10 octombrie 2019

"Norocul" nostru...


... a fost acela că s-a suprapus criza începută acum un deceniu, peste "angajamentul României" de a trece la euro. Băsescu chiar declara - în plină criză - "anul 2015" drept termen-limită pentru trecerea la euro. Şi foarte puţini îl contraziceau (Ilie Şerbănescu şi alţi câţiva, numai "nepartinici"). De-aia a şi dispărut PDL, fiindcă "măsurile anticriză" (de austeritate) erau în realitate paşi pentru convergenţă macroeconomică, mult peste necesarul unei simple ajustări. O convergenţă artificială, ne-necesară ("mortul frumos fardat, realist") dar punct obligatoriu în agenda de trecere la euro, din fericire neatins. Azi, întreaga clasa politică parlamentară a declarat alt euro-reper, "2024". Şi se pare că al doilea "noroc" al nostru va fi tot o nouă criză mondială, care deja se anunţă. De nu cumva trecerea la euro va fi dictată în orice condiţii, ca să se tranşeze "definitiv" independenţa politică şi economică a României.



(înregistrare din 2012; între timp ne-a părăsit şi Constantin Cojocaru...)

*   *   *

Discuţie Iosif Constantin Drăgan - Ioan Talpeş (1985): 

D. - Bă, tu ascultă-mă pe mine. Aşa se va-ntâmpla. 
T. - Bun. Spune-mi şi mie cât costăm şi noi.
D. - Maxim treizeci de miliarde.
T. - Pâi, dom'ne, suntem o ţară, suntem...
D. - Bă, ascultă-mă că eu ştiu cum se fac astea. E de ajuns un capital de 3-5 miliarde, şi apoi ăsta se rostogoleşte. Cu susţineri, cu co-participări, cu astea, şi se creează Proiectul şi Programul. Deci pe voi asta v-aşteaptă.

4 comentarii :

Anonim spunea...

Pana-n 2024 nu mai e chiar atat d e mult { " cinci ani...ca maine trece " vorba lui Sile Camataru } iar turbatii astia din PSD realizand ca , nu pot trece la Euro cu 3-400 de Euro salariul minim pentru multi romani sau cu... foarte multe "pensii " de cam tot atat , deoarece ar fi o adevarata nenorocire { chestia din Grecia ar fi ceva in genul unui Cannel 5 fatza de ce-ar fi la romanica } , incearca cu tot inadinsul sa fortzeze niste mariri sau mai degraba , niste promisuni desharte . Intrebare ... intrebatoare : chiar poti crede ca actuala " opozitie " va face ceva in plus pentru... populatia Romaniei , ceva ce n-a facut atunci cand s-au aflat la guvernare ? Ilie Serbanescu { a fost ministru la industrie sau economie ceva pe-colo } avea dreptate sa fie sceptic si-si mentzine scepticismul si azi la fel d e indarjit dar , in afara de el , mai este si Mircea Cosa si... mai sunt destui sceptici . Pana si eu care mari studii in domeniul finatelor n-am , pana si eu cred ca , mai degraba am sanse sa-mi schimb buletinul in 2076 { data cand ... expira } decat trecerea la Euro in 2024 . Sa nu-mi dai exemplul Letoniei , Estoniei sau al Cehiei si Slovaciei caci...aia nu-s cati suntem noi ... conform INS .

Riddick spunea...

E ordin de afară, cu trecerea la euro. Un partid (PDL) chiar a dispărut, din nepricepere în gestionarea chestiunii ("comunicarea", mai ales). Deci nu se dau în lături de la nimic, îşi sacrifică chiar "structuri proprii", prioritară fiind misiunea nu echipa (am dat deja exemplul PDL).

Anonim spunea...

" Ordin de-afara " pai , s-or fi saturat si aia de-afara sa mai astepte ca Romania , clasa ei politica , sa-si onoreze OBLIGATIA pe care si-au luat-o din momentul in care au solicitat aderarea la UE . " Un partid (PDL) chiar a dispărut, din nepricepere în gestionarea chestiunii ("comunicarea", mai ales). " SA DEA DUMNEZEU SA DISPARA SI PSD INSA... NU CUM A FACUT-O PDL { PRIN ABSORBTIE } CI DEFINITIV ... MAMA LOR DE JAVRE POLITICIANISTE , MORTII MAMI LOR DE SOCIALISTI DE CARTON !!!

Riddick spunea...

Era prea mare şi încurca locu'. Nici pentru sine nu mai era de folos.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: