a declarat Mihail Vlasov pentru România liberă".


"Alina Bica, secretar de stat în cadrul MJ, a spus că proiectul de lege adoptat de Parlament ridică probleme de constituţionalitate şi conformitate cu alte legi în vigoare.
Potrivit secretarului de stat, prin trecerea ONRC din subordinea Ministerului Justiţiei în subordinea camerelor de comerţ (instituţii private), se pun în discuţie programele de cooperare juridică în plan european, cum sunt E-justice şi N-lex, precum şi aplicarea unor directive europene în materia societăţilor comerciale".

Povestea acaparării CCIRMB de Mihail Vlasov (socrul fostului ministru de interne PNL, Cristian David)
este ceva mai veche, de prin 2007.

Să revenim acum la cele două terenuri. ONG-ul  CCIRMB a închiriat terenurile aparţinând statului societăţii ROMEXPO, deci nu se poate spune că le-ar fi folosit pentru activităţi proprii. Hotărârea de Guvern nr. 501/26 mai 2010 întoarce terenurile în administrarea RA-APPS: 
 

"Scopul transmiterii în folosinta gratuita a unor imobile din patrimoniul statului catre persoanele juridice fara scop lucrativ este acela de a sprijini activitatea de utilitate publica a acestora si servirea interesului public.
CCIRMB, beneficiara dreptului de folosinta gratuita, nu a respectat regimul juridic în baza caruia a primit terenurile în folosinta gratuita, a nesocotit interesul public si a închiriat bunurile statului, fara drept, catre o persoana juridica privata, SC Romexpo SA.
Având în vedere ca nu exista conditii limitative de retragere a dreptului de folosinta gratuita, aceasta putând interveni oricând, Guvernul retrage astfel CCIRMB dreptul de folosinta gratuita asupra terenurilor si le da spre exploatare Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
RA-APPS poate folosi aceste terenuri în conditii de eficienta economica, prin închiriere, concesiune si alte contracte civile sau comerciale, având la baza tarife de piata, stabilite pe baza de raport de evaluare întocmite de evaluatori autorizati" (din comunicatul SGG).

Dar azi apare în Cotidianul
articolul cu titlul: "Răzbunându-se şi pe Dan Voiculescu, Elena Udrea pune mâna pe terenurile Camerei de Comerţ a României".  Adică, da, Elena Udrea pune mâna pe terenuri, si le trece la RA-APPS ! Ce mai afacere imobiliară !

Din 2007, ROMEXPO subînchiriază spaţii pentru studiourile Antenei 2 a clanului Voiculescu. Adică, chipurile, prin preluarea terenurilor ar fi o lovit un trust de presă incomod. CCIR a atacat în contencios administrativ hotărârea de guvern.

Să vedem pronunţarea.

9 comentarii :

Despina spunea...

Mi-e imi este imposibil sa inteleg cum este se poate ca o firma privata sa aiba stranse datele asupra tuturor firmelor din Romania.
Iar toate taxele sunt extrem de mari

Riddick spunea...

Nu mai ştiu dacă s-a atacat la Curtea Constituţionmala sau nu.

E ceva incredibil !

Despina spunea...

Este absolut revoltator si de neacceptat

Cateodata am impresia ca mafia a intrat in toate punctele cheie ale economiei-ceea ce este devastator.

Cu "democratia" nu se poate schimba mai nimic.Nu vezi ca se lupta PDL ca pestele pe uscat ?

Riddick spunea...

Zicea bine Ţuţea, când a fost întrebat ce-i de facut, să se îndrepte lucrurile: "Trebuie aplicat codul cavaleresc al toporului, că ăla taie fara consultări. Şi pe urmă vine legea şi spune: Bine ai facut!".

Despina spunea...

Trist, dar adevarat.
Din 2005 ne chinuim, tot speram si speram si nu iese nimic.Din contra , parca tot mai multi sunt preluati de valul liberalo-germano-rus
Am citit ca vine Herta Muller in toamna sa sarbatoresca aniversarea la Humanitas...

Riddick spunea...

Herta Muller este un agent de influenţă german, care latră peste tot numai aiureli, că "în România iar se instalează dictatura", etc.

Strâng câte ceva, o s-o iau la şuturi curând. Ultimul interviu l-a dat acum câteva zile pentru Corriere della sera.

Şacalii atacă şi din extern.

Despina spunea...

Foarte bine !

Anonim spunea...

Chiar ma intreb cat mai lasa la Camerra Nationala si cea a Bucurestiului cancerul VLASOV_DIMITRIU. Apropos, stiti cum a pus mana pe Romexpo domnul Vlasov? Simplu - i-a donat Dimitriu actiunile Camerei Bucuresti, care evident nu ii apartineau pentru a-l pune presedinte la Camera Bucuresti. De fapt sluga.

Ce poveste fascinanta e acolo..cred ca o sa scriu un roman

Riddick spunea...

Sper că nu se va încheia treaba favorabil pt escroc...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: