02 noiembrie 2017

Ăsta-i "răspuns", cică...


Titlul articolului de la Adevărul pretinde că s-ar fi dat un răspuns la acuzaţiile că se folosesc gaze româneşti pentru interese externe României.
EXCLUSIV Cum răspunde Comisia Europeană acuzaţiei că prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale României

Care sunt avantajele concrete de care ar putea
să beneficieze cetăţenii europeni prin existenţa unui hub energetic, mai ales cei din Estul Europei, regiune care este dependentă de o singură sursă de gaze naturale?


O piaţă care să funcţioneze bine şi să fie şi integrată sunt două condiţii prealabile pentru ca România să profite din plin de piaţa comună şi de Uniunea Energetică care o conectează la întreaga regiune. Datorită amplasării sale strategice şi a resurselor naturale, aceasta poate juca într-adevăr un rol crucial. Este important, totuşi, să integrăm în continuare piaţa energetică a României cu restul Europei, mai ales în ceea ce priveşte gazul natural.

Ce le spuneţi politicienilor care afirmă că BRUA nu este decât un mod de a goli resursele de gaze naturale ale României şi că, de fapt, este un proiect gândit mai mult pentru export?

Coridorul bidirecţional Bulgaria-România-Ungaria-Austria, aşa-numitul BRUA, este un exemplu pozitiv al cooperării sub umbrela CESEC - în sine un exemplu de poveste de succes, care demonstrează că solidaritatea este o soluţie. România progresează bine în pregătirile BRUA şi am încredere că lucrările efective pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2019.

Ce înseamnă BRUA pentru securitatea energetică a Europei Centrale şi de Est, inclusiv din perspectiva României, care are cel mai mic grad de dependenţă de gaze ruseşti din regiune?

Are o dimensiune regională şi europeană importantă. Europa Centrală şi de Est este probabil cea mai vulnerabilă regiune din Europa, în ceea ce priveşte securitatea energetică - aşa cum s-a arătat în testele de stres din 2014. Dar cu cât vedem că
vor creşte cantităţile de energie care traversează frontierele europene, cu atât mai multe surse de aprovizionare devin disponibile pentru consumatorii noştri. Şi cu cât sunt disponibile mai multe surse de aprovizionare, cu atât mai sigură şi mai rezilientă este aprovizionarea noastră. De aceea, investiţiile în infrastructura regională de gaze naturale reprezintă un aspect cheie al Uniunii Energetice.
Citindu-l, vedem că avem un non-răspuns (la a doua întrebare), şi că preocuparea celor doi este securitatea energetică a altor state, inclusiv pe baza gazelor româneşti. Resursele României la dispoziţia intereselor altora. "Europa Centrală şi de Est este probabil cea mai vulnerabilă regiune din Europa" - dar chiar jurnalistul recunoaşte că "România are cel mai mic grad de dependenţă de gaze ruseşti din regiune".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: