17 aprilie 2014
Aderarea la euro cu probleme inclusiv la comunicare
ExpresMagazin:
Inflatia
Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie. Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale. Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.
In ultima perioada a crescut numarul decidentilor care discuta despre cat de bine sta Romania. Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei".
Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.
Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.
Unul dintre criteriile care nu au fost indeplinite in februarie si nu vor fi nici in 2014 indeplinite este cel al inflatiei.
In Romania inflatia medie, desi a coborat in intervalul 2,3%-2,8% la sfarsitul lui martie, aceasta va reveni in intervalul 3,5%-4% spre sfarsitul anului. In conditiile unui process dezinflationist in zona euro inflatia medie in Romania ar trebui sa tinda spre intervalul 1,5%-2%, intr-un mod neconjunctural care sa se poata discuta despre o indeplinire a acestui criteriu.
Comunicatul INSSE referitor la inflatia medie aici.
Cursul de schimb
Multe din tarile care acum fac parte din zona euro nu mai indeplinesc criteriile nominale care au fost cerute in momentul aderarii. Aceasta realitate,realizata ex-post, face ca noile candidate sa fie mai atent analizate la nivel de indepliniri ne-fulgurante ale criteriilorsi tendinte si sa aiba nevoie de o baza a economiei reale mult mai solida decat cea care era permisa in trecut. Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie.
Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale.
Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.
In ultima perioada a crescut numarul decidentilor care discuta despre cat de bine sta Romania.
Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„
Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.
Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.
Daca celelalte criterii nominale sunt destul de simplu de “urmarit”, criteriul cursului de schimb este mai complicat de analizat si de evaluat.
Indeplinirea acestui criteriu ridica o serie de probleme de discutat si de agreat inainte de a intra in mecanismul numit ERM2.
Din momentul anuntarii intrarii in acest tip de mechanism cursul de schimb nu trebuie sa aiba in urmatorii 2 ani deviatii majore de la paritatea centrala aleasa pentru culoarul de evolutie.
Alegerea paritatii este importanta. Valoarea aleasa va ghida nivelul la care se va alege paritatea de transformare in euro.
Un curs de schimb ales gresit si fara viziune va plasa economia Romaniei, actualmente intr-o pozitie de “atelier de prelucrare si ansamblare”, intr-o pozitie nefavorabila.
In ultima perioada cursul de schimb nominal a fost mentinut intr-o banda ingusta de miscare ceea ce a a erodat pozitia competitiva a Romaniei prin intermediul evolutiei cursul de schimb real. Erodarea a fost realizata de diferentialul de inflatie inregistrat in fiecare an de Romania fata de partenerii din zona euro.
Existenta unui culoar de evolutie in cazul ERM2 creeaza o serie de fenomene mai ales in proximitatea barierelor deoarece regimul valutar se schimba din unul administrat (dupa voie, dupa ureche) intr-un regim de curs de schimb de tip banda in care autoritatea relevanta se angajeaza ferm sa nu il lase sa iasa din aceasta banda.
Acest angajament ferm va fi o noutate in economia romaneasca deoarece pana acum nu au existat astfel de tinte si desigur si “penalizari” de nerealizare. “Best effort” se inlocuieste cu “with all costs”.
Aceasta aparent mica schimbare creeaza bazele unui comportament diferit pe piata valutara mai ales in conditiile mentinerii convertibilitatii monedei.
Economia Romaniei a avut nesansa de a evolua fara un curs flexibil. Cursul ar trebui sa reprezinte un pret macroeconomic nefixat administrativ si o expresie a acestei economii.
Prin urmare economia va trece nu doar printr-o perioada de continuare a pierderii de competitivitate dar si printr-o ajustare brusca la realitatile economiei de piata fara a avea sansa de a dezvolta tehnici, instrumente si deprinderi pentru a concura cu sanse.
Momentul cand va intra Romania in ERM2 va trebui anuntat public si avem de asteptat cel putin 2 ani pentru a afla daca acest criteriu a fost indeplinit.
Dobanda medie la 10 ani
O serie de oficiali ai statului roman se lauda ca Romania a indeplinit deja criteriile nominale de aderare la zona euro.
Fals!
Se profita de lipsa de informare a populatiei si se incearca o noua capitalizare electorala dar in lipsa realizarilor.
Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie.
Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale.
Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.
Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„
Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.
Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.
Indicatorul numit dobanda medie la datoria 10 ani este in teorie o masura a durabilitatii convergentei. Se pleaca de la premiza ca pietele sunt destul de fine in a analiza si a decide daca rezultatele macro raportate au fost sau nu manipulate si daca indicatorii bifati nu sunt doar o situatie efemera.
In consecinta acest indicator cere ca dobanda medie la datoria la 10 ani a tarii candidate sa nu depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale pe cele mai performante 3 tari sin zona euro.
In aceasta perioada media dobanzii la datoria la 10 ani a Romaniei se situeaza in jur de 5,45% versus un benchmark de 4,81%.
Ca si perspective ale evolutiei dobanzilor la 10 ani se poate aprecia ca:
- media celor 3 campioni va fi stationara spre in jos (datorita problemei legate de fenomenul deflationist european)
- incheierea ciclului de reducere a dobanzilor in Romania dublat de accelerarea inflatiei in urmatoarea perioada urmatoare face ca media dobanzilor la 10 ani in Romania sa fie stationara in sus.
Criteriul curs in banda ferma va interactiona cu criteriul dobanda in sensul in care apararea primului va afecta indeplinirea celui de al doilea.
Prin urmare nu doar ca in acest moment nu se indeplineste nici acest criteriu dar nici in perioada de pana la sfarsitul anului 2014 nu este probabil sa fie indeplinit.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
"Nu ştiu unde se poate duce cursul şi nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
..pentru care este bine că nu avem la guvernare coaliţia roşie PSDNL : Ion Iliescu : Eu aş fi împotrivă Iliescu a fost întrebat cum c...
-
PNL a lansat, vineri, la nivelul Bucureştiului o campanie privind redresarea economică ce va începe luni şi se va încheia pe 1 septembri...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Atunci au fost lichidaţi o parte din tartorii regimului Carol II. Nu "politicieni", cum spune propaganda (au fost doar cinci dint...
-
M-am bucurat foarte când panaramei de M.Dinescu i s-a interzis azi, accesul la microfon, în timpul unui miting electoral al lui Traian Băs...
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu