09 iunie 2010

"Vă vom îngropa !"


Jan Šejna a fost defectorul cu cel mai mare grad (general-maior), care a fugit dintr-un stat aparţinând Tratatului de la Varşovia (Cehoslovacia), în Occident.

Šejna a scris cartea We will bury you (Vă vom îngropa), al carei titlu se inspiră din cuvintele rostite de Nikita Hruşciov în 1956, când se adresa ambasadorilor din Vest la o recepţie la Ambasada Poloniei de la Moscova: "Dacă nu vă place de noi, nu ne acceptaţi invitaţiile si nu ne invitaţi să venim să vă vedem. Că v-o place sau nu, istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa".

Cum istoria singură nu este de ajuns, sovieticii au întocmit strategii, descrise în cartea lui Šejna.

Este citat un secretar al CC al PCUS, Katushev: "Dacă am putea impune SUA restricţii externe,  propuse în Planul nostru, şi am perturba grav economia americană, clasa muncitoare şi partea de jos a middle-class vor suferi consecinţele şi se vor îndrepta împotriva societăţii care i-a dezamăgit. Ei vor fi gata de revoluţie".


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: