23 noiembrie 2014

Cum joacă dublu stânga: şi la implementare, şi la iluzionarea cu existenţa "curentului naţionalist" în interiorul său !


Mircea Maliţa, un dinozaur al diplomaţiei RPR şi RSR, emiţând totuşi unele idei interesante (îl citează ca pozitiv pe Titulescu, deci nu se dezice clar de linia antinaţională):


Sunteţi eurosceptic?
Da. Scopul celor care conduc de la Bruxelles este crearea unei Europe federale, iar eforturile sunt continue, universaliştii sau mondialiştii lucrând la realizarea ei. Noi îi spunem Europa Unită, dar ea este cât se poate de federală. Acest lucru presupune crearea Uniunii Statelor Europene. Şi chiar dacă statele îşi vor putea păstra denumirea, ele vor ceda suveranitatea, li se va anihila puterea de decizie şi de autodeterminare.

Mai putem ieşi acum din UE pentru a ne apăra caracterul naţional?
Dacă ne-a mai rămas atâta putere de decizie, atunci o vom face. Depinde de capacitatea de decizie a statului.

Pledaţi pentru statul minimal sau pentru unul mai puternic?
Conceptul de stat minimal nu există.

A existat în viziunea neoliberalismului, la Friedman.
Curentul neoliberal a fost o doctrină falsă, o doctrină-capcană. Bătălia s-a dat între două mari centre de putere, politicienii şi statul pe de-o parte, şi economiştii şi marile companii pe de altă parte, care fugeau de stat să nu plătească taxe. A fost mai degrabă un complot de tip piaţă împotriva statului, de slăbire de conţinut a celui din urmă. A fost o luptă de degradare a conceptului de stat. Am citit într-o teză scrisă de o tânără de la ASE că statul este cel mai mare duşman al individului. Statul a fost creat de cetăţeni ca să protejeze interesele lor comune. Acesta este rolul statului. Dacă dai în el, atunci loveşti în capacitatea lui de a te ocroti. Devii o victimă rătăcitoare a pieţei. Așadar, sunt pentru un stat puternic.

Preşedintele Traian Băsescu este la finalul mandatului. Cum apreciaţi aceşti 10 ani?
Pierzători.

Pentru cine?
Pentru societatea românească, pentru populaţie şi pentru civilizația ţării.

Nu ne-a tras înainte?
Nici înainte, nici înapoi. Aş zice că ne-a tras în lături. Ne-a îndepărtat de orice interes naţional. Şi acum, când îl vedem la televizor, ce zice… că nu avea informaţia nu ştiu care ca să manevreze el. Asta este obsesia lui. L-aţi auzit vorbind de interesele de bază ale românilor, de probleme legate de condiţiile şi nivelul de trai? A fost omul combinaţiilor, al manevrelor şi al manipulării României.

6 comentarii :

Riddick spunea...

http://qmagazine.ro/cultura/mircea-malita-romania-si-a-cedat-suveranitatea/

Riddick spunea...

Maliţa:

"Eu sunt format în viziunea unor oameni mari care au făurit politici pentru România, printre care Nicolae Titulescu. Politica lui era următoarea: un stat mic ca România trebuie să se afle în raporturi bune cu toate marile puteri. El a fost omul care a spus că în ceea ce am intrat, am plătit timp de 45 de ani. Titulescu a avertizat că dacă România va hotărî să atace URSS în problematica Basarabiei, cu ajutorul Germaniei – ceea ce s-a şi întâmplat –, vor trage clopotele în ţara noastră.

Gestul mareşalului Antonescu de a se alătura hitlerismului ne-a costat toate necazurile care au urmat, inclusiv predarea noastră rușilor de marile puteri, devenind sateliţi ai Moscovei."

Polonia era aliat al URSS şi n-a scăpat de comunism...

Riddick spunea...

... nici Cehoslovacia (care, ca şi Polonia, avea guvern în exil şi ceva trupe pe care reuşise să le evacueze şi care luptau de partea Aliaţilor).

conumishu spunea...

L-am citit și eu, în urmă cu cîteva zile.

Malița e marcat de viziunea Clubului de la Roma, care nu este, totuși, cea sorosistă.

Cred că e destul de dezamăgit, probabil și în plan personal.

Lăsînd restul la o parte, inclusiv locul în care apare interviul (pe de altă parte, cîte publicații cu o preocupare și pentru altceva decît bîrfa cea mai penibilă au mai rămas?), răspunsul pe care l-ai citat și tu:

"Dacă ne-a mai rămas atâta putere de decizie, atunci o vom face. Depinde de capacitatea de decizie a statului."

pare unul imperativ, care constată o necesitate absolută.

Riddick spunea...

Daaa... madama F. Jucan e agent "descoperit" (dublu ? triplu ?).

E primul demnitar ("comunist") care a intrat în club.

Pe mine nu m-a convins "coarda" asta nonagenară (leat cu Djuvara, şi kommiliton, oarecum), care face caz că "n-are maşină şi stă într-un apartament cu chirie" (la RAAPPS ?!).

La o sedinta a membrilor ARCOR (Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma) l-am ascultat pe academicianul Mircea Malita povestind despre anii de inceput ai Clubului, in al VII-lea deceniu al secolului trecut. [...]

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-07-19/anatomia-secundeiclubul-de-la-roma-si-sansele-europei.html

Riddick spunea...

Partea cu "capacitatea de decizie" e OK, dar bate spre fatalism: "cât timp om avea-o".

Hai la muncă să muncim
Dă, Doamne, să nu găsim !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: