20 octombrie 2020

"Să n-ai niciodată încredere în oligarhi: vor face orice compromis când averea le va fi cât de puţin periclitată"

Titlul vrea să spună că nu te înhami la treabă - ca naţionalişti-conservatori - cu parteneri nesiguri, mai ales dacă dau semnale contrare cauzei "comune". Unii, de la o vreme, o fac constant. Oligarhii. Cei împroprietăriţi de Sistem, dintre care unii au mimat o vreme Vocea Patriotului Naţionale dar care ori n-au intenţionat - din capul locului - să şi urmeze Calea, ori au cedat şantajului agresiv al aceluiaşi Sistem, ajuns acum pe mâna reprezentanţilor Beneficiarilor Reali, Finali şi Externi ai distrugerii României. Aş zice că mai degrabă au cedat conform înţelegerii iniţiale din anii '80, lor rămânându-le totuşi destul caşcaval cât să se lăfăie. Aşadar, au girat transferul, tranziţia "de la stat la privat" - dar adevăratul privat nu putea fi dezvăluit de la început (1990), deşi au fost şi atunci destule voci care au avertizat, unele menţionate aluziv în postarea Varanului. Constantin Cojocaru, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, Antonie Iorgovan, Adrian Păunescu, "Brătianu-Cartof", Ion Puiu (de la PNŢ, nu şi "-CD" adică... PPE; plecase de acolo, şi spusese că asistăm la un circ cu "moscoviţii şi masoniţii"). Apoi partidele - PRM, PSM, PUNR... Eh, pe atunci le găzduia în platoul TV şi părea clară apartenenţa la o tabără comună. Dar nu.

Dacă încă nu v-aţi dezmeticit ce-i cu Varanu' (Dan Voiculescu) şi cu trustul său media ("Intact" - Antena1, Antena3, Jurnalul Naţional...) poate veţi reuşi acum, citindu-i credo-ul exprimat pe blogul propriu. Postarea are titlul "Atenție la extremism!", nu-i mai pun şi linkul. Să ne mai întrebăm de ce a afiliat Trustul la CNN, goarnă globalistă? De ce este Radu Tudor senior editor la Antena3? Pâi nu-i deja clar?!

- Ce?! / - Pâi... puşcăria?! E-he... Ca şi la Adrian Năstase, asta făcea parte din piesă. Să credibilizeze scenariul de ansamblu. Ia să vedeţi şi cu Dragnea, cum iese el după alegeri - şi nici la avere nu i-au umblat.

Îl invocă critic pe "Băsescu Traian" de parcă ambii n-ar avea acelaşi stăpân şi de parcă nu s-ar şti cum i-a furnizat majoritatea parlamentară în 2004, rupând - imediat după alegeri - parlamentarii PC din alianţa în care candidaseră şi care era teoretic majoritară, apoi votând (ca "soluţie imorală" - apud T.B.) guvernul Băsescu-Tăriceanu.

*   *   *

Atenție la extremism!

Constrângerile sanitare, sociale și economice generate de Pandemie, suprapuse peste tensiunile politice produse de alegerile locale și parlamentare, creează o presiune uriașă asupra echilibrului democratic.

Confruntate cu o situație generală extrem de complicată și cu un grad de incompetență individuală – alarmantă în anumite cazuri – instituții fundamentale își ratează menirea, determinând un val uriaș de dezamăgire populară.

De exemplu, managementul catastrofal al sistemului național de învățământ – incapabil să-și asume responsabilitățile firești și să asigure mijloacele necesare educației online, nici după 8 luni de la începutul Pandemiei – generează revoltă în rândul elevilor, al studenților și al părinților.

Iar în asemenea contexte – de fiasco instituțional – apar mișcările extremiste, populiste, care câștigă rapid susținere în detrimentul forțelor democratice.

De la precedentul mișcării legionare din perioada premergătoare celei de-a doua conflagrații mondiale, până la succesul mișcărilor radicale și xenofobe din perioada 2000 sau regimul discreționar impus de Băsescu Traian după criza economică din 2008, avem nenumărate exemple de abateri grave de la echilibrul și valorile democratice în contextul unor tensiuni majore.

Din păcate, acest an electoral 2020, în care ne confruntăm cu Pandemia de Covid19, reprezintă încă un vârf al vulnerabilității democrației românești în raport cu populismul extremist.

În aceste condiții, după o experiență de viață consistentă – cu 30 de ani trăiți în socialism și încă 30 de ani în capitalism – înțelegând că vulnerabilitățile democrației sunt constant exploatate de reflexele totalitare, apreciez că este responsabilitatea tuturor forțelor politice democratice, indiferent de diferențele doctrinare, să își desfășoare echilibrat competiția electorală, delimitându-se ferm de abordările intolerante, alimentate de excese retorice care compromit democrația în ansamblu.

Spre exemplu, dincolo de preferințele personale și de interesele politice conjuncturale, Președinția României sau Curtea Constituțională sunt instituții esențiale care trebuie respectate inclusiv atunci când deciziile acestora contravin unor obiective electorale.

În caz contrar, dacă principalele forțe politice vor rămâne în logica unui “război total” autodistructiv, extremismul va câștiga teren semnificativ, inclusiv în viitorul Parlament.

8 comentarii :

Riddick spunea...

"Menţiune specială"

"Bobby" Păunescu, oligarh... frecventabil (cică...). Urmaş al unuia dintre Fraţii Păunescu. Găzduieşte la B1TV cei mai dezgustători propagandişti globalişti RO, cu unii chiar conversează. În direct, în platou, în consens.

Nu ştiu ce-o fi de capul ei, dar mi se pare corectă decizia luată de Monica Bârlădeanu, care "l-a lăsat" pe Bobby. O fi văzut destule, o fi aflat destule.

Riddick spunea...

"Menţiune simplă" (în pregătire)

Sebastian Ghiţă. România TV. Se aude că este în negocieri avansate cu Sistemul. I se închid dosare şi i se ridică sau reduc diverse popriri. (e cu "VA URMA")

Anonim spunea...

Poate ca ar fi si timpul reevaluarii lui Mircea Badea, devenit mai nou apocaliptic si cantaret la cobza pe versuri de Arafat si Rafila. Ca unul care i-a urmarit multa vreme emisiunile, am remarcat ca, alaturi de reactia ferma la abuzurile neobolsevicilor din politica si justitie, dispretul permanent fata de tot ce-i romanesc a fost o constanta a discursului sau. Pe vremea cand mai avea pagina de fb, i-am scris ca la acest capitol face casa buna cu hastagii - afirmatie pentru care m-a blocat imediat. Cred ca, pana la urma, atitudinea antiromaneasca, rusinea de a fi roman sunt semnele cele mai clare ca o persoana a fost adjudecata de Sistemul tradator antinational.

Riddick spunea...

Am văzut şi eu "ceva schimbat" la MBadea şi încă n-am o concluzie clară. Pare sastisit şi poate e îngrijorat că nu-şi va mai putea permite acelaşi "standard" ("copilu' creşte şi cere-cere"). Ce, "s-ar apuca la 40+ de inginerie"?! În lipsa "tribunei". Răbufnirile cu "Românica" le-aş mai putea înţelege dacă n-ar fi frecvente.

În orice caz, este mult mai precaut în emisiunile unde apare ca invitat. Îşi ştersese sau suspendase pagina Facebook (îi rămăsese doar twitterul, blogul era "îngheţat" iar apoi l-a şters). Acum şi-a repornit feisbucu'.

O controversă lansată de ex-PSDistul fugar şi condamnat şi/sau dat în urmărire Cristian Rizea (fugit la Chişinău, are şi cetăţenie MD iar Dodon zice "că-l dă" dar după alegeri): cică Cristoiu "ar fi omul Sistemului". Hmm. Posibil. Dar despre Rizea spusese Marius Oprea că "scoate materiale care par clocite de serviciile RO" ("Spovedania lui Rizea", etc.).

Riddick spunea...

iar Dodon zice "că-l dă" dar după alegeri

După alegerile prezidenţiale MD (turul 1 pe 1 noiembrie). A propos de ascunderea urmăritului Vladimir Plahotniuc şi prin România (tot dublă cetăţenie ca şi Rizea, poate mai are şi altele).

Riddick spunea...

Cand a fost arestat prof. Eugen Chirnoaga i-a incredintat lui PUIU ION intreaga sa arhiva personala. Pe mainile cui o fi ajuns aceasta arhiva ? Am incercat sa dau de urmele ei, insa am constatat un lucru dureros. De PUIU ION si STERNTA DUMITRU se apropriase o alogena baptista pe nume MANDREA ANICA, pe al carei act de identitate este scris “fara domiciliu stabil”. Incredibil Statul Roman elibereaza documente de identitate la persoane probabil, din strainatate, fara sa mentioneze domiciliul !!! Asa s-a ajuns ca 4 milioane de cetateni straini alogeni sa aibe drept de vot, dar care nu au domiciliul in Romania, obtinand prin frauda, cetatenia romana !!! De ce nu se publica lista celor care au obtinut cetatenia romana dupa 1989? Aceasta MANDREA ANICA, alogena care a furat intreaga arhiva a lui ION PUIU si DUMITRU STEANTA, nu poate fi gasita. In timpul studentiei , ION PUIU a fost seful organizatiei Fratiile de Fruce (FDC) din Politehnica. A locuit in Bucuresti, Str. Barbu Delavrancea, nr. 15, in casa lui Mihail Moruzov, al carui ginere a fost (prima sotie). Dupa 1944 se inscrie in Partidul National Taranesc (PNT), iar din 1945 devine presedinte al tineretului taranist , T.U.N.T. impreuna cu Mihai Tartia si Augustin Visa. A fost arestat pe 2 decembrie 1947, fiind acuzat de activitate politica ilegala. In 1947 a incercat sa ii organizeze pe membrii partidului si a coordonat redactarea si imprastierea de manifeste de protest.

Puiu a facut o mare greseala, la indemnul celei de-a doua sotii, CECILIA (CICI) VALERIU, care avea originea etnica iudaica, si-a depus candidatura pentru Marea Adunare Nationala in 1987, drept contracandidat al Presedintelui Romaniei Nicolae Ceausescu. Un gest al unui om aproape nebun. Gestul lui a produs o mare consternare in randul romanilor si a determinat represalii din partea Securitatii. Cecilia Valeriu, mai fusese casatorita cu realizatorul TV, EMANOIL VALERIU si scria chiar poezii sub pseudonimul Dudu Georgescu. Nu stiu, daca vreo editura le-a publicat, pentru ca poeziile erau scrise de o amatoare, de o persoana lipsita de calitati intelectuale deosebite. Cecilia (CICI) Valeriu a decedat intr-un azil, cu cativa ani inainte de decesul lui PUIU ION.

Dupa complotul international antiromanesc din decembrie 1989, PUIU ION a fost ales vicepresedinte al PNTCD si a fost exponentul liniei nationaliste a partidului. Alaturi de organizatia de tineret a partidului a avut o pozitie intrasigenta fata de puterea neocomunista , fapt ce i-a atras din partea acesteia acuzatia de legionarism. In urma  neintelegerilor din PNTCD, Ion Puiu a fost exclus din partid. A creat un nou partid PNDC dar a fost exclus si din acest partid.

https://ioncoja.ro/ion-puiu-1918-2002-10-ani-de-la-moarte/

Anonim spunea...

Si Ion Cristoiu este inconsecvent, ca sa folosesc un eufemism. A scris despre binom si politia politica, e adevarat, dar, cel mai recent, nu a suflat op vorba despre alegerile furate cu sacul la Sectorul 1. Iar daca imi amintesc ca la toate alegerile recente a votat USR, incepand cu varianta USB (conform propriilor marturisiri), mai ca i-as pune eticheta de "om al Sistemului".

Riddick spunea...

Cristoiu trebuie tratat "la bucată", în măsura în care scoate ceva valoros. Nu-i "de drum lung".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: