Popoarele de servitori

N-au arme și n-au luptători

(Horia Stoicanu, "Bitter")

© my angry rants

23 noiembrie 2014

Iar îi dau dreptate lui Rogozanu...Când are - are. "Opoziţia" prinde fluturi, acuşi trece anul şi nu zice nimic despre redevenţe, pe care nici ea nu le-a urnit din loc, "că aşa s-au făcut contractele; după expirare, poate...".

Voxpublica:

Declar deschis SCANDALUL REDEVENŢELOR

De un an şi ceva tot trag semnalul de alarmă că renegocierea redevenţelor nici măcar nu e pusă în termenii corecţi. Diverşi şefi de la ANRE, politicieni de top, premieri, preşedinţi toţi vorbesc în termeni de “bieţii investitori” trebuie să avem grijă cum îi taxăm. Concomitent Petrom înregistrează profituri uriaşe. Resursele exploatate convenţional au fost oricum taxate ridicol faţă de ce ar fi trebuit. În loc să ne revenim, se pare că ne pregătim de scandalul deceniului. Iar în mediul politic, după cum am văzut cu toţii, în ce priveşte scăderea taxelor pentru marele capital, e consens aproape deplin…

Dintr-un miliard de lei anual atras din redevenţe, am putea rămîne cu chiar mai puţin şi principalele companii ar putea benficia de şi mai multe scutiri.

Într-o lună expiră înţelegerea în ce priveşte vechile redevenţe. Iar Hotnews dă pe surse chiar cel mai sumbru scenariu: se scot redevenţele, se încearcă alte forme de taxare (pe profit, profit care poate fi declarat oricînd mai mic, că doar e practica obişnuită de multinaţională).
Mai exact, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa speciala de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunta la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Trebuie precizat ca procesul de liberalizare a ajuns la final doar in cazul consumatorilor noncasnici, insa pentru cei casnici continua pana in 2021.
Companiile petroliere vor mai fi exceptate si de la plata taxei 1% din valoarea constructiilor speciale aplicate in cazul sondelor din Marea Neagra. Anul acesta, taxa pe constructii speciale a fost de 1,5%, insa de la anul se reduce la 1%, existand si niste exceptii. Pe lista exceptiilor au fost trecute constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.
Ramane de vazut cum isi va fundamenta Guvernul proiectul de OUG care prevede aplicarea unei taxe pe profitul din exploatare, in locul unui nou sistem de redevente. Ramane de vazut daca Guvernul va lua in calcul pericolul declararii de catre companii a unor profituri mai mici decat cele reale. Metode de declarare a unor profituri mai mici exista, mai ales in cadrul unor grupuri mai mari. In plus, ramane de vazut care companii vor fi taxate in acest mod si pentru ce fel de zacaminte de petrol si gaze. O alta intrebare este daca actualul sistem de redevente poate fi aplicat in continuare in cazul acordurilor petroliere in vigoare sau va exista posibilitatea ca o companie petroliera sa opteze pentru taxarea pe profitul din exploatare si pentru acestea. Altfel spus, noul sistem de taxare va fi aplicat doar pentru acordurile viitoare sau va putea fi valabil si in cazul celor actuale.
Lumea nu va ieşi în stradă pentru aşa ceva. Deci ce ne mai rămîne să sperăm e că avem de-a face cu o ştire catastrofică plasată ca să răsuflăm uşuraţi că măcar a rămas aproape cum era…

Au tot fost scandaluri, dosare privind “siguranţă naţională”. Abia netaxarea serioasă a unor resurse atît de importante constituie un atac teribil la adresa bugetului.

Un comentariu :

Riddick spunea...


USL declarase în 2012, la preluarea guvernării (în primăvară), că redevenţele vor fi majorate "imediat":   http://riddickro.blogspot.ro/2012/10/usl-si-marirea-redeventelor-povestea-cu.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

Postări populare (nu P.P.E. !):