23 septembrie 2010

Pe Croitoru îl mănâncă-n cur data trecerii României la euro


O amânare de 1-2 ani a adoptării euro de către România nu ar fi o problemă, cu condiţia ca această amânare să se reflecte într-o creştere a calităţii ajustărilor care trebuie realizate pentru îndeplinirea criteriilor, apreciază Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Croitoru a declarat joi, la un seminar economic la BNR, că este mai important ca România să rămână competitivă după ce intră în zona euro, decât data exactă a aderării la moneda unică europeană.

România şi-a propus să adopte euro în 2015, dar după înrăutăţirea contextului economic a ajuns să nu mai îndeplinească decât un criteriu cerut de UE pentru zona euro, acela care prevede ca datoria publică să nu depăşească 60 la sută din PIB.

'Dacă România rămâne cu deficite bugetare de 6 la sută în următorii doi ani, este o probabilitate foarte mare ca datoria publică să urce la 44-45 la sută din PIB şi acest criteriu evocat cu mândrie să se erodeze foarte repede', a atenţionat consilierul BNR.



Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial, pentru a evita un scenariu de tipul celui din Grecia.

Preşedintele României, citat de AFP, spune că apelul său are ca obiectiv rediscutarea sau amânarea cu un an sau doi a aderării României la zona euro, "pentru a vedea dacă menţinem obiectivul iniţial de aderare".

"Exemplul Greciei ne-a arătat că trebuie să reflectăm serios şi să fim bine pregătiţi", a subliniat Traian Băsescu în timpul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti.

Preşedintele României a precizat totodată că "pune sub semnul rezervei şi al întrebării" data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro.
 

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce mi-a placut ieri la Basescu a fost ca a facut cateva fixatii:
sa faca autostrazi si drumuri, canalizare, practic sa dezvolte infrastructura,mai ales in aceasta perioada cand trebuei sa ne imprumutam ca sa supravietuim.

Trecerea la euro nu ne aduce acum nici un avantaj .

Riddick spunea...

Citeşte discursul lui Vaclav Klaus de la Johns University, de ieri. Două postări mai jos.

Crystal Clear spunea...

Superb discurs!!
Trebuie neaparat invitat Vaclav Klaus in Romania !

Crystal Clear spunea...

Superb discurs !
Trebuie neaparat sa-l invitam pe Vaclav Klaus in Romania, sa tina cateva conferinte


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: