01 mai 2018

Sintetizarea imposturii generalizate, care ne manipulează "în buclă continuă"


O văzusem şi eu şi-o gândisem, dar nu-mi ieşea la fel de bine formularea.

O majoritate "ceauşistă"* a votat decenii la rând partidul care l-a omorât pe Ceauşescu iar apoi a fărâmat industria românească. Unii (I. Capsali, de exemplu) observă că românii sunt pe fond conservatori, dar conservatorismul lor nu îşi are expresia politică adecvată, stânga post-ceauşistă erijându-se abuziv-insidios ca reprezentant, iar "centrul-dreapta" delimitându-se vehement. "Anticomuniştii" nu sesizează impostura consoanei centrale "n" de la PnL - pentru ei capitalismul este ceva ezoteric, adus de străini şi pus în operă tot de ei, strâmbă din nas când aud de "capitalul românesc".
Disonanţă cognitivă
* Adică, formatată mental pe principii "ceauşiste"** (autarhie, naţionalism, independenţă, suveranitate, industrializare - le-am înşirat numai pe cele pozitive! chiar dacă regimul le folosea nu tocmai dezinteresat...); şi totuşi, n-a sesizat contradicţia flagrantă dintre percepţie şi realitatea contiguă PCR-aripa Gorbaciov -> FSN -> FDSN -> PDSR -> PSD.
** Aşa sunt ele caracterizate de newspeak-ul propagandei, demonizate deşi nu sunt "exclusivisme ceauşiste" ci chiar principii valide.
A fost odată ca niciodată o țară în care liberalii erau populari, deci conservatori, da' de fapt erau progresiști cu intense și autentice pusee bolșevice. Tot acolo, comuniștii, care au reinstaurat și practicau o variantă hard a capitalismului, gîndeau, legiferau și operau ca niște burghezi veroși, deci autentici, care cresc salariile propriilor angajați numai din propriul interes de business. Precum și un numeros public, rămas, firesc, mască. #catchallparties
https://www.facebook.com/sorin.faur.1/posts/10209505009817222

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: