Octavian Ştireanu, la eAzi.ro:
Un bolovan pe conştiinţa PSD
[...] PSD-ul de astăzi are acest bolovan pe conştiinţă – că n-a îndeplinit mandatul unei imense voinţe populare. PSD a avut o imensă majoritate după alegerile din 2012 şi, cu toate acestea, puterea lui s-a făcut praf, iar voturile oamenilor au fost călcate în picioare.
Sunt supoziţii rezonabile că acelaşi lucru se poate întâmpla şi acum. În campanie, Liviu Dragnea declara că problemele din justiţie se rezumă la infrastructură. Adică la sălile de judecată şi necesarul de toner la imprimantele grefierilor. Listele PSD au fost deja înţesate cu personaje cunoscute ca fiind sub comandă, cum este acest personaj devenit sinistru de mic, Georgian Pop, vehiculat acum ca posibil ministru.
Dincolo de modul evident în care Sistemul şi-a aranjat oameni pe toate listele, astfel încât să deţină controlul real asupra viitorului Parlament, mai există şi situaţia particulară a lui Liviu Dragnea. Cum-necum, el are o condamnare, fiind implicat şi-ntrun alt proces penal, al fostei soţii. În aceste condiţii, evident că liderul PSD se află cu mâinile legate (pardon!) în a întreprinde vreo măsură în domeniul justiţiei. O lege a amnistiei ori a răspunderii magistraţilor ar fi interpretate ca acţiuni în favoarea sa, o schimbare la nivelul DNA ori un vot împotriva legilor Big Brother ar avea aceeaşi interpretare. Chiar şi numirea unui ministru al Justiţiei din cadrul ALDE ar genera astfel de etichete. Până şi aerianul Plicuşor Ban l-a avertizat din vreme pe Dragnea să nu cumva să schimbe legile justiţiei, legea ANI etc. Iar deontologii care digeră cu greu marele eşec al lui Iohannis au anunţat că se mobilizează în a „supraveghea“ (chiar aşa!) dacă PSD va provoca vreo altă „marţe neagră“ etc...
Pentru cealaltă tabără, lista Guvernului şi, mai ales, nominalizarea pentru portofoliul Justiţiei sunt turnesolul care va indica dacă voturile primite de PSD au fost batjocorite sau nu. „Ascultaţi votul românilor din 11 decembrie, nu telefoanele!“, îi îndemna, ieri, Tăriceanu pe şefii Binomului. E de văzut, însă, dacă mai întâi Dragnea va asculta de acel vot sau, dimpotrivă, precum a făcut şi antemergătorul său Ponta, va avea mai multă încredere în Sistem decât în popor, cum bine spunea aseară Crin Antonescu.
Sper ca Liviu Dragnea să fie conştient că acum joacă destinul partidului său pe termen mediu şi al societăţii româneşti pe termen lung. Degeaba va da „pensii şi salarii“ dacă nu va eradica sistemul neosecurist care sufocă România. Şi nici măcar nu va trebui să se ocupe personal de asta. Trebuie doar să nu-i pună beţe-n roate lui Tăriceanu, cum, din păcate, a procedat Ponta cu Antonescu.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu