24 noiembrie 2015
Se apropie capitolul final al fantasticei poveşti a capitalismului
(Jegoasa propagandă a anilor '90: "De-aia vin investitorii în România, că avem o forţă de muncă ieftină şi calificată. Mesajul era de fapt pentru prostime: "Bă, nu mai cereţi salarii 'mari', că nu mai vin 'investitorii' !")
Ziarul Financiar:
Burghezii îndestulaţi din Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă au considerat ca fiind o victorie a modului lor de viaţă când vecinul lor extrem de sărac, Republica Populară Democrată a lui Papură Vodă, a renunţat în sfârşit la ideologia sa şi s-a deschis comerţului.
În această lume fantastică, oamenii din ţara lui Papură Vodă erau dispuşi să muncească din greu pentru puţini bani. Companiilor lor controlate de stat le păsa mai mult de locurile de muncă decât de profituri, astfel că acestea cereau puţin în schimbul investiţiilor în fabrici noi, scrie James Mackintosh, editorialist la Financial Times.
Capitaliştii din Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă erau încântaţi. Au transferat producţia la companiile din ţara vecină, au redus costurile, dar şi-au păstrat controlul asupra brandurilor profitabile şi proprietăţii intelectuale. Companiile din Republica Populară Democrată a lui Papură Vodă aveau „puterea“ de a investi puţin şi de a face profituri grase, definiţia succesului. De asemenea, Ţara lui Papură Vodă şi-a transformat economiile forţate în credite ieftine date Ţării-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă pentru a limita aprecierea monedei sale, „coroana de papură“.
Totuşi, economiştii din Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă nu erau lipsiţi de griji. Profiturile creşteau mai rapid decât investiţiile. Dacă ar fi fost după ei, capitaliştii din Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă ar fi trebuit să construiască mai multe uzine, cu toate că acestor capitalişti acţionarii le cereau să le plătească mai mult, pentru a compensa ceea ce se “pierde” prin dobânzile reduse.
Economiştii se temeau că acest model de capitalism este defect. Marjele mari de profit ar trebui să atragă concurenţi noi, însă puţini aveau curajul de a concura.
În Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă au apărut tabere opuse. Capitaliştii au abuzat de sistem, credeau unii. Alţii spuneau că tehnologia ar face ca noii competitori să aibă nevoie de investiţii mai puţine. Toţi se temeau de febra investiţiilor din ţara lui Papură Vodă, dar puţini vedeau legăturile cu Ţara-unde-câinii-umblă-cu-covrigi-în-coadă.
Această fantastică poveste se apropie de final.
În China cea săracă salariile cresc rapid, moneda se balansează mai departe faţă de dolar, iar Beijingul este îngrijorat de excesul de investiţii. Bogata Americă investeşte şi mai mult, în timp ce estimările de profit sunt descurajante.
Însă economiştii sunt îngrijoraţi din cu totul alte motive. Nu pentru că investiţiile în capital sunt reduse în comparaţie cu vânzările sau cu valoarea brută adăugată, ci pentru că raportul dintre investiţii şi profit este redus în comparaţie cu nivelurile din trecut deoarece marjele de profit sunt ridicate.
Va fi dureros pentru mulţi investitori când acest lucru se va schimba, dar mai rea este alternativa: capitalismul defect.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
Procesul antidemocratic aflat în desfășurare - şi tolerat de partidele politice standard - aparent nu poate fi oprit prin mijloacele democr...
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu