07 februarie 2017

N-am auzit ca Hollande să fi fost contrazis de vreun "coleg european"


... Nici măcar de Viktor Orbán sau Miloš Zeman.

Hollande a lătrat în Malta:
Nu va exista niciun viitor pentru relațiile Europei cu SUA, în cazul în care acest viitor nu este definit ca fiind unul comun. Liderii europeni care s-au apropiat de Trump trebuie să înțeleagă că nu există niciun viitor cu Trump, în cazul în care acest viitor nu este o poziție comună a Uniunii. Ceea ce contează este solidaritatea la nivelul UE.
Audienţa lui Hollande în rândul francezilor este atât de mică încât nici n-a mai îndrăznit să încerce să obţină un nou mandat prezidenţial. În establişment se vede treaba că este exact invers.

Replica lui Trump a venit indirect, prin ambasadorul desemnat la UE:
S-a terminat cu poveștile pentru copii și corectitudinea politică din partea elitelor UE precum Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și Guy Verhofstadt. Fie că le convine sau nu celor din UE, Trump va încheia acorduri bilaterale doar cu statele europene, în detrimentul UE ca bloc comunitar.
Este cât se poate de clar că PnL&Iohannis au adoptat linia CE-PPE, de confruntare cu Administraţia Trump. Dar deocamdată nu se manifestă. Mass-media lor tatonează o viitoare linie editorială anti-Trump prin articole-test. Deh, greu să-i explici bizonului că acum e vorba despre a wrong Licurici.

PSD şi ALDE sunt la mijloc, între linia antiamericană a "centralelor" PES şi ALDE(.eu) şi apropierea conjuncturală de Administraţia Trump iniţiată de Dragnea şi Grindeanu. Mass-media lor laudă scrâşnit Administraţia Trump, după ce l-a susţinut pe Obama şi a făcut campanie pro-Hillary Clinton.

Un nou front (în afară de clasicul stânga versus dreapta) devine tot mai evident şi în România.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: