16 februarie 2017

Diagnostic corect, clasificare eronată


Cum să consideri "de dreapta" făcături precum PnŢCD, PnL, AC/PAC, CDR, PD/L, UDMR, PMP, USR, M10, Noua Republică, etc., să le clasifici ca aparţinând unei categorii pe care şi-o asumă doar "verbal"? Şi şi-atunci, doar cu jumătate de gură: "centru-dreapta"; surogatul care a umplut "nişa" în lipsa unor partide conservatoare (patriotice, eurosceptice). Adică, la stânga Dreptei (generice, ea nefiind încă reprezentată). Iar direcţia este dată de Reţeaua Soros; ca şi la PSD(-ALDE), de altfel. Care mimând, satisfac "cererea" pentru un astfel de partid. Schema pare a rula pe termen nedefinit, "în buclă temporală". Forţele vii din societate sunt neorganizate şi lasă impresia de abandon.


Contributors (Pledoarie pentru dezintegrarea "dreptei"):

Cred că „stânga” câștigă constant alegerile din România datorită faptului că se adresează unor grupuri sociale evitate de „dreapta” (conservatorii religioși, naționaliștii moderați și aproape tot ce înseamnă rural). E vina PSD că „dreapta”, nu doar cea politică, ci și cea intelectuală, strâmbă din nas față de asocierea cu anumite grupuri sociale și teme „sensibile”?
Nu-i o critică a unuia de dreapta, cum ar putea să apară aşa ceva la Contributors?! Preocuparea este doar pentru perpetuarea şi "adaptarea" imposturii, nu pentru soluţia reală:
Există o frică în elita intelectuală românească față de naționalism, lucru de înțeles după național-comunismul lui Ceaușescu și PRM-ul anilor 90. Totuși, acest culoar ideologic este de dreapta. Dacă nu îl ocupă cineva rezonabil, îl va ocupa cineva iresponsabil sau un prieten al PSD cu discurs strident și care va discredita ideea de patriotism luând și voturi din bazinul electoral al „dreptei”; doi iepuri dintr-o lovitură.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: