24 ianuarie 2020

Pleşoianu, pe larg dar nu "concret"


Bun. Hai cu Partidul Ăla odată (P.A.N. ce-ar avea "de-ar fi"?).

Încă mai are dubii cu PSD, deşi n-ar mai trebui. Chiar el o zice, "suntem într-o întârziere nepermisă a propriului destin". Dar a mai zis și: "N-am spus că nu candidez la congres. Nu, stați așa."; "Există posibilitatea să candidez."* Congresul este pe 1 martie, pus acolo ca să nu mai rămână timp pentru repliere şi reorganizare, toamna sau anticipatele fiind şi mai aproape. 
* (deci ne mai aburește cel puțin încă o lună, până la 1 martie...)

totuși n-ar trebui pierdut ultimul sfert de oră, dacă cuiva i se pare clipul "prea lung"

Vorbeşte despre crearea unor "grupuri de lucru", a unui "cadru". Mie asta deja mi se pare că sună suspect. Fapte, nenică.

O percepţie mai veche care nu-mi dispare: Pleşoianu se autocentrează în toate demersurile sale, ca "autoreferinţă", ca deus ex machina, ca factotum care... nu prea face. Când de fapt prioritară este agenda. Naţionalist-conservatoare. Uf, şi anumite fraze şi gesturi teatrale, clişeizate. Biii-ne măcar c-a renunţat la codiţă. Dar doar pentru disimulare? Că era un semn identitar, care însă nu indica o direcţie conservatoare. Până una-alta, să-i acordăm o scuză, gen "a depăşit vârsta, şi de-aia".

Și bagatelizarea ROexit-ului, "mai înainte de ROexit ar trebui să avem un ROenter, adică să contăm [acolo] efectiv" - da-da, n-a putut UK și-om putea noi (pasaj spre începutul treimii finale a clipului). Nu l-am auzit spunând vreodată cu subiect și predicat "România trebuie să părăsească UE".

Bref. Dacă la alegeri (anticipate sau nu) Pleşoianu nu apare drept candidat al altui partid decât PSD ci doar va ţine conferinţe itinerante sau online, ne vom fi clarificat. Totuşi singura scuză ar fi "este într-un partid nou, în organizare, şi de-aia nu apare pe liste, partidul neavând deocamdată candidați".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Horia-Roman Patapievici, 2009: "Ei bine, teza mea este că Parlamentul European, care funcţionează mai degrabă ca un club de influenţare şi de lobbying decât ca un parlament obişnuit, e chemat să joace, pentru viitor, rolul corpului politic absent. Rolul său îmi pare a fi acela de a forma o comunitate politică provizorie, în vederea realizării treptate a comunităţii politice permanente, care, în proiect, ar fi demosul european. Parlamentul European este, prin urmare, un fel de corp politic european avant la lettre: în el, aşa zicând, se experimentează in vitro poporul politic european".

Postări populare (nu P.P.E. !):