26 februarie 2014

"Responsabilitatea" de a ne jefui resursele


A exporta energie electrică e ceva, a exporta petrol şi gaze - altceva. Deşi e discutabil şi cu energia electrică, dacă provine din resurse epuizabile.

Planurile de export au în vedere exploatarea zăcămintelor în regim de epuizare, pentru profit privat şi nu pentru satisfacerea consumului intern şi diminuarea dependenţei de Gazprom; nici măcar un profit moderat, prin limitarea exportului:
Nouă ne revine responsabilitatea de a fi siguri că resursele din Marea Neagră îşi vor găsi drumul spre pieţele externe. La sfârşitul zilei vom fi probabil exportatori neţi de gaz şi ar fi un dezastru pentru România să nu găsească loc în pieţele de export", a declarat Petru Văduva, adăugând că investiţia necesară pentru conectarea reţelei la Marea Neagră se ridică la 860 milioane de euro. În plus, dacă resursele din Marea Neagră sunt mai multe decât este prevăzut, compania are în vedere un al doilea coridor de transport, care va costa alţi 600 mil. euro.
O spune directorul general al Transgaz, societate de stat care se pregăteşte de înstrăinare ("privatizare"); ca să nu fie nicio piedică în calea jafului viitor, desigur.

În paralel, se avansează în direcţia "contoarelor inteligente" (smartmeters) care pot face un "profiling" al gospodăriilor, şi pot transmite informaţii în timp real despre activităţile din acea gospodărie (din interpretarea datelor de consum):
O altă direcţie de investiţie ar fi „o reţea inteligentă (care) presupune utilizare pe scară largă a tehnologiilor digitale de stocare a informaţiilor şi comunicare, dar presupune şi crearea unor elemente de infrastructură pentru rezolvarea unor probleme specifice", a mai spus Bucătaru. Aceste investiţii, în reţele digitale, împreună cu investiţia în contoare inteligente şi reţele inteligente de monitorizare a consumului, constituie următoarea prioritate a companiilor care vor să îşi reducă eficient costurile, potrivit lui Liviu Drăgan, CEO al Totalsoft, care a participat la panel alături de Bucătaru şi Văduva.

Un comentariu :

Riddick spunea...

"Pot transmite informaţii în timp real despre activităţile din acea gospodărie" = supraveghere/spionare:

"- Unde-i ăla, o fi ajuns acasă ?
- Da, a ajuns acum, consumul tocmai a crescut."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: