06 martie 2014

Partidul năşit de Băsescu cu încălcarea Constituţiei urlă la Curtea Constituţională că Ponta încalcă Constituţia


Mai este un scop (mulţi nu-l sesizează): se maschează astfel blatul Ponta-Băsescu.

Ziarul Financiar:


Preşedintele Traian Băsescu a dat ordin, iar fidelii săi s-au executat. Vasile Blaga, pe de o parte, chiar certat cu şeful statului, îi ascultă orbeşte ordinul şi atacă la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, pe motiv că, odată cu noua echipă, nu a fost votat şi noul program de guvernare. 

Acelaşi demers îl anunţă şi Elena Udrea, fugită de la PDL la PMP (Partidul Mişcarea Populară) a lui Traian Băsescu. Drept urmare, chiar validaţi de Parlament, noii miniştri ar putea să nu depună jurământul până ce Curtea nu se pronunţă – o decizie fără precedent, deşi situaţia nu este fără precedent. Nimeni nu a invocat un astfel de motiv când Tăriceanu a dat PDL afară de la guvernare, în primăvara lui 2007.

Disputa este tehnică, e posibil ca, pe undeva, preşedintele să aibă dreptate că, având o componenţă politică nouă, guvernul ar putea avea şi un alt program de guvernare care nu a fost votat de Parlament cum cere Constituţia. Dar Ponta susţine că programul său este cel vechi, votat deja în 2012, iar dacă el zice că ăla e, cum demonstrezi că nu este aşa? Nefiind evidentă culpa, ci doar consecinţele invocării ei şi a cererii de arbitraj a Curţii – amânarea depunerii jurământului de către miniştri – de ce cauţi pretexte?

Preşedintele a cerut foarte probabil Partidului Mişcarea Populară (PMP) să atace la Curte decizia Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, invocând nerespectarea Constituţiei de către premier (după ce şeful statului ameninţase şi că se adresează Curţii, dacă Ponta nu demisionează). Dar PMP este un partid năşit de Traian Băsescu cu încălcarea Constituţiei.

Legea fundamentală îi cerea şefului statului să nu se amestece în viaţa partidelor, să nu facă politică partizană. Pe preşedinte l-a durut în cot de Constituţie şi s-a implicat direct în construcţia noului partid. PDL s-a rupt la cererea sa, nu a altcuiva. Consilierii preşedintelui sunt acum toţi membri ai PMP. Fidelii săi au susţinut în timp şi împotriva Constituţiei că nu poţi pretinde preşedintelui să-şi ascundă sentimentele şi să nu facă politică. Mulţi au zis, da, aşa e, şi au închis ochii. Brusc partidul năşit de preşedinte cu încălcarea Constituţiei se grăbeşte să denunţe încălcarea aceleiaşi Constituţii  în cazul guvernului Ponta 3.

Să nu ţi se facă silă?

Ultima Oră.  Mediafax transmite că Parlamentul a validat guvernul, iar la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern. Însă nu este clar dacă preşedintele ”este mulţumit”.

Încă nu este anunţată la această oră depunerea jurământului de către noii miniştri. Amânarea ar fi fără precedent, întrucât mereu miniştrii au depus jurământul în ziua în care au fost validaţi de Legislativ.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: