10 iunie 2010

Alles klar ? (blog TRU)


http://gdb.rferl.org/E6E9B182-D9B1-4CC0-B225-7C61CA3101AC_mw270_s.jpgCancelarul german Merkel şi Preşedintele rus Medvedev propun un comitet de acţiune şi coordonare UE-Rusia, la nivelul Miniştrilor de Externe. Nici mai mult nici mai puţin. Povestea de dragoste germano-rusă nu se mai sfieşte, a luat-o la goană, în public, şi a lăsat în urmă căsnicia Germania-UE.

Ideea unui comitet de alcov UE-Rusia trece fără să se uite înapoi peste o structură europeană deja existentă: Comitetul Politic şi de Securitate al Consiliului Europei. Bineînţeles, Cancelarul Merkel dă toate asigurările că ideea germano-rusă nu face decît să dezvolte numitul Comitet. E, însă, foarte instructiv de notat că noua formulă de coordonare ruso-europeană nu a fost concepută în timpul summit-ului Rusia-UE de la Rostov-pe-Don ci în timpul unei întîlniri bilaterale ruso-germane, lîngă Berlin.

Aşadar, liderii german şi rus sînt mai fertili atunci cînd discută probleme europene între patru ochi. La ce ar fi bun noul Consiliu germano-rus? O spune şi dna Merkel şi dl Medvedev: la schimbul de opinii în chestiuni de securitate internaţională. Un exemplu? Interesant, şi pentru Merkel şi pentru Medvedev, exemplul cel mai la îndemînă e Transnistria.

Evident, cei interesaţi au la dispoziţie şi mecanismul de negociere 5+1. Sau îl aveau, pentru că iniţiativa ruso-germană, mută practic tema transnistreană pe teritoriul relaţiilor directe UE-Rusia sau, altfel zis, între temele abordabile la întîlnirile Catherine Ashton-Serghei Lavrov. Pentru cine n-a aflat încă, Ashton e şefa faimoasei diplomaţii europene. Lavrov e şeful diplomaţiei ruse şi, foarte previzibil, şeful oricărei negocieri oficiale în care celălalt participant e Catherine Aston. Alles klar? 


http://www.europalibera.org/content/blog/2066030.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: