11 ianuarie 2020
Václav Klaus despre atentatul de la Bagdad
Opiniile IVK (Institutului Václav Klaus) privind atentatul de la Bagdad
Probabil că nu a fost în primul rând inițiativa politică a președintelui Trump, ci mai degrabă o expresie a gustului părții militare a Departamentului Apărării și a afacerilor externe ale SUA, care „se întoarce” și joacă un rol mai activ în politica internă.
Președintele Trump așteaptă alegerile prezidențiale din acest an. El le-a promis simpatizanților săi că va pune capăt politicilor intervenționiste ale domnilor Obama și Bush. Decizia de a asasina un general popular și capabil al armatei regulate iraniene - un simbol al Iranului - și riscând prin urmare o destabilizare majoră în regiune, nu poate fi în interesul electoral al lui Trump, deoarece va fi folosită împotriva lui în campania electorală. De aceea, concluzionăm că decizia a fost în interesul cercurilor militare americane și al neoconilor.
Este destul de evident că atacul asupra generalului Soleimani a fost (într-un fel) în interesul Israelului contemporan. Pe lângă ostilitatea tradițională escaladată a ambelor țări, intră în joc problemele actuale ale politicii israeliene. Creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu îl poate ajuta pe Netanyahu în alegerile viitoare, și să distragă atenţia de la problemele politice personale. Sunt binecunoscute contactele strânse ale premierului israelian cu președintele SUA (în special prin ginerele lui Trump, Kushner). Chiar și metoda de lichidare a generalului Soleimani amintește de metodele dure ale Israelului de a-şi elimina dușmanii.
Situația în care deciziile militare sunt prioritare în faţa deciziilor politice este o reminiscență a situației de dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial. La acea vreme, deciziile Statului Major erau prioritare în faţa deciziilor politice. Politica a reacționat doar într-un moment în care era prea târziu și conflictul armat nu a mai putut fi evitat.
Atacul a avut loc într-un Irak prietenos, care întreține acum relații esențial corecte cu Iranul vecin. Generalul Soleimani a ajuns acolo cu un avion de linie, civil. Nu a căzut în luptă. A fost ucis pe un aeroport civil. Putem citi un astfel de pas doar în sensul că întreaga lume devine acum un câmp de luptă legitim și, de exemplu, un diplomat al unui stat rival poate fi victimă în timpul unui târg de carte din cealaltă parte a lumii. Lumea a devenit mai periculoasă, practicile de securitate standard și garanțiile scad, consecințele nu pot fi trecute cu vederea.
Atacul nu doar că a avut loc în Irak, ci și prin spatele conducerii irakiene. A omorât chiar un ofițer superior din regimul irakian, instalat prin intervenția SUA. Fără îndoială, acest lucru va provoca (și a declanșat deja) o înstrăinare bruscă a conducerii irakiene și a publicului din SUA și Occident în general și, mai degrabă, va consolida influența Teheranului în regiune. Parlamentul irakian a votat deja că toate trupele străine, inclusiv aproximativ cinci mii de militari americani care staţionează în prezent în țară, trebuie să părăsească țara.
Atacul va consolida poziția politică internă a actualului regim iranian și anulează speranța că opoziția internă ar putea orienta țara către poziții pro-occidentale.
Atacul anulează complet eforturile aliaților occidentali de a câștiga minoritățile șiite din țările islamice, iar în ansamblu le împinge în braţele Teheranului. Vestul îşi câștigă astfel un nou dușman implacabil în multe țări musulmane.
Atacul a avut loc fără aducerea la cunoștință și consultarea la nivelul comandamentului politic și militar al NATO. Este o inițiativă americană separată care pune aliații înaintea faptului împlinit. Astfel, ei nu au nicio șansă să discute și să participe la luarea deciziilor, pot doar susține fidel orice decizie americană dând cecuri în alb, dacă nu doresc să se arate o contradicție fundamentală în rândurile NATO.
6 ianuarie 2020
https://www.klaus.cz/clanky/4473
Etichete:
aliaţii Accidentali
,
atentat
,
Cehia
,
fuck NATO
,
Irak
,
Iran
,
Middle East
,
military
,
NATO
,
SUA
,
traduceri
,
Trump
,
Vaclav Klaus
,
verde-n faţă
,
WW3
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iulian Capsali , pe (noul) său cont Facebook : Un amestec de slugărnicie și arivism, tipic pentru politicianul român, penibilul pesedist ...
-
"Obiectivul meu nu mai este legat de procentele PDL-ului în 2012, obiectivul meu este ieşirea României din criză şi trecerea pe creşter...
-
Marea Spovedanie (I) 11 mai 2014 D upă postarea din 9 mai am primit multe mesaje, și pro, și contra.Cel mai frecvent a fost "re...
-
Lech Kaczynski a rostit un discurs televizat, pe 17 martie 2008, în legătură cu negocierea şi ratificarea tratatului de la Lisabona: ...
-
Înlocuiţi cuvântul "preşedinte" cu "premier". Şi Lupu cu Negoiţă. Pe siteul UNIMEDIA : Vladimir Voronin: Gat...
-
Focus Energetic Datoria totală a României, adică banii pe care îi au de dat înapoi atât firmele, cât şi statul, a ajuns la 99 m...
-
Timpul nu mai avea răbdare... (Marin Preda, Moromeţii , volumul I) Eu încă nu-mi dau seama pe ce se bazează ăştia crezând că s-ar gă...
-
Când asemenea idei nu vă aparţin, dar vă folosiţi de poziţia oficială pentru a le promova în spaţiul comunicării publice internaţionale, se ...
-
O analiză pe siteul Transitions Online : Politics by Other Means by Marius Dragomir 14 December 2009 As the presidential electio...
-
Liderul deputaților PP-DD, Daniel Fenechiu a anunțat, marți, retragerea grupurilor parlamentare ale PP-DD de la prezentarea susținută de p...
19 comentarii :
Mai traduceam şi alte texte în afară de cele ale lui Václav Klaus. Pe ale lui JR Nyquist, Geert Wilders şi Viktor Orbán. Pe primii doi nu-i mai traduc - decizie definitivă -, dovedindu-se în final doar pioni ai neoconilor şi ai israelienilor. Pe al treilea (Orbán), doar după ce-o ieşi cu FIDESZ din PPE (posibil luna viitoare?).
Václav Klaus - texte traduse
O analiză greșită. Prin răspunsul catastrofal,republica islamică s-a acoperit în așa hal de ridicol încât și-a compromis aliatii și orice capacitate de descurajare. Cred că au zilele numărate, in primul pentru că toată lumea, inclusiv populația iraniană, a înțeles că ayatolahii fac pe ei de frica frica americanilor, iar tot discursul belicos e o bravada de gască de cartier. Și-au dovedit incapacitatea, slăbiciunea militară și frica. Nu-i un lucru bun. Hegemonia americana se va reinstaura. Sper sa nu se prăbușească și restul adversarilor americanilor ca piesele de domino.
Da, şi mie mi se pare greşită "abordarea tacticoasă". Trebuie măcar lăsată impresia de forţă, chiar dacă baza ei nu-i foarte mare. Se pare că sunt lupte de facţiuni. Rouhani e clar trădător globalist (sper să-l văd în ştreang, şi şanse sunt). Cică "zeci" de ofiţeri superiori ai Gărzilor Revoluţionare, "fideli lui Soleimani", ar fi fost arestaţi. "Sursa" iniţială e un simplu tweet al unui simpatizat al MEK (diaspora pro-Pahlavi). Poate-i minciună treaba asta, dar tensiuni interne sunt acolo, şi vor răbufni curând.
Dacă nema putirinţă, geaba chichirez gâlceavă! Așa și cu ayatolahii, care au s-o afle pe pielea lor și din păcate și a multor iranieni, pentru că probabil nu vor ceda puterea pe cale pașnică și, dacă sânge american le-a fost frică să verse, iranian sigur nu le va fi. Iranul a dus o politică mult peste posibilitățile reale ale țării. Acum a sosit scadența. Au avut un rol pozitiv în înfrângerea ISIS și salvarea Siriei iar asta e maximum ce pot din punct de vedere militar - victorii în războaie de guerilă sau cu adversari mai mici gen Irak. Dacă nu încercau să distrugă America și Israelul cu blesteme și sudălmi, le era mult mai bine.
Ştii, vorb-aia: "It's not ready till the fat lady sings". "Mai e mult până departe". Un război în zonă nu-i picnic. Iar odată încheiat circul în Siria, Iranul are alături un aliat neneglijabil.
... şi să nu mai zic că Iranul are legătură terestră-maritimă (-aeriană) continuă cu Rusia, via Armenia sau Azerbaidjan şi/sau Marea Caspică. Plus varianta de rezervă, prin Kazahstan + Turkmenistan. Au încercat "ceva" americanii în Armenia, dar a ieşit numai pe jumătate. Nu ieşea deloc dacă ruşii n-ar fi dormit.
Din vara anului 1979, unii se tot ''sforteaza'' sa schimbe regimul de la Teheran si nu reusesc.
Cum sa reuseasca in tara unde femeile localnice, avind tinuta specifica, admonesteaza alte femei, de regula straine, ca nu au sarafan pina sub genunchi si baticul ala pe cap.
Sa vedeti cu ce disciplina se conformeaza madamele de la Ambasada Romaniei din Teheran, altfel neputind sa iasa la cumparaturi.
Nu vor reusi, deci, schimbarea regimului islamic in viitorul apropiat, decit cu pretul unui razboi nimicitor intre Lumea Islamica si agresori, oricare vor fi acestia !!!
Oricum, noutatea pe scena relatiilor internationale, RESPECTIV ATENTATUL, va fi folosit si de altii !!!
Pacat de vietile nevinovate ce vor pieri !!!
Nu sunt chiar sigur că ar începe ceva chiar acum. "Regimul de la Teheran" are o bază de mase solidă, degeaba zice propaganda că-s doar nişte mullahi nebuni care au exasperat populaţia. Bun-rău, asta să hotărască iranienii, nu alţii.
De fapt, sunt sigur că prima dată (până-n primăvară...) va izbucni războiul civil în Irak, iute-iute. Intruşii vor pierde, şi vor pierde şi kurzii, "Kurdistanul" va fi adus în epoca de piatră. Poate le vine totuşi kurzilor mintea la cap (da' cred că nu), să se mulţumească doar cu ce-i posibil.
Revin putin la cele spuse privind schimbarea regimului politic din Iran.
Inainte de 1979(cind revolutia islamica, DESFASURATA EXACT CA CEA DIN ROMANIA 1989, CU BARICADE, CU BASCULANTE, CU PATRULE POPULARE PE STRAZI ETC), aceia de vor acum sa schimbe regimul islamic, au condus , practic, Iran-ul.
Sahul era fantosa celor care acum vor sa induca schimbarea.
Acele timpuri au fost unele dintre cele mai negre pentru drepturile omului in Iran.
Tara era condusa prin serviciile secrete, pline de consilieri straini, dintre care SAVAK-ul era cel mai odios; Savak-ul era condus practic, de prietenii externi ai sahului.
Tortura era la mare pret; una dintre metode presupunea introducerea unei sticle cu gitul retezat in anusul anchetatului indaratnic, ce nu voia sa marturiseasca ce se dorea de la el.
Deci, sticla cu gitul retezt introdusa in anus !!!
Nu stiu daca se folosea si lipsirea de somn, simularea sufocarii prin turnarea de apa, cu forta, pe git, sau scufundarea capului in apa, izolarea crunta si lipsirea de apa si hrana etc.
Toate ''metodele'' de mai sus erau aduse de domnii consilieri, iar acestia nu erau nazistii lui Hitler.
Cum, necum, veni Komeini DE LA PARIS SI SE INSTALA LIDER SUPREM SPIRITUAL, PRIN VOINTA REVOLUTIEI ISLAMICE.
Dupa august 1991, cind URSS s-a dizolvat prin acea combinatie de rahat facuta de Gorbaciov, si serviciile de spionaj din doua tari, la Moscova a condus , practic, tara care azi este adversara Iran-ului.
L-au pus pe Eltin in scaun la Kremlin si i-au dat sa bea cit a vrut.
Telul era dezmembrarea totala a Rusiei si acapararea giganticelor resurse energetice ale acestei tari.
Numai ca, printre aburii betiei, Eltin, ca rus ce era, a gasit solutia;a predat puterea lui Putin pe care, fostii prieteni ai lui Eltin si Gorbaciov NU POT SA-L DEBARCE ORICE AR FACE.
Asadar, respectivii s-au pricopsit cu mai multi aiatolahi si cu Putin.
Ma intreb, oare puternicii astia care au consacrat atentatul drept mijloc de politica externa( sa ne amintim de zecile de tentative esuate de a-l omori pe Castro), isi dau seama cit de ridicoli sint ?!
Nu ştiu dacă Elţân a făcut de bunăvoie desemnarea salutară a lui Putin, ori i s-a arătat în prealabil "nara" ţevii unui pistol şi i s-au specificat în clar... opţiunile.
Vorba e c-a prins bine. De-aia s-a şi grăbit NATO cu Iugoslavia (1999), că nu cred că le mergea la fel cu un Putin consolidat ("abia începea", atunci).
Mi-a picat fisa. Nu atentatul era lovitura principală, ci "incidentul neaşteptat" (dar... bine planificat) al doborârii avionului civil. Pretext pentru "revolte populare spontane, din indignare".
Greu de crezut. In primul rand aveau posibilitatea anulării tuturor zborurilor, că oricum i-au avertizat pe americani, deci nu se pune problema că pierdeau elementul surpriza. Deci orice complot putea fi ușor dejucat. Apoi, avionul trebuie sa fi fost doborât de o rachetă sol-sol trasa spre bazele americane din Irak, iar șansele unui avion de a intercepta o rachetă (!) sau ale unei rachete sol-sol de a intercepta un avion sunt infime.Rachetele sol-sol sunt făcute pentru altceva, nu pentru avioane. Cred că a fost pur și simplu mana lui Allah și idioțenia iranienilor. Probabil, nu au fost cu toții la curent că toata răzbunarea e o înscenare și atunci, unul care nu era la curent s-a opus anulării zborurilor. Iar voia lui Allah a făcut că drumurile avionului și rachetei sa se întretaie.
Se poate cu complicitatea unei facţiuni interne din Iran:
- este refuzată închiderea spaţiului aerian, deşi militarii ("de acolo") ar fi cerut asta
- apare unitatea asta, adusă "pentru întărirea apărării", dar neintegrată... integral în dispozitivul existent (decisă de factorul politic?)
- comunicaţii defectuoase, nu cred că americanii puteau bruia de la sute de km atât de eficient - ori sabotaj intern, ori virus gen Stuxnet (ori similar)
- bâlbâiala din primele zile ("ba am fost noi, ba n-am fost"), tot factorul politic - abia într-un târziu vin militarii cu precizări preliminare
- prea la fix filma "un oarecare" cerul noaptea, pe direcţia exploziei dar... mai dinainte, iar clipul ajunge la The New York Times în mai puţin de 24h
Pe partea cealaltă:
- avionul aparţine unei companii de-a lui Ihor Kolomoiski, cu triplă cetăţenie, israeliano-ucraineano-****? şi care a fost implicat în puciul de la Kiev şi în prăbuşirea zborului MH17 (2014)
- "partea ucraineană" a refuzat înainte de decolare check-in-ul, revizia tehnică minimală, ce putea fi asigurată de personalul iranian al aeroportului
- avionul a avut probleme, a deviat 2 km de la traseu, ceea ce este enorm faţă de altitudinea de la acel moment (circa 3000 m)
- operatorul rachetelor a văzut un avion în afara culoarelor uzuale de zbor, cu luminile de poziţie stinse şi cu transponderul oprit
Dar despre subiwctul de mai jos, aveti ceva de spus ???
Cititi cu atentie , desi nu este despre ciuma rosie !
Este despre ciuma bruna !
https://www.national.ro/dezvaluiri/avem-dovada-rebeliune-la-interne-677115.html/
Ultimul capitol din material este urmatorul:
''Dacă ”rebeliunea” este la un pas de a fi declanșată la nivelul cam tuturor structurilor din MAI după ce primele informații privind ”planul secret” al lui Vela au început să răzbată în teritoriu, în ciuda amenințărilor de la Centru, situația cea mai tulbure rămâne tot la IGJR. Jandarmeria fiind de altfel și cea mai afectată structură, în urma ”hărții regionalizării” pe care o publicăm, în ciuda măsurilor paranoice de protecție luate. Și din care reiese că noul IGJR va fi format din următoarele Inspectorate Teritoriale : I.T. București – punct comandă București, I.T. Muntenia-punct comandă Ploiești, I.T. Dobrogea –punct comandă Constanța, I.T. Moldova Sud – punct comandă Bacău, I.T. Moldova Nord – punct comandă Iași, I.T. Centru – punct comandă Brașov, I.T. Transilvania Sud – punct comandă Târgu Mureș, I.T. Transilvania Nord – punct comandă Cluj Napoca, I.T. Banat-punct comandă Timișoara și I.T. Oltenia – punct comandă Craiova.''
Asta este ciuma bruna :
https://inpolitics.ro/canibalul-lui-basescu-se-intoarce-si-vrea-desfiintarea-psd_18444446.html
De ăştia ("de la butoane") trebuie să se ocupe cineva. Da' aşa, bine de tot, "gospodăreşte".
Trimiteți un comentariu