15 martie 2020

În mod deliberat, s-au făcut "omisiuni" majore. Validate cu complicitatea "opoziţiei".


Bizonii votanţi "de" PSD au înghiţit (aparent?!) găluşca "necesităţii" trecerii guvernului PPE-Iohannis pe voturile PSD. Cum ar fi fost invers, ce reacţii ar fi avut haştagii şi tefeleii la învestirea unui guvern PSD pe voturi PnL-USR-PMP? Dar probabil "anomalia asta" nici nu există în manualul de exploatare a coloniei RomEUnia, direcţia e unică şi o şi vedem. Una peste alta, avem două categorii de catastrofe umane - cele două electorate - "datorită" cărora se va alege praful de tot şi de toate, în mod durabil.

Dar să nu creadă ăştia că nu suntem destui cei care vedem, înţelegem şi ţinem minte, trecem la răboj şi-i aşteptăm la cotitură. Răbdare, vine ea Ziua Răfuielii...

"Ciripoi":
O fi fost lovitură de stat?

În sfârșit, crizei politice i s-a pus capăt. Într-o oarecare măsură. Avem din nou, după o lungă pauză, un Guvern care are împuterniciri depline. Guvernul Orban 2. Orban 2 și jumătate. Statul este pe cale să se organizeze. Și să se mobilizeze, pentru a face față crizei pandemiei și crizei economice globale. S-a decis în sfârșit, după ce s-a gândit neîngăduit de mult, și Klaus Iohannis. Peste câteva ore, România intră în stare de urgență. Speranța românilor e că redevenim capabili să luăm în piept urgia. Dar cu ce preț? O fi fost lovitură de stat?

La Cotroceni nu au avut loc niciun fel de consultări. Președintele a ignorat pur și simplu două propuneri care i s-au făcut privind nominalizarea viitorului prim-ministru. Și a mințit cu nerușinare opinia publică. Afirmând că doar PNL a propus un premier și, în consecință, merge pe mâna acestui partid. Nu este o simplă minciună. Este o minciună extrem de gravă. Pentru că ea poate face diferența dintre democrație și autocrație. Și lucrurile se compică și mai mult.

Cu o zi înainte ca să aibă loc „consultările” fulger, ce credeți că a făcut Ludovic Orban? A trimis pur și simplu Camerelor reunite un document extrem de important pentru decizia care urma să fie luată în Parlament. A trimis programul de guvernare Orban 2. A făcut-o chiar în ziua în care PNL urma să decidă dacă menține sau nu candidatura lui Ludovic Orban pentru poziția de premier. Atenție deci. Orban încă nu era confirmat de propriul partid. Teoretic, PNL putea nominaliza pe oricine altcineva. Iohannis, la rândul său, încă nu inițiase simulacrul de consultări. Și pe biroul celui de-al treilea om în stat, președintele provizoriu al PSD, Marcel Ciolacu și președinte al Camerei Deputaților, a aterizat programul de guvernare al unui anumit domn Ludovic Orban. Iar Marcel Ciolacu nu a sărit în sus. I-a dat număr de înregistrare și l-a pus la dosar, pentru viitoarea ședință a plenului reunit. Ca și când scamatoria cu Orban era deja bătută în cuie. E tare, nu? După care PSD respinge mai mult de jumătate din membrii Guvernului în comisiile de specialitate, iar apoi votează cu entuziasm noul Executiv, la pachet cu programul de guvernare, în care Ludovic Orban a omis orice referire la modul încare Guvernul înțelege să se implice în combaterea pandemiei.

Acest Guvern Orban 2 și jumătate a trecut ca prin brânză. Parlamentarii au uitat că în baza unei moțiuni de cenzură au demis Guvernul Orban 1. Au uitat și de decizia Curții Constituționale, care a stabilit că după dărâmarea Guvernului Orban 1 printr-o moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis nu avea dreptul constituțional să-l desemneze premier tot pe Ludovic Orban. Și ce au mai uitat parlamentarii? Au uitat că Ludovic Orban a demisionat din poziția de premier desemnat. Deci înaintea simulacrului de teleconsultări de la Cotroceni, Ludovic Orban era demis și demisionar. Și, cu toate astea, în mare viteză, sub pretextul pandemiei și a crizei economice globale, Orban redevine prim-ministru.

Oare s-a schimbat ceva fundamental? Dincolo de faptul că acum avem din nou un Guvern ne-castrat, există vreun indiciu măcar că Guvernul Orban doi și jumătate nu va mai repeta greșelile din trecut? Care au determinat debarcarea sa de către Parlament? Nu, nu există nicio garanție în acest sens. Există măcar o garanție că Parlamentul va susține măsurile luate de Orban, chiar și în condițiile în care le va considera antinaționale și periculoase pentru România? Nu, nu există nicio garanție. Există vreo garanție oricât de mică asupra faptului că Orban nu va da din nou o ordonanță de urgență pentru alegerile locale în două tururi, ignorând din nou atât poziția oficială a Uniunii Europene, cât și pe cea a Curții de la Veneția? Nu. Nu există. La fel cum nu avem nici cea mai mică ceritudine că, măcar în acest caz, va fi respectată decizia CCR. Și cu toate astea, sub șantajul situației în care ne aflăm, Iohannis ni l-a vârât pe gât pe Ludovic Orban. La numai o zi după ce l-a determinat pe Florin Cîțu să demisioneze din funcția de premier desemnat cu zece minute înainte de votul final.

Ce naiba se întâmplă? Mie îmi miroase a lovitură de stat. Și dacă îmi miroase, ce să fac? Să mă abțin? Să nu spun? Să stau cu capul în nisip?

Peste câteva ore vom avea și stare de urgență. Este o măsură necesară. Pe care Iohannis trebuia să o ia de mult. Dar ce ne facem dacă același Iohannis, cel care ne-a vârât pe gât Guvernul Orban doi și jumătate, va profita de regimul stării de urgență, pentru a-și promova propriul regim? Și pentru a bloca democrația? Și pentru a pune pumnul în gura presei? Ce ne facem dacă Iohannis îl va încuraja pe Marcel Vela să aplice partea bună a stării de urgență, iar el își va asuma, împreună cu SRI și alte instituții de forță, partea rea? Cea a reprimării drepturilor și libertăților fundamentale exclusiv din interes politic?

3 comentarii :

Riddick spunea...

"Ciripoi" = Sorin Roşca-Stănescu  (link)

Anonim spunea...

La Stampa scrie despre faptul ca , macaronarii { Guvernul Conte din Palazzo Cighi } aloca 25 de MILIARDE de EURO in vederea combaterii , a limitarii pagubelor materiale si umane produse de COVID 19 . Intrebare : Guvernul Orban... 2 sau 3 cat dracu o fi , din Palatul Victoria astia cate... milioane de lei aloca sau asta-i secret de stat ? Bine ca-mi adusei aminte la vreme , ma uitam si la strazile Italiei : PUSTII , DE ZICI CA S-AU INTORS ALIATII/OCUPANTZI GERMANI . Singura diferenta o constitue faptul ca acum , strazile sunt patrulate in special de catre Armata Italiana , Carabinieri ,Guardia Civile iar ITALIENI ... aia nu se prea vad deoarece , sant mult prea ocupati sa cante imnul Italiei de la balcoane . Oare Conte asta si guvernul sau , chiar n-o fi vinovat de nimic in cazul extinderii acestei nenorociri ce s-a a batut asupra Italiei ? Nu c-ar fi rau deoarece , italienii dupa ce ca-s imputziti , indolenti , insolentzi si needucati , mai mult decat sant romanii... nu uita niciodata sa ne reprosheze noua toate acestea . Cu aceasta ocazie , poate mai lasa botu' jos ! Scria ceva L'Unita dar...astia deja reprezinta opozitia deci POATE CA NU-S ASA CREDIBILI , scriau ca alea 25 de miliarde nu-s altceva decat un bluff al lui Conte ,si ma cam intreb ce-o insemna pentru mafiotii macaronari... bluff. Oricum ar fi , aia peste 300 de morti intr-o singura zi i-au cam dat peste cap pe mafioti si asta intr-o tara unde , cel mai amarat spital din cea mai amarata comuna poate concura oricand { ca aparatura sau cadre medicale } cu oricare spital de top din Romania asta de KKT .D'aia stau si ma'ntreb ce dracu le-a venit romanilor sa plece buluc de-acolo in conditiile in care aici esti tinut mai rau decat un caine in carantina in vreme ce la aia , stai in aceeasi carantina dar , stai ca un... CONTE ?!

Riddick spunea...

La 25 de miliarde, alea sunt resurse. La noi, canci.

Cu plecatul, fiecare să-şi asume costurile, nu doar beneficiile.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: