13 mai 2014

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un scandal extern abordat de Președinte ca pe maidanul politic intern


Evenimentul zilei :

Vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin, a scris pe Twitter că România i-a interzis să zboare prin spaţiul său aerian la întoarcerea din Transnistria. Tot pe reţeaua de socializare, oficialul rus a notat că data viitoare va zbura deasupra României într-un bombardier rus. I-a interzis România lui Dimitri Rogozin să zboare pe deasupra teritoriului ei naţional? Dacă, da, în ce temei?

Dimitri Rogozin nu e Femeia cu barbă care a cîştigat Eurovisionul într-o Europă ahtiată după iarmaroace.

E vicepremier al Federaţiei Ruse.

Federaţia Rusă nu e Zanzibar şi chiar dacă ar fi, ţinînd cont că înaltul demnitar rus a fost într-o vizită oficială în Transnistria (vizită acceptată de Republica Moldova, căreia îi aparţine constituţional Transnistria), chestiunea dacă România i-a interzis zborul şi în baza cărei legislaţii internaţionale e una de maxim interes public.

Argumentelor acestora trebuie să le mai adăugăm unul, foarte important.

România, împinsă a fi un pion agresiv într-un conflict geopolitic între SUA şi Rusia, se află într-un moment de maximă tensiune cu Federaţia Rusă.

De aceea, opinia publică din România are dreptul de a fi informată în chip oficial, prompt şi exact, despre tot ceea ce fac oficialităţile româneşti în relaţia cu Federaţia Rusă.

Pe vremea lui Ceauşescu, autorităţile române luau, la cel mai înalt nivel, decizii de tip securistic.

Luate pe şest, ţinute în secret şi dibuite cu greu, eventual, într-o aluzie a lui Nicolea Ceauşescu sau într-un text nesemnat de pe ultima pagină a Scînteii.

Între timp, România a cunoscut 24 de ani de aşa-zisă democraţie.

Esenţa democraţiei constă, printre altele, în grija permanentă a autorităţilor de a informa opinia publică în privinţa deciziilor luate în politica internă şi externă.

Desigur, nu pretindem ca democraţia românească să împingă transparenţa pînă la dezvăluirea de către SIE a ofiţerilor acoperiţi din alte ţări sau SRI, a ofiţerilor acoperiţi din diferite instituţiile ale statului de drept.

O decizie de maxim inters public actual, cum e cea de a-i interzice unui vicepremier rus să zboare deasupra României, se impune să fie adusă la cunoştinţa opiniei publice.

Că lui Dmitri Rogozin i s-a interzis să intre în spaţiul aerian al României am aflat de la Dimitri Rogozin şi nu de la autorităţile noastre.

După ce scandalul a devenit public, autorităţile noastre s-au întors cu fundul la standardul european al transparenței democratice.

Premierul Victor Ponta n-a zis nici Miau!

Era ocupat să se dea în stambă ca spectator la Femeia cu barbă de la Eurovision.

Asta după ce i-a zis lui Stelică Tănase - Contracost ca prezentatoarea TVR să ne piseze cu vestea Înaltei prezenței românești în sală.

MAE a dat un Comunicat.

Nu despre interzicere, ci despre cutezanța lui Dimtri Rogozin de a invoca bombardierul.

În absenţa minimei transparenţe din partea Guvernului, ne aşteptam ca Traian Băsescu, preşedintele României, să informeze opinia publică în legătură cu acest conflict diplomatic.

Reacţia lui Traian Băsescu a fost stupefiantă.

Întrebat de jurnalişti, preşedintele României s-a mulţumit să declare misterios:

„Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane“.

Declaraţia, venită nu de la un autor de romane polițiste, ci de la şeful statului, nedumereşte:

1) Care autorităţi au decis?

2) În virtitutea căror restricţii?

Îl înţeleg pe domnul preşedinte că se afla la Timişoara nu ca şef al statului, ci ca şef al unui partid, PNP.

Era însă atît de greu să explice opiniei publice în chip civilizat că România a aplicat deciziile UE privind restricţiile vizindu-l pe Dmitri Rogozin.

Celor scrise de Dimitri Rogozin pe Twitter, Traian Băsescu le răspunde astfel într-un interviu dat pe loc, la Timișoara:

„La astfel de declaraţii eu nu pot avea decît o singură reacţie. Trebuie să aflăm cîtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii“.

Duminică după-amiaza, președintele a reluat acuzația în cadrul unui interviu acordat postului Digi tv, dovedind că e deja o viziune de politică externă.

Dincolo de faptul că declaraţia sună aiurea în gura unui politician acuzat de adversari că face declaraţii după ce consumă alcool, n-aveam noi dreptul, românii, la o abordare civilizată a scandalului Rogozin?

Înțeleg că președintele și premierul folosesc, în gîlceava lor internă, instrumentele maidanului politic.

De ce trebuie să le folosească și în planul politicii externe?

N-aş fi tresărit la secretomania şi lejeritatea cu care înalţi demnitari români au tratat scandalul Dimitri Rogozin dacă n-aş fi observat că multe alte întîmplări legate de poziţia României faţă de Criza Ucraineană sînt ţinute secrete în cel mai pur stil securist.

În presa străină apar fel de fel de informaţii despre mişcări de trupe pe teritoriul naţional.

N-ar fi normal să ştim şi noi, simplii cetățeni, despre ce-i vorba?!

Nu de altceva, dar dacă Puterea de la Bucureşti întruchipată de Preşedinte şi Premier, angajați într-o chelfăneală electorală, ne împinge într-un conflict militar făţiş cu Moscova, măcar să ştim de va trebui să sporim producția de coșciuge.

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Este FOARTE, FOARTE GRAV ceea ce se întamplă

Riddick spunea...

Suntem atraşi într-un război care nu-i al nostru.

Crystal Clear spunea...

Sunt dezamagita de superficialitatea unora care ar avea capacitatea să înţeleagă ce se intamplă ,dar se ţin deoparte.
Lipsa de implicare, inacţiunea, superficialitatea sunt tot forme de colaboraţionism.
Ca să nu mai vorbesc că a început persecuţia economică din motive politice. PE FAŢĂ.
Există o reţea obscură de aşa- zişi "masoni" care supraveghează la milimetru acivitatea economică a fabricilor şi care dictează cu cine au voie să lucreze şi cine trebuie eliminat. Am avut două cazuri clare de "furnizori ai Casei Regale" care deşi iniţial au promis colaborare şi au făcut contracte , nu le respectă , după ce au primit directive pe linie obscura.

Riddick spunea...

O metodă este destructurarea economică a adversarilor. Implică o coordonare incredibilă, despre care nimeni nu face dezvăluiri.

Crystal Clear spunea...

Coordonarea este numai telefonică. Nimic nu este scris.Ca să nu lase urme.
şi sănu poată fi daţi in judecată, ci pur şi simplu nu se mai raspunde la telefon sau la mailuri.
Deodată tac toţi cei care au semnat contracte şi au participat la discuţii. Câteodată mai trimit mailuri de pe contul personal, care nu implică firma.Este INCREDIBIL .S-a ajuns până la nivel de ambasade, etc, etc. Sunt sprijiniţi numai românii care trăiesc în străinatate şi care au 2-3 cetăţenii: ungaro-romano-americană, sau canadiană sau germană, franceză etc.Romănii care trăiesc în Romania sunt desconsideraţi, dispreţuiţi , umiliţi , şi în final persecutaţi politic. PUNCT.

Anonim spunea...

Este România stat suveran? Dacă da, are dreptul să interzică oricărui străin survolarea teritoriului naţional, fără a datora vreo explicaţie.
Dar unora noţiunea de suveranitate naţională le pute.

Cristoiu: "înaltul demnitar rus a fost într-o vizită oficială în Transnistria (vizită acceptată de Republica Moldova, căreia îi aparţine constituţional Transnistria)"
Publika TV, post TV de la Chişinău: "Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Tiraspol şi Chişinău va fi o palmă dură peste faţa diplomaţiei Republicii Moldova"
http://www.publika.md/vizita-lui-rogozin-la-tiraspol-si-chisinau-va-fi-o-palma-dura-peste-fata-diplomatiei-republicii-moldova-video_1915841.html

Din Transnistria, Rogozin a venit cu liste de semnături pentru recunoaşterea independenţei regiunii. Listele au fost confiscate de autorităţile din Chişinău, dar Rogozin zice că numai o mică parte din liste au fost confiscate, majoritatea le-a ascuns bine în bagaje şi fraierii de moldoveni nu le-au găsit.
Rogozin s-a supărat că moldovenii i-au umblat în bagaje şi a anunţat că "provocările Chișinăului vor avea consecințe serioase pentru relațiile bilaterale" dintre Rusia și Republica Moldova.
http://www.publika.md/dmitri-rogozin--majoritatea-semnaturilor-pentru-recunoasterea-regiunii-transnistrene-au-ajuns-la-moscova_1921911.html

Vechea întrebare a presei chişinăuene rămîne valabilă: Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu?
http://mariusmioc.wordpress.com/2009/04/25/pentru-cine-lucrezi-maestre-cristoiu/

Riddick spunea...

Atunci de ce n-a interzis survolarea şi prima dată ? (a, da... "n-a stiut ca e-n avion").

La fel de bine putem întreba (retoric): "Pentru cine lucrează guvernul Repmoldova?". Că pentru Unire - nu, au şi zis-o. Pentru UE.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: