21 mai 2010

Nimic nu-i întâmplător


Povestea cu decoraţia acordată fostului securist-şef George Ioan Homoştean vine pe trendul defecţiunilor mai multor colaboratori ai preşedintelui Traian Băsescu: Renate Weber, Andrei Pleşu, cei doi Săftoi. 
Privind retrospectiv, te minunezi cum, totuşi, un om politic cu experienţa lui Traian Băsescu a putut avea încredere în asemenea specimene.
 
Fiindcă nu s-a întrerupt lanţul slăbiciunilor. În cadrul  Preşedinţiei României, există Cancelaria Ordinelor, compartiment care este reglementat prin Legea nr. 29/31 martie 2000:
 
ART. 63
a) organizează activităţile de conferire a decoraţiilor;
g) verifică corecta încadrare in prevederile regulamentare a propunerilor de decorare;
h) alte atribuţii prevăzute de lege.
 
ART. 64
Cancelaria Ordinelor întocmeşte şi ţine la zi următoarele evidenţe:
a) intrarea şi iesirea corespondenţei, conform prevederilor legale;
b) baza de date cuprinzând persoanele decorate, pe distincţii şi clase;
 
ART. 65
(1) Cancelaria Ordinelor va elabora şi va transmite autorităţilor prevăzute la art. 4 alin.(2)* metodologia necesară în vederea întocmirii propunerilor de decorare.
(3) Cancelaria Ordinelor comunică Ministerului de Interne datele de identitate ale persoanelor decorate; Ministerul de Interne va transmite Cancelariei Ordinelor informaţiile despre decesul celor decoraţi sau despre eventualele condamnări.
 
Aşadar: Se impune demiterea imediată a lui Gheorghe Anghelescu, şeful Cancelariei Ordinelor, "moştenit" de la Ion Iliescu
Trebuie lămurite toate neclarităţile (deja Preşedinţia dezvăluie faptul că ANVR a minţit în privinţa lui Homoştean, ascunzând cazierul acestuia). Homoştean a fost graţiat (alături de alţi infractori) de regimul Iliescu-Năstase prin Decretul 952/2002.
Trebuie văzut dacă Anghelescu a comunicat MAI datele celor decoraţi (inclusiv Homoştean), conform Art. 65 (3), şi ce răspuns a dat ministerul (dacă a dat vreunul). Ar putea fi extinse cercetările spre MAI, în cazul unor inadvertenţe.
 
A fost semnat decretul de retragere a decoraţiei acordate lui Homoştean.
Ciudat, cum incidentul a fost ţinut sub tăcere de presă, fiind publicat abia pe 20 mai, în Cotidianul (chiar în ziua votării legii lustraţiei)...

* ART.4 (2)
Propunerile de decorare se fac de către:
a) preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Preşedintele României, primul-ministru, senatori şi deputaţi;
b) primul-ministru, pentru membrii Guvernului;
c) miniştrii şi conducătorii instituţiilor şi organizaţiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate.

4 comentarii :

Despina spunea...

Cati marsavi mai sunt in jurul lui Basescu,inca!?

Riddick spunea...

Ehe... unii au chiar carnete de la PDL...

Aş fi adus pâna şi alte femei de serviciu. Când era premier Isărescu (2000), mai era personal la Palatul Victoria rămas de pe timpul lui Ceauşescu.

Despina spunea...

Trebuiau aduse mai ales alte femei de serviciu.
Am avut o data Garda Financiara.
M-a reclamat una de la Fisc pentru ca n-am vrut sa-i dau spaga si n-am vrut sa angajez contabila recomandata de ea.Asa ca a trimis Garda.
Cine crezi ca a risipit toata neincrederea in privinta mea tipilor de la Garda?
Femeia de serviciu pe care o chestionau cand eu ma duceam sa aduc tot felul de acte !

Riddick spunea...

Daca nu ai oameni de încredere PESTE TOT, eşti mâncat. O femeie de serviciu are acces peste tot, poate sustrage sau microfilma documente, chiar dacă zici ca are 4 clase.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: