20 octombrie 2014

"Nici nu se pune problema" - un ministru (demisionar) din guvernul României pledează pentru militarizarea UE şi (implicit !) slăbirea NATO


Din nou, un baubau este folosit. La Tratatul de la Lisabona acesta era criza economică mondială, iar acum la noua mutare - Rusia.

Hunor Kelemen:

"Rusia va încerca să mărească zona de influență din punct de economic, politic. Și aici rămâne, în continuare, pentru anii care urmează, o problemă reală. UE va avea capacitatea de a forma o Uniune mai puternică atât din punct de vedere economic și politic, dar și din punct de vedere militar, la un moment dat, pentru că va fi o provocare uriașă. Oamenii nu prea vorbesc despre acest aspect și nu le place să se abordeze problemele militare în afara Alianței Nord Atlantice. Dar, până la urmă, continentul, UE ar trebui să se gândească și la o integrare militară mai puternică. Asta nu înseamnă că ești împotriva NATO, nici nu se pune problema. Altfel vom pierde, vom pierde din această competiție care este și competiție economică și politică. (...) Deci, eu cred că am avut și am luat o decizie foarte corectă când am semnat acest parteneriat strategic și nu trebuie să schimbăm direcția în niciun fel."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: