23 septembrie 2010

Pe Croitoru îl mănâncă-n cur data trecerii României la euro


O amânare de 1-2 ani a adoptării euro de către România nu ar fi o problemă, cu condiţia ca această amânare să se reflecte într-o creştere a calităţii ajustărilor care trebuie realizate pentru îndeplinirea criteriilor, apreciază Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Croitoru a declarat joi, la un seminar economic la BNR, că este mai important ca România să rămână competitivă după ce intră în zona euro, decât data exactă a aderării la moneda unică europeană.

România şi-a propus să adopte euro în 2015, dar după înrăutăţirea contextului economic a ajuns să nu mai îndeplinească decât un criteriu cerut de UE pentru zona euro, acela care prevede ca datoria publică să nu depăşească 60 la sută din PIB.

'Dacă România rămâne cu deficite bugetare de 6 la sută în următorii doi ani, este o probabilitate foarte mare ca datoria publică să urce la 44-45 la sută din PIB şi acest criteriu evocat cu mândrie să se erodeze foarte repede', a atenţionat consilierul BNR.



Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial, pentru a evita un scenariu de tipul celui din Grecia.

Preşedintele României, citat de AFP, spune că apelul său are ca obiectiv rediscutarea sau amânarea cu un an sau doi a aderării României la zona euro, "pentru a vedea dacă menţinem obiectivul iniţial de aderare".

"Exemplul Greciei ne-a arătat că trebuie să reflectăm serios şi să fim bine pregătiţi", a subliniat Traian Băsescu în timpul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti.

Preşedintele României a precizat totodată că "pune sub semnul rezervei şi al întrebării" data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro.
 

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce mi-a placut ieri la Basescu a fost ca a facut cateva fixatii:
sa faca autostrazi si drumuri, canalizare, practic sa dezvolte infrastructura,mai ales in aceasta perioada cand trebuei sa ne imprumutam ca sa supravietuim.

Trecerea la euro nu ne aduce acum nici un avantaj .

Riddick spunea...

Citeşte discursul lui Vaclav Klaus de la Johns University, de ieri. Două postări mai jos.

Crystal Clear spunea...

Superb discurs!!
Trebuie neaparat invitat Vaclav Klaus in Romania !

Crystal Clear spunea...

Superb discurs !
Trebuie neaparat sa-l invitam pe Vaclav Klaus in Romania, sa tina cateva conferinte


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: