30 ianuarie 2015

"Procesul de despăduchere încă n-a început"


Cotidianul:

Ce vreau să spun
George Maior şi prăbuşirea regimului Băsescu

Citesc zâmbind postarea de pe blog a unei jurnaliste dedicate cu trupul şi cu sufletul unei lumi care se prăvale. Odată cu declaraţiile fostului ministru Gabriel Sandu şi cu destituirea-demisie a lui George Maior de la SRI, o lume cu iz totalitaro-mafioto-autoritară se duce naibii. Om cu om, halcă după halcă, frăţie cu frăţie, gaşcă după gaşcă! Un sistem în care partidele n-au fost decât instrumente de putere şi un soi de societăţi necomerciale (adică neproductive şi neimpozitate) de făcut bani, un sistem în care SRI-ul, SIE, SPP-ul şi celelalte au ocupat destul de grosolan şi de uşor mai toate instituţiile importante ale statului şi s-au supus docil pe linie ierarhică până la Traian Băsescu, această construcţie de tip comunisto-mafioto-fanariot dă semne de serioasă clătinare. A plecat creatorul şi capul sistemului, adică Traian Băsescu, hărăbaia se clatină şi scârţâie din toate încheieturile. Nu mai merge unitatea SPP de la Cotroceni să supravegheze secţiile de votare din sudul României pentru ca Elena Băsescu să nu aibă probleme!? Nu mai lucrează la greu grupul operativ condus de cele două generălese pentru a susţine în Europa o forţă politică aflată în slujba preşedintelui şi pentru a-i pune acestuia cârje de logică, lege şi credibilitate. N-a mai rămas decât axa Laura Codruţa Kovesi-Florian Coldea, cea care a ferit de ochii lumii şi ai presei toate fărădelegile regimului Băsescu şi cea care şi acum fixează ţinte, produce argumentaţie şi influenţează traseele dosarelor, inclusiv compromiterea unor personaje incomode.

Încă a rămas în picioare falanga politică a SRI şi SIE, cea strecurată în Parlament şi în instituţiile importante ale statului român. Procesul de despăduchere încă n-a început. Cei 60-70 de parlamentari acoperiţi încă răspund la dublă comandă, după cum ofiţerii acoperiţi din presă şi din ministere dau tonul după cum li se cere. Sus, jos, contract câştigat, contract pierdut!? Presa românească atât de debilizată inclusiv de sforile trase de Traian Băsescu (nu uitaţi că el prin intermediul lui Traian Băsescu a început campania împotriva dinozaurilor, adică împotriva oamenilor cu experienţă din jurnalistica românească). A mai rămas doar o presă care abia dacă reuşeşte să plângă debarcarea lui George Maior. De revoltat, doar Stelian Tănase s-a revoltat şi s-a ridicat cerând retragerea acoperiţilor din TVR. Ceilalţi jurnalişti tac, încă derutaţi. Nu ştiu cine va deveni şeful lor sau încotro se îndreaptă lucrurile. Aşteaptă să vadă ce mână întinsă li se oferă şi pe care să o lingă sau din care să-şi ciugulească grăunţele. Aici e toată tragedia acestei lumi artificiale, făcută numai din elemente de butaforie şi de discurs poilitic. În faţa Europei se chinuie să pară o alcătuire democratică în vreme ce pe dinlăuntru nu-i decât o sforărie generalizată. Presa română este neputincioasă şi compromisă iar partidele nu sunt decât adunături de interese personale în vreme ce serviciile secrete arată pe cale de consecinţă. Adică necontrolate, nesupravegheate prin mijloace legale şi tot nişte mecanisme de valorificat bugetul şi slăbiciunile puterii.

Este de adăugat o zonă care continuă să scape de ameninţările apărute de pe urma schimbării puterii. Este vorba de colaboratorii SRI şi SIE, strecuraţi în afaceri sub pretextul că fac rost de bani pentru instituţii şi asigură asistenţă de specialitate pentru existenţa acestora. Arătări politice precum Sebastian Ghiţă sau furnizori de echipamente şi utilaje pentru serviciile secrete sau pentru armată continuă să joace roluri importante în piaţă, la licitaţii şi la vămuirea contractelor publice. Ei sunt în egală măsură sursă de bani şi de corupţie, de influenţă şi de comportament mafiot. Sebastian Ghiţă a devenit vocea parlamentară a SRI în legislativul român şi, în acelaşi timp, supraveghetor parlamentar al serviciilor secrete pe care le-a slujit încă de la apariţia sa pe scenă. Are asta o logică? Rezistă unui aparat critic cu parametri democratici? Eu zic că nu şi că în clientela economică şi politică a SRI, a SIE şi STS trebuie făcut curat aşa cum trebuie făcut curat în banii scoşi de miniştri PDL şi PNL din dosarul Microsoft sau din restituirile de bani de la ANRP de pe urma proprietăţilor abuziv confiscate. Regimul Băsescu a construit tiribomba cu drepturile litigioase pentru a stoarce din bugetul public banii cu care să îşi continue rămânerea la putere şi umflarea conturilor ascunse ale liderilor.

A căzut George Maior, unul dintre stâlpii de nădejde (alături de Florian Coldea) pe care s-a bazat regimul Băsescu. Adulatorii şi ciracii săi precum şi subordonaţii săi din politică şi din presă susţin că ar putea deveni premier sau ar putea fi trimis ambasador în SUA. Că o fi cineva nebun care să trimită o asemenea bancă de date, inclusiv din cele negre, în SUA sau să o pună moţ pe mecanismul din Piaţa Victoriei. Un asemenea om nu merită decât doi ani în cartierul de lux al oraşului Tecuci sau Bârlad, unde să dovedească talent şi devotament în slujba comunităţii locale.

4 comentarii :

Anonim G spunea...

Cu privire la ULTIMUL PARAGRAF :
De accord cu afirmatia ''banca de date'' !
Tocmai de aceea poate ajunge unde se vehiculeaza, altfel scapa de sub control.
E valabil si la Basescu !
Ce ar fi sa se trezeasca astia doi, dar si altii, vorbind singuri, pe unde ii apuca, nemultumiti si ''intorsi'' de altii ?!
Eu cred ca nu se stie, fiindca higienizarea se apropie de zone sensibile !

Riddick spunea...

Se aude varianta cu aducerea lui Maior ca şef la PSD - nu cred.

Anonim spunea...

Cineva care a fost sef de serviciu secret ar trebui sa se abtina de la orice implicare in politica activa sau afaceri cel putin 5 ani. Un post in invatamint sau la o ambasada in America de Sud ar fi solutii acceptabile etic. Pacat ca nu exista o lege pe tema asta.

Am cunoscut un tip de origine lituaniana, presedinte de companie, care mi-a spus ca a lucrat inainte, vreo 10 ani, in armata unei tari occidentale si, drept urmare, are o lunga lista de tari in care nu are voie sa puna piciorul (mi le-a recitat si erau si tari africane pe lista!). Nu mai retin daca pe veci sau doar pentru un numar de ani. Impresia mea e ca baiatul a fost o drona a serviciilor si, tot ca drona, a ajuns presedinte de companie.

Nu oricine a lucrat pentru armata isi pierde automat libertatea de miscare. Dar, uite ca, unul, chiar trepadus, care a avut acces la niste informatii are un pret de platit ulterior terminarii contractului. Prin alte parti ale lumii, pentru ca, vad, in Romania totul e lasat la latitudinea demisionatului.

==ABM==

Riddick spunea...

Foarte jenantă pentru Sistem, "demisia" Coroiatului. Poate se mai trezesc dintre adormiţi, şi-ncep să mai vadă-n jurul lor.

"No pun intended", Maior are un nas acvilin. :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: