23 ianuarie 2022

În primii 200 de ani a fost creşterea cea mai rapidă

"Copacul Mark Twain", un arbore sequoia uriaş, doborât în 1891, şi despre care se crede că a încolţit dintr-o sămânţă "pe la anul 550". Adică la puţin timp după căderea Imperiului Roman de Apus (476), şi pe timpul împăratului Justinian, al Imperiului Roman de Răsărit. "Felii" din trunchiul său (sănătos, după 1300 de ani) sunt păstrate în muzeele de istorie naturală din New York şi Londra. I s-a dat numele scriitorului fiindcă aşa era obiceiul vremii, "să se evidenţieze o personalitate", iar Mark Twain a scris şi pe când locuia într-o cabană în Sierra Nevada, "în ţinutul sequoia" (California).


"răbdarea timpului" (click aici sau pe poză pentru zoom)
grosimea cojii - cam cât lăţimea capului
inelele sunt circulare/simetrice cam în primii 200 de ani,
 apoi devin asimetrice (înclinaţia/vântul dominant, lumina solară...)
 

fotografie din 1891, la momentul doborârii copacului (?)

2 comentarii :

Riddick spunea...

Apar în corespondenţa vremii menţiuni despre un fierăstrău (joagăr) pe comandă, "de opt metri" / 23 de picioare, "pentru exemplarul ales, înalt de 100 m / 300 de picioare".

Riddick spunea...

În epoca betonului armat, a duraluminiului şi a materialelor compozite, dispare "necesitatea" exploatării forestiere de sequoia, justificabilă doar pentru grinzi foarte lungi sau catarge de nave (aici s-ar potrivi mai bine ceva gen pinul Douglas).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: